Darulkurra Ne Demek - Darulkurra Nedir - Darulkurra Hakkında Bilgi
Ortacağ İslam ulkelerinde, Kur'an okuma yontemlerini oğreten medrese bolumudur
Darulkurraların asıl işlevi, kari denen ve Kuran'ı en guzel bicimde okuyan kişiler ve imamlar yetiştirmekti Guzel okuma olayı daha 7 ve 8 yuzyıllarda onemsenmiş olup, tilavet ve kıraat birer din bilimi olarak gelişmiştir İlk İslam medreselerinde surekli kuran okunan ozel mekÂnlar bulunmaktaydı Darulkurra denen bu salonlarda, hafızlar bir tur yarış havası icerisinde farklı uslup ve makamlarda Kuran okurlardı Bu tur bir eğitim hafızların sistemli bicimde yetişmelerine olanak verdiğinden, cami ve medrese vakfiyelerinde eleman alımı yapılacakken darulkurralara ve burada eğitim gorenlere onemli paylar ayrılırdı anadolu şelcuklu kulliyelerinde darulkurralar, cami kapsamında ya da ayrı bir mekÂn olarak yer almıştır Osmanlı Devleti'nde ise yalnızca hafız yetiştiren ve Kuran'ı ses incelelikleriyle oğretmeye donuk kurumlara darulhuffaz, aynı bolumun tilavet ve kıraatın yanı sıra arapcayı da oğreten yuksek bolumlerine ise darulkurra denildi Bu medreselerin ortak amacı, hafız, cuzhan, mevlidhan, imam, hatip ve muezzin yetiştirmekti 1924 yılında medreselerin kapatılmasından sonra, gittikce azalan darulkurra ve darulhuffaz geleneği, o zamandan bu zamana camiler, dernekler, Kuran kursları aracılığı ile surdurulmeye calışılmıştır
Darulkurra Ne Demek - Darulkurra Nedir - Darulkurra Hakkında Bilgi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Darulkurra Ne Demek - Darulkurra Nedir - Darulkurra Hakkında Bilgi
-
13-09-2019, 07:29:04