Turkiye Ziraatcılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Turkiye'nin İran'dan lahana, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, ABD'den fındık ici ithal ettiğini belirterek, uretim acığı olmayan urunlerin ithal edilmesine tepki gosterdi.

Yetkin, dernek genel merkezinde duzenlediği basın toplantısında tarım sektoru ile ilgili derneğin hazırladığı değerlendirme raporunu acıkladı. 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dunyanın yedinci buyuk tarım ulkesi olan Turkiye’nin fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu olmak uzere yedi urunun uretiminde dunya sıralamasında başı cektiğine vurgu yaptı. Tarımsal buyume oranının duştuğunu ifade eden Yetkin, sektordeki buyumenin de borca dayalı olarak gercekleştiğini dile getirdi. Ciftcilerin butcesinin zamlar sebebiyle acık verdiğini belirten Yetkin, mazotta yuzde 12, gubre fiyatlarında yuzde 54’lere varan artış meydana geldiğini kaydetti. Hayvancılıkta da benzer tablonun yaşandığını belirten İbrahim Yetkin, et acığını kapatmak icin en acil onlemin et verimliliğini artırmak olduğunu soyledi. Hayvan kacakcılığının onlenmesi gerektiğini soyleyen Yetkin, yem acığının kapatılarak yem fiyatlarının da aşağı cekilmesinin zaruri olduğunu vurguladı.

ABD'DEN FINDIK, CİNDEN KAYISI İTHAL EDİLDİ

Turkiye'de yetiştirilen bir cok urunun dışarıdan ithal edildiğini soyleyen Yetkin, "2012 yılı ithalat kalemlerine baktığımızda; Cin'den fasulye, İtalya'dan ıspanak, ABD'den fındık, Guney Afrika'dan satsuma mandalina, Şili'den sofralık uzum, İran'dan karpuz, İtalya ve Şili'den elma, Kosta Rika'dan kavun, İtalya'dan kuru uzum, Turkmenistan'dan portakal, Arjantin'den limon, Bulgaristan'dan nar, Cin'den kayısı ve kuru sarımsak, İran'dan kuru kayısı, yine İran'dan lahana ve İspanya'dan marul ithal ettiğimizi goruyoruz. Bu urunlerin hangisi ulkemizde yetişmiyor? Hangisinde uretim acığımız var? Uretim acığını bir kenara bırakın fındık gibi dunyada bir numara olduğumuz bir urunde bile ithalat yapıyoruz. Kaldı ki, uretim acığımız olduğu icin ithalat yaptığımız bir cok urunde de kucuk bir destekle bu acığı kapatmak mumkundur. Ulkemizdeki iklim ve urun ceşitliliği bu olanağı bize sağlamaktadır. Bunun gerekli olan tek şey ureticiye destek olmaktır." dedi.
Haber Kaynağı: Cihan Haber Ajansı
__________________