Ezan nedir,
Ezan hakkında bilgi,
Ezan neden okunur

Ezan, İslam dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek icin okunan sozdur
Namaz icin ezan okumak vĂ‚cip kuvvetinde bir sunnet-i muekkededir Ezan bir ibadet şekli değildir Fakat ezan okunurken saygıdan dolayı toparlanıp oyle otururuz Sozleri şoyledir:
Arapca:

4x الله اكبر

2x اشهد ان لا اله الا الله

2x اشهد ان محمدا رسول الله

2x حي على الصلاة

2x حي على الفلاح

2x الصلاة خير من النوم (Sadece Sabah namazinda okunur)

2x الله اكبر

1x لا اله الا الله

Okunuşu:
Allahu Ekber (4 kere)
Eşhedu enla ilahe illallah (2 kere)
Eşhedu enne Muhammeden resulullah (2 kere)
Hayya alessalah (2 kere)
Hayya alelfelah (2 kere)
Allahu Ekber (2 kere)
Lailaheillallah (Ancak sabah ezanlarında "Hayya lelfelah" dan sonra iki defa "Essalatu hayrun minen nevm" denilir

Eski İstanbul geleneğine gore:
Sabah Ezanı: SabĂ‚, DilkeşhĂ‚veran makamında
Oğle Ezanı: SabĂ‚, Hicaz makamında
İkindi Ezanı: Hicaz makamında
Akş** Ezanı: Hicaz, Rast makamında
Yatsı Ezanı: Hicaz, Bayatî, NevĂ‚ veya Rast makamında okunurdu
Sabah namazında once verilen salĂ‚ da DilkeşhĂ‚veran makamından soylenirdi

