Turkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’ın uyesi Karadeniz Un Sanayicileri Derneği (KUSAD) tarafından duzenlenen 'Hasadın Ardından' temalı Genişletilmiş Sektor Toplantısı Samsun’da yapıldı.

27-29 Eylul 2018 tarihleri arasında gercekleşen 'Hasadın Ardından' temalı Genişletilmiş Sektor Toplantısı'na Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Muduru Ahmet Guldal, Turkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Gunhan Ulusoy, Buyukşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Tarım Urunleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Ozkan, Ondokuz Mayıs Universitesi Tarım Ekonomisi Bolum Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Canik Belediye Başkanı Osman Genc, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Tarım ve Orman Muduru Nail Kırmacı, ilgili kamu kurum kuruluş mudurleri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve un sanayici iş insanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, Un fiyatları uzerinden yapılan spekulasyonlara izin vermeyeceklerini ifade eden Turkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Eren Gunhan Ulusoy yaptığı konuşmasında, “19 milyar TL’ye ulaşan un sektoru, 2017 yılını 3,5 milyon ton un ihracatından elde ettiği 1,1 milyar dolar ile kapatırken, 2018 yılı hedefi ise 3,6 milyon ton un ihracatından 1 milyar 250 milyon dolar gelir elde edebilmektir. Dunya nufusunun neredeyse yuzde 90’ına ulaşan ve her 3 kişiden 1 kişinin Turk ununu tuketmesini sağlayan un sektoru, son 6 yıldır Turkiye’nin dunyanın un ihracat şampiyonu olmasına onemli bir katkı sunuyor. 2003 yılında Samsun merkezli olarak kurulan KUSAD, TUSAF catısı altında 15 yıldır bolgemizdeki un sanayicilerimize ve sektor paydaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.

Un fiyatının 95 TL 'den, 175 TL'ye cıktığı gibi asılsız iddiaları ortaya attılar. Bu cevreler un bulunamadığı, unun karaborsaya duştuğu algısıyla halkımızı panikletmeye ve okları un sanayicilerine cevirmeye calıştılar. Un uzerinden yapılmaya calışılan bu algı operasyonunda, hedefin yanlış secildiği siz un sanayicilerimizin milli duruşu sayesinde kısa surede gozler onune serildi. Bu surecte tarım bakanımız bircok defa bizlerle toplantı yaparak, istişarelerde bulundu. Bizlere cozum noktasında yol gosterdiği icin teşekkur ediyoruz. Verdiğimiz 95 TL fiyatla bir milyon cuval temin etme garantisini basın onunde tum kamuoyuna duyurduk. Tum sureci yakından takip eden Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin cağrısı ile bu rakamı 5 milyon tona cıkarttık.

Kalitesine gore farklı fiyatlar olmakla beraber, Turk Gıda Kodeksi Ekmeklik Buğday Unu tebliğinde yer alan kalitelere sahip en uygun fiyatlı unların, 80-85 TL/cuval peşin fiyatlarla fabrika teslimi alınıp satıldığını memnuniyetle goruyoruz. Zira 19.09.2018’de gercekleşen Ankara Halk Ekmek ihalesi 80 TL/cuval fiyat ile sonuclanmıştır. Goruyoruz ki onemli bir tarım ulkesi olan yurdumuzda, buğday ve un arzında problem yaşanmamaktadır. Un sanayicilerimiz, kutsal ekmeğimizin hammaddesi olan un tedarikine kesintisiz olarak devam etmektedir.” dedi.

Turkiye’ye onumuzdeki gunlerde 250 bin ton ekmeklik kalitedeki buğdayın ithal edileceğini vurgulayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Muduru Ahmet Guldal, “Bu hafta ihalemizi yaparak faaliyete gecirdik. 250 bin ton ekmeklik kalitedeki buğdayı Turkiye’ye ithal edeceğiz. Bu takviye sureci ihtiyac olduğu surece devam edecek. Devletin zirvesinden bize verilen talimat budur. İhtiyac duyulduğu surece gerek ekmeklik buğdayda, gerekse yemlik urunlerde Turkiye’nin ihtiyacı bir şekilde karşılanacaktır. TMO olarak 2019 yılında hububat ureticilerimizi cok memnun edecek bir fiyatla alım yapma teşebbusunde bulunacağız. Turkiye’nin hububat uretmeye devam etmesi lazım. Stratejik noktamız deyip, sadece sozde bırakmamamız lazım. Tarım Bakanlığı ve TMO olarak ureticinin her zaman yanındayız. Bunun yansımalarını da ilerleyen donemlerde butun yoneticilerimiz goreceklerdir.” dedi.

