Peygamber Efendimizin Evlatlığı
Peygamber Efendimizin Evlatlığı Manevi
Hicretin 5. senesi, ZilkÂde ayı.
Hz. Zeynep binti Cahş, Resûl-i Ekrem Efendimizin halası Umeyme binti Abdulmuttalib`in kızı idi. Daha once Peygamber Efendimizin evladlık edindiği Hz. Zeyd bin HÂrise ile evlenmişti. Bu evliliğin dunurluğunu de bizzat Resûl-i Ekrem Efendimiz yapmıştı.62
Hz. Zeynep ve ailesi boyle bir evliliği istemedikleri halde sırf Peygamber Efendimizin ısrarı uzerine rıza gostermişlerdi.
Hz. Zeyd, izzetli zevcesi Hz. Zeynep`i kendisine mÂnen kufuv (denk) bulmuyordu. Bu durum mÂnevî imtizacsızlığa sebep oluyordu. Nitekim evliliklerinin birinci yılı henuz bitmişken, Hz. Zeyd, Peygamber Efendimize gelerek, "YÂ Resûlallah! Ben, Âilemden ayrılmak istiyorum" dedi.
Peygamberimizin cevaben, "Zevceni tut boşama! Allah`tan kork" buyurdu.63
Fakat Hz. Zeyd, ferasetiyle Hz. Zeynep`in yuksek bir ahlÂkta yaratılmış olduğunu ve bir peygamber hanımı olacak fıtratta bulunduğunu hissetmişti. Kendisini de ona zevc olacak fıtratta mÂnen kufuv bulmadığı icin boşadı.
Peygamber Efendimiz, mÂnevî gecimsizlik sebebiyle Hz. Zeyd ve Hz. Zeynep arasındaki evliliğin son bulmasından son derece uzuldu. Cunku, bu evliliği kendisi arzu etmişti. Durumun duzeltilmesi, mahzun Zeynep (r.a.) ile hÂdiseden dolayı uzulen akrabalarının gonlunun alınması gerekiyordu.
Hz. Zeynep`in iddeti (boşandıktan sonra beklemesi gereken muddet) dolmuştu.
Resûl-i Ekrem Efendimiz birgun Hz. Âişe Validemizle oturmuş sohbet ediyordu. Bu esnada kendisine vahiy geldi. İnen Âyetlerde CenÂb-ı Hak şoyle buyuruyordu:
"Zeyd o hanımla alÂkasını kesince Biz onu sana nikÂhladıkt ki evlÂtlıklarının boşadığı hanımlarla evlenmenin mu`minler icin gunah olmayacağı anlaşılsın. Allah`ın emri işte boylece yerine getirilmiştir.
"Allah`ın kendisi icin takdir ettiği şeyi yerine getirmesinde Peygamber icin bir vebÂl yoktur. Daha once gecen peygamberler hakkında da Allah`ın kanunu boyledir. Allah`ın emri, tÂyin edilmiş ve değişmez bir hukumdur."64
Vahiy hali sona erince, KÂinatın Efendisi Peygamber Efendimiz (a.s.m.) gulumsedi, "Allah`ın, onu bana gokte nikÂhladığını, Zeynep`e, kim gidip mujdeler?" buyurdu.
Âyet-i kerimelerden acıkca anlaşılacağı gibi, CenÂb-ı Hak, Hz. Zeynep`i zevceliğe alması icin Peygamberimize emir vermiştir. Resûl-i Ekrem Efendimiz de bu emre uyarak Hz. Zeynep`i zevceliğe almıştır. Âyet-i kerimedeki "Biz onu sana zevce yaptık" beyanı bu nikÂhın bir akdi semavi olduğuna acıkca delÂlet ediyor. Demek ki, bu nikÂh, harikulÂde, orf ve zahiri muÂmelelerin ustunde sırf Allah`ın emriyledir ki, Resûl-i Kibriy Efendimiz, Allah`ın emrine boyun eğmiştir. Nefsî arzularla hicbir ilgisi yoktur.
alıntı
Peygamber Efendimizin Manevi Evlatlığı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimizin Manevi Evlatlığı
-
13-09-2019, 07:27:44