Sabah namazına nasıl uyanılır,
Sabah namazına uyanmanın fazileti

Sabah namazı uyku saatine rastladığından uyanmak nefse ağır gelmektedir İslÂm Âlimleri, uykusu ağır olan kimselerin erken yatıp namaz icin uyanmalarını tavsiye etmişlerdir

Beş vakit olarak emredilen namazların hepsi de kıymetli ve ehemmiyetlidir Birisi diğerinin yerine gecmez Yalnız, bir kısmı daha faziletli ve daha sevaplıdır Sabah namazı da bunlardan birisidir
Cenab-ı Hak bir Âyette meÂlen “Resulum, sen onların soylediklerine sabret Guneşin doğmasından once de, batmasından once de Rabbini hamd ile tesbih et, gecenin bir kısım saatleriyle, gunduzun de tesbih et ki Allah rızasına eresin” buyurmuştur 1

Mufessirler bu Âyette “hamd ile tesbih”ten maksadın namaz olduğunu bildirirler Guneşin doğmasından onceki tesbih, sabah namazına işaret etmektedir

Sabah namazının ehemmiyeti ve fazileti uyku vaktine tesaduf ettiği icindir Herkesin uyku gibi tatlı ve nefse hoş gelen bir şeyi bırakıp her şeyin Yaratıcısına yonelmek, Ona yalvarmak, huşû ile secdeye gitmek, nihayetsiz Âciz, fakir ve zayıf iken, sonsuz kudret, zenginlik ve kuvvet sahibi olan Âlemle-rin Rabbine dayanmak, Onu tesbih ve hamdetmek, Ona tÂzimde bulunmak, kudsî bir lezzete, ulvî bir hazza insanı mazhar eder Bu mazhariyetle beraber Allah’ın huzuruna kabul edilmenin, ona muhatap ve dost olmanın, ayrıca mukaddes bir vazifeyi yerine getirmenin rahatlığı ve huzuru insanın butun benliğini kaplayacaktır

Sabah namazı uyku saatine rastladığından uyanmak nefse ağır gelmektedir İslÂm Âlimleri, uykusu ağır olan kimselerin erken yatıp namaz icin uyanmalarını tavsiye etmişlerdir Gec saatlere kadar oyalanıp namazı gecirmelerini doğru bulmamışlardır

Sırf kasdî olarak veya ihmalden yahut gaflet ve muhimsememekten dolayı kazaya kalan namazların meşru mazereti olamaz Boyle hareketler, ihmaller insanı gunaha sokar İnsanın ilk hesaba cekileceği amelinin namaz olması, bir vakit namazını kazaya bırakmanın bilerek ve isteyerek meydana gelmişse cezÂyı netice vermesi, işlediğimiz kotuluk zerre kadar bile olsa ihmal edilmeyip bize gosterileceği hakikati, bizi daima dikkate ve ihtiyata sevk etmelidir

Sabah namazına kalkabilmek icin her turlu tedbiri almak gerekir Hatt bir sefer esnasında, Peygamberimiz (asm) Hz BilÂl’i sabah namazı icin nobetci bırakmıştır

Aslında dinimizde zorluk yoktur İbadetlerimizi yapmak cok kolaydır Sadece yapacağımız şey, dikkatli ve uyanık olmaktır Sırf ihmal yuzunden namazı kılmamak bize cok pahalıya mal olur sabah namazını kıldığımız gun daha canlı ve şevkli oluruz Kılmadığımız gun ise dunyevî işlerimizde bile bir isteksizlik, aksilik olduğu gibi psikolojik yapımızda da huzursuzluk meydana gelir Meselenin uhrevî mesuliyeti ise daha acıklıdır

Gece yatağa girerken maddî tedbir olarak calar saati kurmanın yanında, mÂnevî tedbir olarak da “İnn Âtayn” ve “Âyetelkursi” gibi sûreleri okumak ve dua etmek uyanmamıza yardım edecektir cunku Cenab-ı Hakkın bu iş icin vazifelendirdiği melekler vardır

