İbn-İ Kavvam Hayatı

Şafiî mezhebi fıkıh Âlimi.

İsmi, Ebû Bekr bin KavvÂm bin Ali bin KavvÂm bin Mensûr bin el-HilÂlî el-BÂlisîdir. 584 (m. 1188) senesinde Meşhed-i Sıffinda doğdu. Limni şehrine giderek orada ilim oğrendi. İbn-i KavvÂm ismiyle meşhûr oldu. İbn-i KavvÂm, Âlim, zÂhid, guzel ahlÂklı, edebli, vera, takvÂ, tevÂzu ve haya sahibi bir zÂt idi. İbn-i KavvÂm, 658 (m. 1260) senesi Receb ayının altısına rastlıyan Pazartesi gunu, Halebe yakın olan Alem koyunde vefÂt etti. O koye defn edildi. Vasıyyeti dolayısıyla on iki sene sonra Kaysun dağına nakil edilip oraya defnedildi. Kabri ziyÂret mahallidir. Torunu Muhammed bin Omer, İbn-i KavvÂmın kerÂmetlerini anlatan bir kitap yazdı.

“Bir gece Hızır aleyhisselÂm bana geldi ve; “Kalk y Eb Bekr! dedi. Kalkıp onu takib ettim. Hızır aleyhisselÂm, beni Resûlullah efendimizin ( aleyhisselÂm ) huzûruna goturdu. Resûl-i ekremin ( aleyhisselÂm ) huzûrunda; Hazreti Ebû Bekr, Hazreti Omer, Hazreti Osman ve Hazreti Ali (r.anhum)de vardı.

Ben selÂm verdim. Onlar selÂmıma cevap verdiler. Sonra Resûlullah ( aleyhisselÂm ) buyurdu ki: “Ey Ebû Bekr bin KavvÂm! Ben de; “Emret y Resûlallah! dedim. Buyurdu ki: “Allahu teÂl seni, velî (dost) kullarından eyledi. Kendi nefsin icin neyi istiyorsan onu sec. Allahu teÂlÂ, o anda beni cevap vermeye muvaffak kıldı ve; “Y Resûlallah! Sizin, kendiniz icin sectiğiniz şeyi seciyorum dedim. O anda şoyle diyen bir ses işittim: “Oyleyse sana dunyÂda yiyeceğin gıdadan Âhıretin sahibinin elinden (yanî Resûlullahtan) gelenden başka birşey vermeyeceğiz. Resûlullah efendimiz ( aleyhisselÂm ) bana; “Ey Ebû Bekr bin kavvÂm! Bize namaz, kıldır buyurdu. Resûlullahın, EshÂbının ve bircok evliyÂnın hazır bulunduğu bir mecliste one gecmeye korktum. Kendi kendime; “İcinde Resûlullahın bulunduğu bir cemÂatin onune nasıl gecerim diye duşundum. Resûl-i ekrem ( aleyhisselÂm ) buyurdu ki: “One gec. Zîr senin one gecmende vilÂyet sırrı vardır. Boylece kendisine uyulan bir İmÂm olursun. Resûlullah efendimizin(aleyhisselÂm) emri uzerine, one gecip iki rekat namaz kıldırdım, ilk rekatta FÂtihadan sonra Kevser sûresini, ikinci rekatta FÂtihadan sonra İhlÂs sûresini okudum.