İyilik Ne Demektir? İyilik Hakkında Bilgi
İyi olanın niteliği...Kotuluk terimi karşıtıdır. İyi sozcuğu Turkce kokunde yararlı ve kÂrlı anlamlarını icerdiği gibi, bonum sozcuğuyle dile geririlen Latince kokunde de zenginlik ve mal anlamlarını icerir. Bu etimolojik inceleme, iyiliğin temelinde ozdeksel bir yararlılık yattığını gosterir. Nitekim terim, toplumbilimsel tarih acısından, insanların mallılar’la malsızlar’a bolunmesiyle ileri surulmuştur. Platon (İ.O. 429-347), yasalar adlı yapıtında şoyle der: ‘’İlkel toplumun koşulları, bu toplumun insanlarını ticaret cabalarına zorlayacak kadar bozulmamıştı. Yoksul değildiler ama zengin de olamazlardı, cunku ne altın ne gumuş biriktirebilirlerdi. Bir toplumda ne zenginlik ne de yoksulluk varsa o toplumda iyilik ve kotuluk de yok demektir. Cunku boyle bir toplumda ne kendini ustun gorme, ne haksızlık, ne kıskanclık ve ne de cekememezlik vardır. Bu cağın insanları cok iyi kişilerdi; acık sozlu, yumuşak ve doğruydular, onlara hicbir yasa gerekmiyordu’’. Platon’un da acıkladığı gibi, tarihsel gozlem once bir iyilik olarak beliren mallanmanın sonra kotuluğe donuştuğunu ve bunun tepkisi olarak da acımak, korumak ve yardım etmek anlamlarında yepyeni bir iyilik belirdiğini tanıtlamaktadır. Bu torebilimsel ve metafizik kavram, ceşitli duşunurlerce ceşitli acılardan tanımlanmıştır. Butun bu metafizik tanımları tanrıbilimsel tanım ozetler, bu tanıma gore kendinde iyilik, tanrılık bir kavramdır ve ancak tanrıda bulunur. İyilik-kotuluk ikiliğini doğuran, guclu-gucsuz ikiliğidir. İnsanlar eşit kalabilseydiler birbirlerine kotuluk edemeyecekleri gibi bugunku anlamda iyilik de edemeyeceklerdi.
İyilik Ne Demektir? İyilik Hakkında Bilgi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İyilik Ne Demektir? İyilik Hakkında Bilgi
-
13-09-2019, 07:27:51