Zaten asıl mesele, kalkmayı şuur altına yerleştirmektir Dunyevî kucuk bir menfaat icin gerektiğinde uykusuz kaldığımızı, muhim bir iş arzuladığımız zaman uyandığımızı dikkate alırsak, sadece sunneti dahi “dunya ve icindekilerden daha hayırlı”2 olan bir ibadet icin nelere katlanabileceğimizi duşunmek pek zor değildir Kaldı ki bu sozu Peygamberimiz (sav) sabah namazının sadece sunneti icin soylemiştir

Sabah namazının vaktiyle ilgili bir husus daha var ki, o da guneşin doğmasına pek az bir vakit kaldığında yapacağımız şeylerdir Boyle bir halde vakit cok darsa hemen abdest almak lÂzımdır Tuvalete cıkmak gibi başka şeylerle vakit kaybetmek cÂiz değildir Zira namazın vakti cıkmak uzeredir
Yine zaman kazanmak icin abdestte sadece farz olan Âzaları yıkamak, farzı eda edebilmek icin iki rekÂt sunneti terk etmek caiz olduğu gibi, cok dar vakitlerde vÂcibdir

1 Zamanında uyuyun

Sabah namazına kalkabilmek icin oncelikle yapmanız gereken, gec saatlere kalmadan zamanında uyumaktır Herkesin kendine gore bir uyku programı vardır Birine gore gec olan diğerine gore erken olabilir Sizin icin normal uyku vakti ne zamandır, gunde kac saat uyursanız dinlenmiş olursunuz, kacta yatarsanız kalkmanız mumkundur?

Bu soruların cevabını kendi dunyanızda verdikten sonra sizce uygun olan bir vakitte yatmaya ozen gosterin Ne yazık ki, sabah namazıyla ilgili cok buyuk bir problem vardır İnsanlar genelde geceler uzun olduğu icin kışın erken yatarlar Oysa kışın guneş gec saatlerde doğar Yazın ise geceler kısa olduğundan insanlar daha gec uyurlar Tam aksine yazın guneş erkenden doğar Boylece sabah namazı imtihanı yaz mevsiminde daha bir gucleşir

cozum, her şeye rağmen uyku programınızı kontrol altına almaktır Belki ufak tefek aksamalar olabilir Bazen de karşı koyamayacağınız engeller vardır Bir gece gec saatlere kadar cocuğunuzun hastalığıyla ilgilenmek ya da uzun zamandır gormediğiniz bir dostunuzla gec saatlere kadar sohbet etmek durumunda kalabilirsiniz

Her turlu şartta namaza kalkmak vazgecilmez bir dusturunuz olmalıdır Ancak zamanında uyumanız hem kolay kalkmanızı, hem de zinde ve dinlenmiş bir şekilde namaz kılmanızı sağlar

Sabahın erken saatlerinde yapmanız gereken bir iş olduğunu duşunun Nasıl zamanında uyuyup bir dizi tedbir alıyorsunuz universite imtihanına gireceğim gun yaptıklarımı hatırlıyorum Bir gun once imtihana gireceğim okulu gormuş, nasıl gideceğim konusunda bilgi almıştım O gece fazla gecikmeden uyumuştum Hatta misafir kaldığım evin sahibi, “Eğer universite imtihanı hayatî bir onem taşıyor, diyorsan, yatsıyı kılmadan yatabilirsin” demişti Ben itiraz ederek, “Hayır, benim icin namazdan daha onemli bir şey yoktur” demiştim

Siz de hafızanızı yoklayın Nice onemli gorduğunuz dunyevî işiniz icin erkenden yatıp, kalkmak icin nasıl cırpındığınızı hatırlarsınız oyle insanlar vardır ki, bırakın işe gitmemeyi, gec kaldıkları bile gorulmemiştir Almanya’da bir okulda yaşanan bir olayı her hatırlayışımda hayrete duşerim Bir Turk oğretmen okula gec kalır Alman mudur sınıfın gurultusunu duyunca gider ve bir saat oğrencilerle ilgilenir Az sonra oğretmen geldiğinde odasına cağırır ve şoyle der:

“Bak oğretmenim, ben 20 yıldır gorev yapıyorum, bir gun gec kaldığım olmadı Eğer saatin zilini duymadıysan, bir saat daha al Eğer olmuyorsa bir daha al, yine duymuyorsan bir daha al Ta ki, senin duyup buraya gelmeni sağlayacak sayı neyse o kadar saat al, ama mutlaka dersine gel Benim işim gucum var, senin oğrencilerine bakamam”

