Peygamberimizin Yaptığı Dualar

Peygamber Efendimizin (SAV) Duaları Hakkında Bilgi

Kuran'da bircok ayette Peygamberimiz (sav)'in dualarından bahsedilmektedir. Peygamber Efendimizin pek cok gece dua etmek icin kalktığı bilinir. Peygamberimiz (sav) dualarında Allah'ı sıfatları ile anarak O'nu yuceltmiştir. Peygamberimiz (sav)'in Kuran'da bildirilen dualarından biri şoyledir:

De ki: "Ey mulkun sahibi Allah'ım, dilediğine mulku verirsin ve dilediğinden mulku cekip-alırsın, dilediğini aziz kılar, dilediğini alcaltırsın; hayır Senin elindedir. Gercekten Sen, herşeye guc yetirensin." (Al-i İmran Suresi, 26)

Rivayetlerde ise, Peygamber Efendimizin Allah'a kendisine guzel bir ahlak ve iyi bir huy vermesi icin dua ettiği ve dualarında Allah'a şoyle yalvardığı belirtilir:

"Allah'ım! Yaratılışımı ve ahlakımı guzelleştir. İlahi! Beni ahlakın kotulerinden uzaklaştır."

Peygamber Efendimiz'e, şeytanın olumsuz telkinlerine ve manevi saldırılarına karşı Allah'tan şoyle yardım istemesi emredilmiştir:

Ve de ki: "Rabbim şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım. Ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim." (Muminun Suresi, 97-98)

"YÂ Rabb! Kalbimi nurlandır, gozumu nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, ustumu nurlandır, altımı nurlandır, onumu nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, sacımı nurlandır, yuzumu nurlandır.

"Başka bir ilÂh yok, ancak Allah var. Onun şerîki yoktur. Mulk O'nundur, hamd de O'nundur. O her şeye kaadirdir. Allah'ım, Senin verdiğine engel olacak da yoktur, vermediğini verecek de yoktur. Ve servet sahibi olanlara servetleri sana karşı bir menfaat veremez. Yani servetine guvenerek sana Âsî olanları o servetleri kurtaramaz."

"YÂ Rabb, benim hatÂlarımı, bilmeden yapdıklarımı, işimde aşırı gitmemi, ve Senin benden cok iyi bildiğin hallerimi mağfiret eyle. Allah'ım, benim latifeleşmelerimi, ciddiyet hallerimi, hatÂen ve kasden yaptıklarımı ve bende olan her şeyimi mağfiret eyle!

"Ey, Rabbim! Gayb ilminle ve halk uzerine kudretinle, hayatı benim icin hayırlı gordukce beni yaşat, olumu benim icin hayırlı gorduğun zaman da beni vefÂt ettir. Ey Rabbim! Gizlide ve acıkda senden haşyetini istiyorum. Rız hÂlinde de, gadab hÂlinde de ihlÂs sozunden ayırmamanı istiyorum, fakirlikte de zenginlikte de i'tidÂlden ayırmamanı istiyorum. Senden tukenmez bir ni'met, kesilmez bir goz ferahlığı (yuzde acıkca gorulen neş'e ve huzûr) istiyorum. Senden beni kazÂna rÂzı kılmanı, olumden sonra yaşamanın serinliğini istiyorum. Senden yuzune bakmanın lezzetini; sana kavuşmanın şevkini istiyorum. Butun bunları zarar vericinin zararından, sapdırıcı bir fitneden uzak olarak vermeni istiyorum. Ey Rabbim! Bizi îmÂn zîynetiyle susle, bizi doğru yolda olan hidÂyet rehberleri kıl.

"Ey Rabbim! Senden bildiğim ve bilmediğim hayrın hem cabuk, hem gec olanını istiyorum. Ey Rabbim Resûlunun senden istediğini istiyorum, Resûlunun sana sığındığı şeyden ben de sana sığınıyorum. Allah'ım benim icin kaza ettiğin şeyin Âkibetini doğru yola ulaştır.

"Sana bir kısım sozler oğreteyim mi ki, Allah TeÂl kimin hayrını murÂd ederse onları ona oğretir, sonra ebediyyen unutturmaz. De ki:
"Ey Rabbim! Ben zayıfım, rızÂn yolunda benim zaafımı kuvvetlendir. Beni nÂsiyemden tutup hayra sevk et. İslÂm'ı rızÂmın en son noktası kıl. Ey Rabbim, ben zayıfım, beni kuvvetlendir. Ben zelîlim beni azîz kıl. Ben sana muhtacım, beni rızıklandır.

"Ey Rabbim! Acizlikten, tenbellikten, korkaklıktan cimrilikten, eli kolu dokulur derecede takatsızlıktan kasvetten, gafletten, zilletten, azlıktan, meskenetten sana sığınırım. Fakirlikten, kufurden, fısktan, şekavetten, nifaktan, yapdığını insanların duyması ve medh etmeleri icin yapmaktan, riyÂdan, sana sığınırım. Sağırlıktan, dilsizlikten, delilikten, cuzzamdan, abraslıktan ve kotu hastalıklardan sana sığınırım.

Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- duÂasında: "Ey Rabbim! Beni, iyilik ettiği zaman sevinen, kotuluk ettiği zaman istiğfar edenlerden kıl.