İstihare namazı ne zaman kılınır,
İstihare namazı nasıl kılınır
Hayır dileme, yapmak istediği bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak icin iki rekÂt namaz kılıp dua ederek ruyasında manevî bir işaret almak amacıyla uykuya yatma
Bir iş yapılmak istenildiğinde istihÂre yapmak menduptur Hz Peygamber, Ashab-ı kirama onemli işlerinde istihÂreye başvurmalarını telkin buyurdu CÂbir (ra)'den şoyle dediği nakledilmiştir: "Resulullah (sas) butun işlerinde, Kur'an'dan sure oğretir gibi istihÂreyi de oğreterek şoyle derdi: "Sizden biriniz bir ise niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekÂt namaz kılsın ve şoyle desin: "AllÂhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim Fe inneke takdiru ve l akdiru ve ta'lemu ve l a'lemu ve ente allÂmu'l guyûb AllÂhumme inkunte ta'lemu enne hÂza'l-emre hayrun li fi dini ve meÂşi ve Âkıbeti emri tev Âcili emri ve Âcilihi Fekdurhu li ve yessirhu li summe bÂrik li fihi Ve in kunte ta'lemu enne hÂza'l-emre şerrun li fi dini ve maÂşi ve Âkıbeti emri ev Âcili emri ve Âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kÂne Summe ardihi bihi" (Buharî, Teheccut, 25, DeavÂt, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, AkÂme, 188; Ahmet b Hanbel, III, 344)
İstihare duasının anlamı: "Allah'ım yapmayı duşunduğum su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır Kudretinle senden guc istiyorum &nin buyuk fazlından ihsan buyurmanı dilerim Şuphesiz senin her şeye gucun yeter; benim gucum yetmez Sen bilirsin, ben bilemem Sen şeyi cok iyi bilensin, Allah'ım Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dunya veya ahiretimin sonucu bakımından benim icin hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mubarek kıl Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dunya veya ahiretimin sonucu bakımından benim icin şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle Nerede olursa olsun benim icin hayır olanı takdir et Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur"
Sa'd b Ebi Vakkas'tan, Resulullah (as)'in şoyle buyurduğu rivayet edilir: "Âdem oğlunun Allah'tan hayır dilemesi (istihÂresi) saÂdetindendir Allah'ın hukmune razı olması da saÂdetindendir Allah'tan hayır istemeyi terketmesi ise onun bedbaht olmasındandır Allah'ın hukmune razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır (Ahmed b Hanbel, I, 167; Tirmizi, Kader, 15)
İstihÂreden once veya sonra, gerekli istişareler yapılır ve o iş hakkında karar verilir Kur'Ân-ı Kerîm'de şoyle buyurulur: "İş konusunda onlarla istişare yap İstişareden sonra o isi yapmaya tam olarak karar verince, artık Allah'a dayan ve guven" (Ali İmrÂn, 3/159) İstihare hadisi İbn Mes'ud, Ebû Eyyûb el-EnsÂrî, Ebû Bekir, Ebû Saîd, el-Hudrî, Sa'd b Ebi Vakkas, Abdullah b Abbas, Abdullah b Omer, Ebû Hureyre ve Enes b MÂlik gibi buyuk sahabilerden nakledilmiş, bu rivayetleri senetleriyle birlikte, BuhÂrî, şÃ‚rihi Aynî, "Umdetu'l-KÂri" adlı şerhinde tek tek zikredilmiştir Rivayetler arasında bazı metin farklılıkları vardır.
Enes b MÂlik'ten gelen rivayet istihÂreyi teşvik eder Bu hadîs şoyledir: "İstihare yapan kimse husrÂna uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtac duruma duşmez" (Tecrid-i Sarih Tercumesi, Ankara 1985, IV, 135)
İstihÂre namazında nelerin okunacağı hadisle sabit değilse de, birinci rekÂtta Fatiha'dan sonra KÂfirun, ikinci rekÂtta ise, İhlÂs sûrelerinin okunması guzel gorulmuştur Nevevî bunu mustehab gorur İmam Gazzalî de bu sûrelerin okunması gereğinden İhya'da soz etmiştir İbn Omer'in şoyle dediği nakledilmiştir: "Resulullah (sas)'i bir ay sureyle izledim, sabah namazının sunnetinde, KÂfirun ve İhlas sûrelerini okurlardı GazzÂlî'nin bu gibi hadislerden mulhem olarak, istihÂre namazında da benzer kıraati uyun gorduğu soylenebilir.
İstihare namazından sonra, istihare duası okunur ve istenilen şeye niyet edilerek, Kıbleye donulmek suretiyle yatılır Boylece istihareye uc veya yedi geceye kadar devam edilebilir Cunku Hz Peygamberin bazı duaları uc defa tekrar ettiği, hatta Enes b Malik'e istihÂreyi yediye kadar tekrar etmeyi telkin buyurduğu nakledilir (Tecrid-i Sarih Tercumesi, IV, 142, 143)
İstihÂre, iyiliği veya kotuluğu kestirilemeyen bir iş hakkında sozkonusu olur Hayırlı ve sevaplı olduğu kesin olarak bilinen bir konuda istihÂreye gerek kalmaz İstihÂre namazı, kerÂhat vakitleri dışında her zaman kılınabilir Cunku hadiste vakit belirtilmemiştir..
İstihare nedir, İstihare namazı nasıl kılınır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İstihare nedir, İstihare namazı nasıl kılınır
-
13-09-2019, 07:36:36