Evet, dunya işleri icin her gayreti gosteren insanların ebedî mutluluğu icin daha fazla cırpınması gerekir Bunun icin cok iyi konsantre olmalısınız Sabah namazına kalkmayı oyle bir onemsemelisiniz ki, sanki onu kacırmak hayatınızın en onemli hazinesini kaybetmek kadar muhim olmalıdır

2 İcten dua edin

Sabah namazının zevk ve heyecanı daha yatarken başlamalıdır Soz gelişi, kalbimizden şoyle duşunebiliriz:

“İcim sevincle dolu cok heyecanlıyım Bir an once sabahın olmasını istiyorum cunku, sabah olacak ve ben Rabbimle buluşacağım Onun huzuruna cıkacağım Her an bana ihsan ve ikramda bulunan, her zaman yardımıma koşan, derdimin dermanı, tek ve biricik sır dostum, hicbir zaman beni terk etmeyen Rabbimin huzurunda el bağlayacağım Ona yalvaracağım Ona du edip secdeye kapanacağım Allah’ım, Seni seviyorum, Sana ibÂdet etmek istiyorum Ne olur, beni huzuruna kabul et! Beni Seninle buluşamama bedbahtlığına duşurme! Beni sabah namazına şevkle kaldır ve kılmayı nasip et!”

İnanıyorum ki, Rabbimiz boylesi icten ve duygusal duÂları kabul eder cunku burada kulluğun cok ince bir sırrı vardır: CenÂb-ı Hak, huzuruna girmek icin can atanı reddetmez!

Bu konuda beni cok duygulandıran ve etkileyen bir misali Cemal Uşşak’tan dinlemiştim:

“Avukat Bekir Berk Ağabey, 1989 yılında cok ağır bir hastalığa yakalanmıştı 95 kilodan 52 kiloya duşmuştu Namazlarını guclukle kılıyordu O kadar ki, bazen abdest alırken ve namaz kılarken defalarca bayılıyordu Ayıldığı zaman ilk sozu, ‘Namaz vakti gecti mi?’ veya ‘Namaza kac dakika var?’ sorusu idi Londra’da tedavi gorduğu yıl şoyle bir hadise yaşamıştı Namaza durmuş ve iki rekÂtını guclukle kılmış ucuncu rekÂtın secdesine giderken, ne kadar uğraştıysa başaramamış, takati kesilmiş Bu duruma cok uzulerek, ‘Y Rabbi, ben Sana secde etmek istiyorum, ama yapamıyorum Yoksa beni huzuruna kabul etmiyor musun?’ diye icinden gecirmiş Bunun uzerine Allah’ın inÂyetiyle, alnının KÂbe’deki soğuk mermerlere değdiğini, oraya secde ettiğini gormuş Bu şekilde namazın iki rekÂtını Londra’da, iki rekÂtını Mekke’de ed etmiş Bu hÂtırasını namazdan sonra tahdis-i nimet olarak anlatmıştı”

İşte kim Rabbimizin huzuruna girmek icin can atarsa, mutlaka emeline kavuşur Allah Kendisine ibadet etmek isteyeni huzuruna alır

Sabah namazına kalkmak icin saf ve samimî bir niyetle birlikte dua etmek ve bir kısım sureleri okumak gerekir

oncelikle icinizden nasıl geliyorsa oyle dua edin, yalvarın, isteyin Bundan başka 7 Kevser Suresi, 3’er İhlÂs, FelÂk ve NÂs Sureleri, Fatiha ve Ayetelkursî okuyabilirsiniz Niyet, dua ve samimî istek, uyarıcı araclarla birleşince namaza kalkmanızı hicbir şey engellemez inşaallah

3 Uyarıcı Araclardan Yararlanın

Sabah namazına uyanabilmek icin yığınla formul vardır Hicbir zaman tek bir formule bel bağlamayın Namazınızın geleceğini tek bir sebebe, soz gelişi bir calar saate bağlarsanız, “Kurmuştum, ama duymadım” deyip işin icinden cıkmaya calışırsınız Hatta, “Saatim yok veya bozuk” gibi gerekcelerin bir “mazeret” olduğunu sanırsınız

