Yatmadan Once Yapılacak Sunnetler
Sunnetler - Yatmadan once yapılacak sunnetler -
Nebe’ Sûresinde meÂlen, “Uykunuzu size bir dinlenme vasıtası yaptık”1 buyuran Yuce Rabbimiz, uykunun bir nimet olduğunu bildirmektedir
Uyku bir istirahat vasıtası, gun boyu yorulan vucut makinasının dinlenmesine yardımcı olması, bir sonraki gune daha zinde ve canlı bir şekilde başlanmasına vesile olduğu icin nimet olmuştur Ancak bu nimeti yerli yerinde kullanmak lÂzımdır Cunku, uykuyu ihtiyacımız miktarınca ve yeterince kullanmadığımız zaman pekcok nimetten mahrum kalabilmekteyiz Bundan dolayı, bir gaflet Ânı olan uyku vaktini iyi ayarlamamız, ondan ancak ihtiyacımız kadarıyla istifade etmemiz gerekmektedir
Bir hadis-i şerifte, uykuyu olumun kucuk kardeşi olarak vasıflandıran Peygamberimiz (asm), bundan dolayı uyku ve olumun Cennette bulunmadığını da ifade ederler2 Birkac saat icin maddî olarak dunya ile alÂkamız kesildiğinden dolayı da uyku, “kucuk olum” olmakta değil midir? İşte olume boyle bir benzerliği olan uykuya dalmadan once, o Ânımızın ibadet icinde gecmesi icin hazırlıklı bulunmamızda fayda vardır Bu durumda, nasıl olmeden once mumkun oldukca dua, ibadet ve zikirle ona hazır olmaya calışıyorsak, uykudan once de aynı şekilde hazırlıklı davranmamız gerekir Cunku uyuduktan sonra tekrar uyanabileceğimize dair garantimiz yoktur
İşte, uyumadan evvel neler yapılması gerektiğini, nasıl bir hazırlık icap ettiğini Peygamberimizin tatbikî sunnetinden oğreniyoruz Peygamber Efendimiz (asm) yatağa girmeden once abdest alır, bazı duÂlar okur, cephesi kıbleye gelecek şekilde sağ avucunu sağ yanağına koyar, İlÂhî tefekkur ve zikir icinde mÂn Âlemine dalardı Seher vakti de erkenden kalkar, huzur ve huşû icinde Rabbinin dergÂhına yonelirdi Resul-i Ekrem Efendimizin uyku Ânı bizimki gibi değildi Onun gozleri uyusa da kalbi uyumaz, gaflet icinde bulunmazdı
Peygamberimizin (asm) uykuya nasıl hazırlandığını ve ummetine bu hususta neler tavsiye ettiğini bizzat hadis-i şeriflerin meÂlerini vererek anlamaya calışalım:
Hz Âişe anlatıyor: “Resulullah (asm) FelÂk ve NÂs Sûrelerini (Kul eûzu’leri) okur, ellerine ufler, daha sonra ellerini bedeninin her tarafına surerdi"3
Ber bin Âzib, Peygamberimizin (asm) şoyle buyurduğunu rivayet eder: “Yatağına gireceğin vakit, namaz icin aldığın abdest gibi abdest al Sonra cephen kıbleye gelecek şekilde sağ tarafına yat Sonra şoyle du et:
“Allah’ım, Senin rızanı dileyerek ve Senin azabından korkarak kendimi Sana teslim ettim Sırtımı Sana dayadım Butun işimi Sana hÂvale ettim Senin azabından, ancak Senin rahmetine iltica edilir İndirdiğin kitabına, gonderdiğin Peygamberine de iman ettim’ Bunlar son sozlerin olsun Sen boyle soyledikten sonra, eğer o gece olursen fıtrat (İslÂm dini) uzerine olursen Şayet sabaha kavuşursan cok hayır kazanmış olarak sabaha ulaşmış olursun”4
Ebû Hureyre’den (ra) rivayete gore, Peygamberimiz (asm) yatağa girmeden once şoyle du ederdi: “Allah’ım! Ey goklerin, yerin ve buyuk Arşın Rabbi! Ey bizim ve her şeyin Rabbi! Ey taneyi, cekirdeği yaratan Allah’ım! Tevrat, İncil ve Furkan’ı indiren Allah’ım! Hukumdarlığın altında bulunan her şeyin şerrinden Sana sığınırım Allah’ım, Evvel Sensin, Senden once hicbir şey yoktur Âhir de Sensin, Senden sonra hicbir şey yoktur ZÂhir Sensin, Senin ustunde hicbir şey yoktur Batın da Sensin, Senden gayrı hicbir şey yoktur Borcumuzu kolayca odememizi nasip et Bizi fakirlikten kurtarıp zenginleştir”5
Uyku saatini bu şekilde değerlendiren bir mu’minin, artık sabaha kadar gecen vakti nurlu, bereketli ve sevaplı olacaktır
1 Nebe Sûresi, 9
2 el-Aclûnî Keşfu’l-HafÂ, 2: 329 Hadis No: 2868
3 İbni MÂce, DuÂ: 15
4 Muslim, Zikir: 56; i, DuÂ: 15
5 İbni MÂce, DuÂ: 15; Muslim, Zikir: 61
Mehmed Paksu - İbadet Hayatımız
Yatmadan Once Yapılacak Sunnetler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular