Cuma Gunu Boy Abdesti Almak
Cuma Gunu Gusul Abdesti Almanın Fazileti
492- SÂlim (ra)ın babasından rivÂyete gore, Rasûlullah (sav)i şoyle derken işitmiştir: Cumaya gelen boy abdesti alsın gelsin (BuhÂrî, Cuma: 2; NesÂî, Cuma: 7)
Tirmîzî: Bu konuda Omer, Ebû Saîd, CÂbir, BerÂ, Âişe ve Ebûd DerdÂdan da hadis rivÂyet edilmiştir.
Tirmîzî: İbn Omer hadisi hasen sahihtir.
493- Abdullah b Omer (ra)in babasından bu hadisin benzerini Kuteybe, Leys b Sad, İbn ŞihÂb, Abdullah b Omer ve babasından bu hadisin benzerini rivÂyet etmiştir.
Muhammed el BuhÂrî dedi ki: Zuhrînin, SÂlimden, babasından rivÂyet ettiği hadis ile Abdullah b Abdullahın babasından rivÂyet ettiği her iki hadis de sahihtir Zuhrînin arkadaşlarından bazıları Zuhrîden naklederek diyorlar ki: Abdullah b Omerin ailesi İbn Omerden bize aktarmışlardır.
Tirmîzî: İbn Omerin, Omer (ra)den rivÂyetine gore, bu hadisin bir benzerini bize nakletmiştir Cuma gunu gusul abdesti alma konusundaki hadis hasen sahihtir.
494- SÂlim (ra)in babasından rivÂyete gore, şoyle demiştir: Bir Cuma gunu Omer (ra) hutbe okurken Peygamber (sav)in ashabından bir kimse mescide girdi Omer hutbe esnasında o kimseye nicin bu saate kaldın dedi, o kimse ezanı işitir işitmez hemen abdest aldım ve geldim dedi Omerde sadece abdest mi? Rasûlullah (sav)in gusletmeyi emrettiğini bildiğin halde mi? Buyurdular (BuhÂrî, Cuma: 2; Muslim, Cuma: 7)
Aynı şekilde bu hadisi bize Ebû Bekir, Muhammed b EbÂndan, Abdurrazzak, Mamer ve Zuhrîden de rivÂyet etmişlerdir.
495- Abdullah b Abdurrahman Ebû Salihden, Abdullah b Salihden, Leysden, Yunus ve Zuhrîden bu hadisi bize aktarmışlardır.
MÂlik bu hadisi Zuhrî ve SÂlimden rivÂyet ederek Omer Cuma gunu hutbe okurken diyerek hadisi bize aktarıyor.
Tirmîzî: Muhammede MÂlikin bu rivÂyetini sorduğumda sahih olan rivÂyet Zuhrînin, SÂlimden ve babasından yaptığı rivÂyettir, dedi Muhammed diyor ki: Bu hadis yaklaşık olarak aynı şekilde MÂlik tarafından Zuhrî, SÂlim ve babasından rivÂyet edilmiştir.
alıntı
Cuma Gunu Gusul Abdesti Almanın Fazileti
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Cuma Gunu Gusul Abdesti Almanın Fazileti
-
13-09-2019, 07:32:00