Oysa sabah namazına kalkmak icin bircok formulu bilip uygulayabilirseniz, cozumsuzluğe teslim olmazsınız Uyanabilmek icin eski ve yeni bircok yontem vardır Şimdi sizlere sabah namazına uyanabilmek icin hangi araclardan yararlanabileceğinizi sıralayacağım:

a- calar saat kurmak:

Sabah namazına kalkabilmek icin en bilinen cozum, calar saat kurmaktır “Sabah namazına nasıl kalkılır?” diye bir kitap yazdığımı soylediğim bircok kişi, “Bunun icin kitap mı olur hocam? Kurarsın saati, kalkarsın” demişti

Maalesef mesele o kadar basit değil Konunun cok farklı yonleri var

oncelikle saatin sesi gur olmalı ve uzun muddet calmalıdır Bazı kişilerin uykusu cok derindir “Başında davul calsan uyanmaz” denilen kimselerden iseniz, mutlaka gur sesli ve uzun calan bir saate sahip olmalısınız Beni sabah namazına yıllarca annem kaldırmıştır Fakat yalnız uyuduğum geceler en buyuk sorunum sabah namazına nasıl kalkacağım hususuydu Daha orta okul sıralarında iken sinuzitle muzdarip olduğum icin uykum cok derin olur, başımı kaldıramazdım

14-15 yaşlarında iken elle kurulan, cift canlı saatimiz vardı Uzun muddet calmazdı Sesini yukseltmek icin yastığımın arkasına kazan veya buyuk bir tencere kor, saati icine yerleştirirdim Saat caldığında normalin uzerinde bir sesle uykumdan uyanır, namaza koşardım

oğrenci iken saatin calış suresini arttırmak icin kapı ziline bağlardık Saat calmaya başladığında kurulan yaylar boşaldıkca elektrik devresini tamamlar, kapı zili calmaya başlardı Siz kalkıp susturuncaya kadar calmaya devam ederdi

Şimdi bu tur cozumlere gerek yok Artık cok uzun sure calan saatler var Hatta yaklaşık bir saat boyunca calan, sesi yavaş yavaş yukselen, bir duğmesine bastıktan az sonra tekrar calmaya başlayan saatler var

Sabah namazı “dunya ve icindekilerden hayırlı” olduğu icin cok kaliteli bir saat almalısınız Ne yazık ki, sabah namazını kacırmayı alışkanlık hÂline getirmiş, bunu sıradan goren bircok insan, kaliteli bir saat almaya fazla onem vermiyor Sadece bir vakit namazımızı kazaya kalmadan kurtarsak bile cok kaliteli bir saate milyonlar vermeye değecektir Halbuki kaliteli bir saat bizim yuzlerce kere namaza kalkmamıza sebep olacaktır

Dunyevî ve maddî ihtiyaclarımız icin sınırsız para harcıyoruz Gorunuşte basit, ama yaptığı hizmet itibariyle cok değerli olan saat konusunda bircok mu’min duyarsız davranıyor Misafir olduğum bazı kimselerde saat olmadığını, olan saatin oyuncak yerine cocuğa verildiği icin bozulduğunu gordum Bu konuda, “İnşallah kalkarız” diye duşunup, hicbir tedbir almamak doğru değildir cunku, insanın her gunu bir olmaz Bazen cok yorgun, cok uykusuz, cok hasta olabilirsiniz Sabah namazına karşı geliştirdiğimiz tedbirler her turlu şartları ve ortamları dikkate alarak olmalıdır Bir kimse verdiği mucadele sonucunda bir vakit namazını bile kazaya kalmaktan kurtarsa, buyuk bir zafer kazanmış demektir Oysa duyarlılık, size binlerce vaktinizi zamanında kıldıracaktır

Eğer her şeye rağmen saati duymuyorsanız, bir değil, birkac saat kurun Ben namaza kalkmak icin kimi zaman iki saat kurardım Ebedî hayatınız icin birkac saniye saati ayarlamaya harcasanız hicbir şey kaybetmez, pek cok şey kazanırsınız