Ezanın Başlangıcı
İbnu Omer (radıyallahu anhumĂ‚) anlatıyor: "Muslumanlar Medîne'ye geldikleri vakit toplanıyorlar ve namaz vakitlerini birbirlerine soruyorlardı Namaz icin kimse nidĂ‚ etmiyordu Bir gun bu hususta konuştular Bazıları:
"Hristiyanların canı gibi bir can edinin" dedi Bazıları da:
"Yahudilerin boynuzu gibi bir boynuz edinerek (onu otturun!)" dedi Hz Omer (radıyallĂ‚hu anh):
''Bir adam cıkarsanız da namazı ilan etse!" dedi Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselam): "Ey BiIĂ‚I! Kalk! namazı ilan et!" dedi" (KUTUB-İ SİTTE /2426)
Ebu Umeyr İbnu Enes, Ensar'dan olan bir amcasından naklen anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m) halkı namaza nasıl toplayacağı meselesine eğildi Kendisine:
"Namaz vakti olunca bir bayrak dik, onu gorunce halk birbirine haber verir" dendi Bu, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın hoşuna gitmedi Bunun uzerine O'na, boynuz hatırlatıldı Bu, yahudilerin borazanı idi Onu bu da memnun etmedi ve hatta:
"Bu yahudi işidir!" dedi Bunun uzerine buyuk can hatırlatıldı Efendimiz:
"Bu hristiyanların işidir" dedi Bu (konuşmalar)dan sonra Abdullah İbnu Zeyd el-EnsĂ‚rî, Resulullah'ın uzuntusune uzulerek ayrıldı Bunun uzerine ruyasında ezan oğretildi" (KUTUB-İ SİTTE /2427)
Bir diğer rivayette şoyle denmiştir: "Ensardan bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulu! Ben sizin uzuntunuzu gorup ayrıldığım vakit (ruyamdan) bir adam gordum Uzerinde yeşil renkli iki giysi vardı Kalkıp mescidin uzerinde ezan okudu Sonra bir miktar oturdu Tekrar kalkıp aynı soylediklerini bir kere daha tekrarladı Ancak bu sefer bir de kad kĂ‚meti's-salĂ‚t (namaz başlamıştır) cumlesini ilave etti Eğer halkın (bana yalancı diyeceğinden korkum) olmasaydı ben "uykuda değildim, uyanıktım" diyecektim" dedi Bunun uzerine Hz Peygamber (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m):
"Allah sana hayır gostermiş BilĂ‚l'e soyle (bu kelimeleri soyleyerek) ezan okusun!" dedi Hz Omer (radıyallĂ‚hu anh) de atılarak:
"Onun gorduğunu aynen ben de gordum, ancak o, anlatma işinde benden once davranınca, ben utandım (anlatamadım)" dedi
"Adam anlattıkları arasında şunları da soyledi: "(Mescidin uzerine cıkan adam) kıbleye yoneldi ve dedi ki: "Allahu ekber Allahu akber Allahu ekber Allahu ekber, eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah, eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah Eşhedu enne Muhammeden Resulullah eşhedu enne Muhammeden Resulullah, hayye ala's-salĂ‚t -iki defa-, hayye ala'l-felĂ‚h -iki defa- Allahu ekber Allahu ekber, lĂ‚ilĂ‚he illallah"
Sonra bir miktar durduruldu Sonra adam tekrar kalktı, aynı şeyleri yeniden soyledi Ancak bu sefer Hayye ala'l-felĂ‚h'tan sonra kad kĂ‚meti's-salĂ‚t kad kĂ‚meti's-salĂ‚t dedi RĂ‚vi ilave etti: "Resulullah (aleyhissalatu vesselĂ‚m):
"Bunu BilĂ‚l'e oğret!" buyurdu (Adam emri yerine getirdi) BilĂ‚l de onları soyleyerek ezan okudu" (KUTUB-İ SİTTE /2428)
Abdullah İbnu Zeyd (radıyallĂ‚hu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselĂ‚m), halkı namaz icin toplamak maksadıyla calınmak uzere bir can yapılmasını emrettiği zaman, ben uyurken yanıma bir adam geldi Elinde bir can vardı Ben:
"Ey Allah'ın kulu, bu canı bana satar mısın?" dedim Adam:
"Pekala, ama bunu ne yapacaksın?" dedi Ben:
"Bununla insanları namaza cağıracağım" dedim Bana:
"Sana bu iş icin daha hayırlı bir soz gostereyim mi?" dedi Ben de ona: "Elbette!" dedim
"Oyleyse şunu soyle!" diyerek bana oğretti:
"Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber
Eşhedu enne Muhammeden Resulullah, eşhedu enne Muhammeden Resulullah
Hayye ala's-salÂt, Hayye ala's-salÂt
Hayye ala'l-felÂh, Hayye ala'l-felÂh
Allahu ekber Allahu ekber LĂ‚ilĂ‚he illallah" Abdullah İbnu Zeyd (radıyallĂ‚hu anh) devamlı dedi ki: "(Ruyamdaki bu zat) benden biraz uzaklaştı sonra tekrar soze başlayıp:
"Sonra namazı kılacağın zaman şunu soylersin" dedi ve oğretti:
"Allahu ekber Allahu ekber-Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah, Eşhedu enne Muhammeden Resulullah, Hayye ala's-salĂ‚t, Hayye ala'l-felĂ‚h, Kad kĂ‚meti's-salĂ‚t, kad kameti's-salĂ‚t, Allahu ekber Allahu ekber LĂ‚ilĂ‚he illallah"
Sabah olunca Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'a gelerek (ruyamda) gorduklerimi haber verdim Bana:
"İnşallah bu hak bir ruyadır Kalk ruyada oğrenmiş olduğunu BilĂ‚l'e oğret O bunları soyleyerek ezan okusun Zîra o, sesce senden daha gur!" buyurdu Ben de BilĂ‚l'le birlikte kalktım Ona teker teker arzediyordum 0 da bunları yuksek sesle soyleyerek ezan okumaya başladı
Bunu evinde olan Omer İbnu'l-HattĂ‚b (radıyallĂ‚hu anh) işitmişti Hemen evden cıkıp ridĂ‚sını cekerek geldi ve:
