Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Domatexpo Fuarının acılışı icin geldiği Kumluca'da

Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı binasının acılışını yaptı.

Bakan Eker burada yatığı konuşmada Turkiye Ziraat Odaları Birliğinin Turkiye'de urun politikaları alanında ciftinin en buyuk orgutu olduğunu, Turkiye'deki butun il ve ilcelerde teşkilatı bulunan milyonlarla uyeye sahip bir kuruluş olduğunu belirtti.

Turkiye Ziraat Odaları Birliği kanununun cıkmasında da alt komisyonda bizzat calıştığını soyleyen Bakan Eker " Turkiye Ziraat odaları kanunu cıktı, daha cağdaş bir hale geldi. Daha cok hizmet verilecek bir hale geldi. Bu bina başta olmak uzere bircok hizmete Turkiye Ziraat Odaları imza atıyorsa, eğitim programları duzenliyorsa, laboratuvarlar acıyorsa, tarım ve teknolojiyi konuşturan bir cok altyapıya sahip oluyorsa kuşkusuz Turkiye Ziraat Odaları birliğinin 2004 yılında cıkarılan kanunun payı var" dedi.

Antalya'nın Turkiye'nin tarımında ve turizminde soz sahibi olduğunu ifade eden Bakan Eker şoyle konuştu:

" Antalya Turkiye'nin yaş meyve ve sebze uretiminde de, ihracatında da cok onemli bir yere sahip. Kumluca ilcesi de Antalya icerisinde onemli bir paya sahip. Turkiye'nin sebze meyve ihracatı gecen yıl 2,5 milyar dolardı. Domates ihracatı Turkiye'de 439 milyon dolardı, Antalya'nın ise 178 milyon dolar. Kumluca'nın ihracatına baktığımızda sadece Kumluca'nın sebze ihracatı 85 milyon dolar. Sadece Kumluca'nın domates ihracatı 36 milyon dolar. Kumluca Antalya'nın, Antalya Turkiye'nin ozellikle ortu altı ve sebze yetiştiriciliğinde oncu kenttir."

10 yıl once Turkiye'de 7 milyon civarında ciftcinin 24 milyon hektar arazide uretim yaptığına değinen Bakan Eker "24 milyon hektar arazide Turkiye'nin 7milyon ciftcisi 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyordu.

Dunyada yaklaşık 190 ulke var. Turkiye bu hasılayla bunun neresindeydi. Dunyanın 11. ulkesiydi. Avrupa'da 4.'ydu. Bugun yine 24 milyon hektar arazi işliyoruz. Yaklaşık 6,5 milyon insan calışıyor. Uretim 62 milyar dolar. Dunyada 7'inci sıraya yukseldik. Avrupa'da dorttuk şimdi 1 olduk. Fransa, İspanya, İtalya'yı Avrupa'nın 3 onemli tarım ulkesini Turkiye geride bıraktı" şeklinde konuştu.

Bakan Eker konuşmalarını şoyle surdurdu:

"Turkiye'de ciftciye verilen destek biz devraldığımızda 1.8 milyar liraydı. Gecmişteki her şey ortada. Kayıt her kese acık, her kes denetleye bilir. Her kesin denetimine acık. Bugun 9 milyar lira. Bu yıl 7.5 milyar lira Turk ciftcisinin cebine nakli karşılıksız destek olarak odedik. 5,5 milyon ton Turkiye gubre tuketiyor. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu ithal ediliyor. 2 milyon tonu iceride uretiliyor, amma bunun da yuzde 95 ham maddesi ithal. Mesela ure gubresi. Ham maddesi amonyak, amonyakın ham maddesi doğal gaz. Doğal gaz getirip amonyak yapıyoruz, amonyaktan ure gubresi yapıyoruz."

Kaynak
__________________