Bircok insandan, “Saati duyar duymaz susturuyor, sonra uyuyorum” sozunu işitmişsinizdir Gercekten de bircok insanın sırf bu yuzden nice sabah namazını kacırdığını biliyorum Oysa bunun cozumu cok basit Saati baş ucunuza değil, uzağa koyun Kalkmadan susturamayacağınız bir yere korsanız, susturup tekrar uyumazsınız

b- Telefonu kullanmak:

Sabah namazı icin akla gelmedik formuller uyguladım Bunlardan birisi de, sabit telefonlardan yararlanmaktı onceleri uyandırma servisini arar, bizi kaldıracağı saati bildirirdik Gorevliler de o saatte bizi kaldırırdı

Daha sonraki yıllarda telefonu kalkacağınız saate otomatik kotlamak mumkun oldu Bunun icin sırasıyla şu tuşlara basmanız gerekir: Yıldız 55 yıldız, kalkacağınız saat, kare

Diyelim ki, sabah namazı icin saat 445’de kalkacaksınız Tuşlara basarken şu sırayı izlemelisiniz:

* 55 * 04 45 #

Tam ayarladığınız saatte telefonunuz calmaya başlayacaktır Belki birisi arıyor zannedeceksiniz ve heyecanla telefonu kaldıracaksınız Sizi uyandırma servisinden bir bant kaydı karşılayacak ve hayırlı sabahlar dileyecek Bunların belirli bir ucreti var, ama namazın değeri yanında hicbir onemi yok

Ancak alÂrmlı bir cep telefonunuz varsa, bu iki formule gerek yok Ama en klÂsik ve sıradanından en gelişmiş formule kadar hepsini bilmeniz gerekir cunku, oyle bir yerde kalırsınız ki, hicbir formul işlemez, basit ve eski bir formulu uygulamak zorunda kalırsınız

Cep telefonunuz varsa, her yerde her zaman kolayca calar saatini kalkacağınız zamana ayarlamanız mumkun Duzenli aralıklarla, sesini aşamalı bir şekilde yukselterek susturuncaya kadar calıyor Bu şekilde duymamanız neredeyse imkÂnsız

Tabiî herkes cep telefonuna sahip olmayabilir ustelik her cep telefonunun calar saati yok Bu durumda ya alÂrmlı bir cep telefonu edinecek ya da diğer yontemleri uygulayacaksınız

c- Uyandırması icin birisine soylemek

Sabah namazına daha kolay kalkan veya size gore kalkması daha guvenli olan birisine haber vermeniz klÂsik, ama en cok uygulanan yontemlerden birisidir Bunu evlerde daha cok anneler ustlenir cocuklar da, “Nasıl olsa annem kaldırır” diye alabildiğine rahat, nazlı ve ilgisizdir

Dikkat edin, sabah namazına annesi tarafından uyarılan genclerin coğu, buyuk bir rahatlık icindedir Annesi veya babası, defalarca odasına gelir, “Haydi namazın gidiyor”, “Guneş doğmak uzere” diye başlarlar, “Guneşin doğmasına 15 dakika kaldı, 10 dakika kaldı, 5 dakika kaldı” diye devam ederler Maalesef birisinin kaldıracağının rahatlığını yaşayan insanlar, namazı son dakikaya bırakır, guneşin doğmasına az bir zaman kala guclukle yetiştirirler

Genclerin boyle yapması, anne ve babaları canından bezdirir, cocuklarını namaza kaldırmak buyuk bir yuk olur

Sabah namazına kalkmak icin uşengec ve isteksiz davranmak, hem bizi kaldıran kimselerin hakkına tecavuzdur, hem de Rabbimize karşı buyuk bir gunahtır Onun huzuruna buyuk bir şevkle ve zamanında koşmamız gerekir

Bunun cozumu şudur:

Her şeyden once sabah namazına kalkmak icin belirli bir saatiniz olmalıdır Genelde anne ve babalar, nasıl olsa cocuğum gec kalkıyor, diye guneşin doğmasına bir saat kala seslenmeye başlarlar Gencler de, henuz daha erken diye işi yavaştan alırlar Oysa buyukler her gun belirli bir saatte kaldırsa, gencler de kalkmaya kararlı olsalar sorun cozulur