Samsun Buyukşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk ise toplantının Samsun’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Soğuk, “"Hasadın Ardından" temasıyla Karadeniz Un Sanayicileri Derneği (KUSAD)’ın onculuğu ve Turkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’ın destekleriyle duzenlenen Genişletilmiş Sektor Toplantısı’nın guzel şehrimizde ev sahibi yapmaktan mutluyuz. Buyukşehir Belediyesi olarak her zaman sektorlerimizin ve sizlerin yanındayız. Hepinizi şehrimizde gormekten buyuk mutluluk duyuyoruz. “ifadelerini kullandı.

Vali Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Değerli ureticilerimiz, Katılımcılar, Karadeniz Un Sanayicileri Derneği tarafından duzenlenen Genişletilmiş Sektor Toplantısı’na hoş geldiniz. Her yıl Turkiye Un Sanayicileri Federasyonunda bir uye dernek tarafından organize edilen etkinliğe bu yıl Samsun’da ev sahipliği yapmaktan buyuk mutluluk duymaktayım.

Bu hafta, Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden 4.Tarım Fuarına da Samsun ev sahipliği yapmaktadır. Bu iki organizasyonun birbirine sinerji katması ilimiz acısından bir şanstır. Gecen yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın bu yıl daha da başarılı olmasını bekliyoruz.

Ulke duzeyine bakıldığında 2017 yılı ihracat rakamlarında yaklaşık 3,5 milyon tonluk buğday unu ihracatı gorulmektedir. Bunun da 1,8 milyon tonluk kısmını Irak’a ihrac edilmektedir. İkinci sıradaki ihracat yaptığımız ulkenin de Suriye olması nedeniyle komşu ulkelerimizle yapılan dış ticaretin onemi bir kez daha gorulmektedir.

Samsun firmalarının 2017 yılı fasıllar itibariyle ihracatı incelendiğinde; %13.31’inin (61.6 Milyon $) Değirmencilik urunleri, malt, nişasta, inulin, buğday gluteni faslından yapıldığını gormekteyiz. Bu rakamlar da bu sektorun ilimiz acısından ne kadar değerli olduğunu gostermektedir.

Samsun'un tarımsal uretimde kullanılan toplam alanı 378 bin hektardır. Bu alanın 28.908 hektarı sebze, 230.291 hektarı tahıllar, 97.329 hektarı meyve alanına aittir. İl tarım faaliyeti ceşitliliğinde ve ekonomik buyukluğunde fevkalade onemli bir yere sahip olan Bafra ve Carşamba ovaları toplam 122.410 hektarlık tarım alanına sahiptir. İlimizde Samsun Gıda OSB ve Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) OSB’nin varlıkları oldukca onemlidir. Sera OSB bolgemizde en az 1.500 kişiye iş imkÂnı sağlanması beklenmektedir. Tarımın sanayi ile butunleşmesiyle hem şehrimiz, hem ciftcimiz hem de sanayicimiz kazanacaktır.

Samsun coğrafi ve toprak yapısı ile ekolojik ozelliklerinden kaynaklanan urun ceşitliliğinin yanı sıra; her şeyden onemlisi yetişmiş işgucu bakımından yuksek potansiyele sahiptir. Samsun artık tarımda ne urettiğinden, ne kadar urettiğinden ziyade nasıl ve hangi teknolojiyle, nerede urettiğini konuşmalıdır. Tarımda yenilik ve teknoloji gundemimizde olmalıdır. Tarımda universite ile endustri daha yakın calışıp, neler yapılmalı bunları ortaya koyması gerekir.

Devletimiz, TKDK ve İl Tarım ve Orman Mudurlukleri aracılığıyla onemli finansman destekleri sağlamaktadır. Girişimcilerimizin bu destek mekanizmalarından faydalanmaları icin ilgili kurumlarla surekli işbirliği halinde olmalarını tavsiye ederim.

Samsun ilimizin tarım ve ozellikle un sektorundeki tanıtımına onemli katkılarının olacağını temenni ettiğim bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan, siz değerli misafirlerimizi şehrimizde ağırlamaktan dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum. Organizasyonun faydalı sonuclara ve hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından, Valimiz Sayın Osman Kaymak ve Turkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Eren Gunhan Ulusoy katkı ve desteklerinden dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Muduru Ahmet Guldal’a hediye verdi.


tarımpusulası
__________________