"Ey Allah'ın Resulu! diyordu, seni hak ile gonderen ZĂ‚t-ı ZulcelĂ‚l'e yemin olsun, onun gorduğunun aynısını ben de gordum!"
Bunu işiten Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m):
"Elhamdulillah! Şimdi bu daha sağlam oldu!" dedi"
Bir diğer rivayette şoyle gelmiştir: " (BilĂ‚l ezanı okuyup sıra ikĂ‚mete gelince) Abdullah: "Onu ben gordum, ben okumak isterim!" dedi Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m) da: "Oyleyse sen de ikĂ‚met getir!" buyurdu"
Tirmizi'nin bir rivayetinde şoyle gelmiştir: "Abdullah İbnu Zeyd ezanla ilgili kıssayı anlatırken elfazı ikişer ikişer zikretti, ikĂ‚meti ise birer kere zikretti"
Yine Tirmizî'nin bir rivayetinde denmiştir ki: "Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m)'ın ezanı(nda elfaz) cift cift idi, ezanda da ikĂ‚mette de" (KUTUB-İ SİTTE /2429)
Hz Enes (radıyallĂ‚hu anh) anlatıyor: "İnsanlar coğalınca, herkesce bilinecek olan bir şeyle namaz vaktinin duyurulmasının gerektiğini aralarında konuştular (Bu meyanda bir ateş yakılması veya bir can calınması teklif edildi)
Bunun uzerine ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) BilĂ‚l'e emrederek ikişer kere soyleyerek de ikĂ‚met okumasını emretti (KUTUB-İ SİTTE / 2430)
Ebu Mahzura (radıyallĂ‚hu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulu, bana ezanın usulunu oğret" dedim Bunun uzerine başımın on kısmını meshederek:
"Allahu ekber, Allahu -ekber, Allahu ekber, Allahu ekber dersin ve bunları derken sesini yukseltirsin Sonra: "Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah, eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah, eşhedu enne Muhammeden Resûlullah, eşhedu enne Muhammeden Resulullah dersin ve bunları soylerken sesini alcaltırsın, sonra sesini şehadette tekrar yukseltirsin: Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah
Eşhedu enne Muhammeden Resulullah, eşhedu enne Muhammeden Resulullah Hayye ala's-salĂ‚ti hayye ala's-salĂ‚t Hayye ala'l-felĂ‚hi hayye ala'l-felĂ‚h
Eğer okuduğun ezan sabah ezanı ise şunu da soylersen:
"es-SalĂ‚tu hayrun mine'n-nevm, es-salĂ‚tu hayrun mine'n nevm (Namaz uykudan hayırlıdır) Allahu ekber Allahu ekber, LĂ‚ilĂ‚he illallah"(KUTUB-İ SİTTE /2431)
Bir diğer rivayette şoyle gelmiştir: "(Ebu Mahzura dedi ki): "Bana Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m) ikĂ‚meti ikişer ikişer oğretti:
"Allahu ekber, Allahu ekber,
Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah, Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah
Eşhedu enne Muhammeden Resulullah, Eşhedu enne Muhammeden Resulullah
Hayye ala's-salÂt, Hayye ala's-salÂt
Hayye ala'l-felÂh, Hayye ala'l-felÂh
Allahu ekber, Allahu ekber
LĂ‚ilĂ‚he illallah Ebu DĂ‚vud der ki: "Abdurrezzak rivayetinde de iki: "(Resûlullah devamla): "İkĂ‚met getirince iki sefer de şunu soyle: Kad kĂ‚meti's-salĂ‚t, kad kĂ‚meti's-salĂ‚t!" (AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m ayrıca sordu):
"Duydun mu?" (Ebu Mahzura):
"Evet!" dedi (Hadisi rivayet eden rĂ‚vi SĂ‚ib) der ki: "Ebu Mahzura alnındaki sacı ne kestirir ne de ayırırdı cunku oraya Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m)'ın elleri değmiş idi" (KUTUB-İ SİTTE /2432)
İbnu Omer (radıyallĂ‚hu anhumĂ‚) anlatıyor: "Ezan Resulullah devrinde ikişer ikişer idi İkĂ‚met de birer birer Ancak (muezzin), ayrıca ikişer sefer olmak uzere kad kĂ‚meti'-salĂ‚t, kad kĂ‚meti's-salĂ‚t da derdi"
İbnu Omer devam eder: "Biz, ikĂ‚meti işittik mi abdest alır, namaza giderdik" (KUTUB-İ SİTTE /2433)
İmam MĂ‚lik'e ulaştığına gore: "Muezzin, sabah namazını haber vermek icin Hz Omer (radıyallĂ‚hu anh)'in yanına gider Onu uyuyor bulunca:
"EssalĂ‚tu hayrun mine'n-nevm (namaz uykudan hayırlıdır)" der Bunun uzerine Hz Omer, o ibareyi sabah ezanına ilave etmesini emreder" (KUTUB-İ SİTTE /2434)
Mucahid (rahimehullah) anlatıyor: "Abdullah İbnu Omer (radıyallĂ‚hu anhumĂ‚)'le bir mescide girdim Ezan coktan okunmuştu Biz namaz kılmak istiyorduk Muezzin tesvîbte bulundu (ikĂ‚met okudu) Abdullah mescidi terketti ve:
"Haydi bizi bu bid'atcinin yanından cıkar!" dedi ve orada namaz kılmadı"
Tirmizi der ki: "İbnu Omer'den rivayet edildiğine gore, sabah ezanında es-salĂ‚tu hayrun mine'n nevm derdi" (KUTUB-İ SİTTE /2435)
Ebu DĂ‚vud'un bir rivayetinde şoyle gelmiştir: "Ben İbnu Omer (radıyallĂ‚hu anhumĂ‚)'le beraber idim, bir adam oğle veya ikindi namazında tesvîbte bulundu Bunun uzerine (İbnu Omer): "Bizi (buradan) cıkar, zîra şu (yapılan tesvîb) bid'attir" dedi"(KUTUB-İ SİTTE /2429)
Hz BilĂ‚l (radıyallĂ‚hu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m) bana: "Sabah haric, sakın hicbir namazda tesvîbte bulunma!" tembihini yaptı" (KUTUB-İ SİTTE /2437)
Yine Hz BilĂ‚l (radıyallĂ‚hu anh) der ki: "Ezanın sonu şoyledir: "Allahu ekber, Allahu ekber, LĂ‚ilĂ‚he illallah" (KUTUB-İ SİTTE /2438)