Sabah namazına kimileri saatlerce once kalkar, teheccut namazı kılar, Kur’an ve dua okur, ibadet ederler Kimileri de beş on dakika once kalkar Makul olan en gec vakit, guneşin doğmasına yarım saat kaladır 20 dakika icinde ihtiyacı gidermek, abdest almak ve namaz kılmak gerekir Namaz kıldıktan sonra 10 dakika zaman kalmalıdır cunku, bir aksilik durumunda tekrar abdest almak ve namaz kılmak icin ihtiyatlı olmalısınız

Gencler yarım saat kala buyuklerinin sesini duyduklarında hemen yataktan fırlamalıdır cunku, zaten yarım saat kalmış Beş on dakika fazla uyusanız, bir şey kazanmaz, az uyusanız bir şey kaybetmezsiniz Yatmadan once bu hususta sizi namaza kaldıracak kimseyle uzlaşmanız ve kararlı olmanız gerekir

Eğer sizi namaza kaldıracak kişi, anne ve babanızın dışında bir kişiyse, fazla nazlanamazsınız Ancak bu durumda da kimi inatlaşmalar, kırgınlıklar olabilmektedir Bazı oğrenciler birkac arkadaşıyla aynı evi paylaşırlar Ortak bir kaderi yaşadıkları icin daha hoşgorulu, daha anlayışlı olmaları gerekirken, aralarında puruzler, anlaşmazlıklar olur Bunlar sabah namazına kaldırmaya kadar yansır Bazı genclerin, “Aslında namaza kalkacağım ama, arkadaşımın kaldırış bicimine kızdığım icin kalkmıyorum” dediklerini duydum Ne kadar gereksiz ve anlamsız bir tepki

Sizi namaza kaldıran kişi, gereken nezaket ve yumuşaklıktan uzak bile davransa, ona karşı yapmanız gereken namaza kalkmayarak tepki vermek değil, sorunu diyalogla cozmektir Gunduz o kişiyle goruşur, namaza kaldırırken daha nazik davranmasını isteyebilirsiniz İkili ilişkilerin sağlıklı gelişmesi icin en guzel yontem doğru iletişimdir Siz meramınızı anlatın, ama buna rağmen o kişi kaba davranırsa, siz namazınızı bırakmayın

Uyuyan insan, ışığın birden yanmasından, yuksek sesle bağrılmasından rahatsız olur Nefsin rahatsızlığını, başkasına yıkmamak gerekir Sorumluluk sizdedir, başkasına atmayın

Namaza kaldırmak icin başkasına haber vermeniz, her zaman anlattığımız durumlardaki gibi duzenli olmaz Bazen de butun imkÂnlardan mahrum olursunuz Bu durumda bir başka kişiye, sizi bizzat veya telefonla uyarması icin haber vermeniz gerekir

d- Nobetleşe beklemek

oyle olumsuz bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz ki, namaza kaldıracak her şeyden mahrum olabilirsiniz Lisede oğrenciyken beş kişi aynı evde kalıyorduk Evimizde telefonumuz yoktu Saatimiz bozulmuştu Tamamen cozumsuzduk Bu durumda her birimiz birer saat uyanık kalarak nobet tutmaya karar verdik Herkes bir saat uyanık kalıyor, kitap okuyor, sıradaki kişiyi kaldırıp yatıyordu En son kişi ise, hepimizi namaza kaldırdı Boylece namazımızı tehlikeye atmaktan kurtulmuş olduk Biraz zahmet cekmiş, uykusuz kalmıştık Ama sabah namazını zamanında kılmanın doyumsuz huzurunu tatmıştık Cenab-ı Hak, hic kimseye sabah namazına kalkamamak veya namazı kazaya bırakmak gibi bir acı yaşatmasın

Nitekim unlu şairlerimizden Yahya Kemal Beyatlı, “Ezansız Semtler” isimli yazısında, bir bayram namazı hatırası anlatır “Buyukada’da oturuyordum Bayramda bayram namazına gitmeye niyetlendim Fakat frenk hayatının gecesinde sabah namazına kalkılır mı? Sabah erken uyanamamak korkusuyla o gece hic uyumadım Vakit gelince abdest aldım” diyen Beyatlı, bu ilginc formulu hatırlatır bize

Belki omrunuzde bir kez uygulayacaksınız, belki de hic gerek duymayacaksınız bu yonteme Ama aklınızın bir koşesinde bulunsun Belki bir gun lÂzım olur Sık sık tekrar ettiğimiz gibi, bir vakit namaz bile dunyalara değer

4 Sabah namazına nasıl kaldırılır?

Sabah namazına kalkmak kadar kaldırmak da cok onemlidir ve beceri ister Eğer siz bulunduğunuz yerde sabah namazına herkesten once kalkıp başkalarını da kaldıran birisi iseniz, bilin ki, yaptığınız iş cok muhim, hassas ve değerlidir Bunun şuurunda olun

Sabah namazına kaldıracağınız kişiye uygun bir şekilde hareket etmelisiniz O kişi, anneniz, babanız, eşiniz, cocuklarınız veya arkadaşlarınız olabilir

oncelikle kimi kaldırıyor olursanız olun, tatlı, yumuşak, icten ve şefkatli bir dil kullanın Kimileri, eliyle uyuyanı veya yatağı sarsarak, bağıra bağıra, kişiyi inciterek seslenir

Uyuyan kişinin yattığı odanın kapısını sertce acıp, hışımla iceri girip, hemen lÂmbayı yakıp bağırmaya başlamak yanlıştır Uyuyan insanın psikolojisini anlamak, tam bir sessizlik icinde ve karanlıkta iken mışıl mışıl uyuyan birisinin, gurultuyle birlikte gozunu acıtan ışığa nasıl tepki vereceğini tahmin etmek gerekir

Evet, niyetiniz cok guzel ve samimîsiniz Bir mu’mini sabah namazı gibi en muhim ve en vazgecilmez bir goreve cağırıyorsunuz Ancak olumsuz davranışlar, sizin arzunuzun tam tersi bir sonuc almanıza sebep olabilir

Nitekim bazı kimselerin sabah namazına kaldırış bicimi; yeni, tecrubesiz ve imanı zayıf kimseleri ibadetten soğutabilir Bu konuda inatlaşmaya gerek yoktur ozellikle kaldıracağınız kişi sizden buyuk ise, mutlaka daha anlayışlı ve yumuşak olmalısınız

Zaten namaz gonul işidir Kişi kendi isteğiyle, yurekten arzu ederek kılmalıdır Namaz zorla, ite kaka kılınmaz Rabbimiz isteseydi, hepimize huzurunda boyun eğdirirdi Ama O, zor ve baskıyla değil, gonulden arzulayarak namaz kılmamızı istiyor

Eğer namaza kaldıracağınız kişi eşiniz ise, biraz daha teşvikkÂr olmalısınız cunku, eşlerin birbirine karşı hem nazları gecer, hem de karşılıklı yaptırımları vardır

Eğer sabah namazına kaldıracağınız kişiler cocuklarınız ise, kucukken aşırı teşvik edici ve ozendirici, buyuduklerinde biraz tatlı sert olun Ama asla baskıcı ve cezalandırıcı olmayın Sizin goreviniz, namazı sevdirmek, nefret ettirmek değil

Siz namazı oyle guzel anlatın ve bazı hediyelerle cekici hÂle getirin ki, onlar sabah namazına kaldırmanız icin yalvarsınlar Siz de, “Madem cok istiyorsunuz, peki kaldırayım” diyerek sorumluluğu onların uzerine yıkın

Mumkun mertebe namaz kılmadığı icin ceza vermek yerine, kılarsa odul vermeyi tercih edin cunku, odullendirmek her zaman daha etkilidir

Bazı anne ve babalar, cocuklarına guya şefkat ettikleri icin namaza kaldırmıyorlar “Aman cocuğum uşumesin, aman uykusuz kalmasın” diye duşunuyorlar Daha sonra da, “Neden cocuğum namaz kılmıyor” diye yakınıyorlar

Hic şikÂyet etmeyin cunku, bunu siz istediniz Cehennemin ateşini duşunmeden cocuğunuza acıdınız Oysa namaz kılmamanın nasıl bir azaba yol acacağını duşunerek cocuğunuzu namaza kaldırmalıydınız Her şey kucukten oğrenilir