Sûde Bint-i Zem'a (ra) kimdir hayatı,

SUDE BİNT-İ ZEM'A (RA)

Muminlerin annesi…İsmi Sude idi. Babası Zem’a İbni Kays, annesi ise Şemmus bint-i Kays idi.
İlk evliliği
Kendi amcazadesi Kekran Ibn-i amr ile evlenmişti. Sekran Habeşistan’dan Mekke’ye geldiği zaman Hz.Sude de onun yanında idi. Her ikisininde İslama intisabları aynı zamanda olmuştu.Sekran’ın Mekkede vefatından sonra, iddet muddetinin sona ermesini muteakip Resulullah haber gonderip nikahlanma isteğini ilettiler. Hz. Sude’nin ilk kocasından Abdurrahman isimli bir oğlu olup, Cilevla savaşında şehit olmuştu.

Zatı Saadetleriyle Evliliği

Hz.Sude, Hz.Hatice’den sonra Resulullah’ın evlendiği ilk hatun idi. Bu sıralar Hz.Hatice’nin vefatı nedeniyle Peygamberimiz pek uzgun idiler, yalnızlık cekmekteydiler. Hz.Osman Ibn-i Mazun’un hanımı Hz.Hule kendilerine:
-Ya Resulullah, yeniden evlenmezmisiniz? diye sorar. Resulullah bu sorusunu nazari itibare alınca, durum Hz.Sude’ye iletildi, o da memnuniyetle kabul ederek.
- Fakat usulu gereğince birde babama sorayım, dedi.
Kısa zamanda butun hazırlıklar tamamlandı, 400 dirhem mukabilinde Zatı Risaletpenahileriyle nikahlandı.

Resulullah’ın vefatından sonra evden hic cıkmadı.

Ahlak ve Adetleri

Hz.Omer Ibn-i Hattab r.a., bir kese icinde Hz.Sude’ye para gondermişti. Hz. Sude:
- Bu da ne? buyurdular.
- Paradır.
- Hurma gibi keseye mi girdi para? dedi ve hepsini hemen orada ihtiyac sahiplerine dağıttı.

Hz.Ayşe r.a. buyuruyor:
- Ben hic kıskanması olmayan kadın gormedim, yalnız Hz.Sude de kıskanclıktan eser yoktu. Sude kadar da hic bir kadını kendime bu kadar yakın hissetmedim. Zannederimki, onunla benim ruhumuz iki ayrı vucudda bulunan bir tek ruh gibidir.

Hz.Sude cabuk kızardı. Bazen en ufak şeye bile kızar, gucenirdi. Fakat aynı zamanda latifeden de hoşlanırdı. Cok kere Resulullahı guldurecek sozler soylerdi. Bir ara Zatı Risaletpenahilerine:
- Dun akşam ben sizin arkanızda namaz kılıyordum. Siz ruku’da o kadar geciktiniz ki, ben burnumdan kan geliyor zannettim, bunun icin de kan dokulmesin diye burnumu tutmak zorunda kaldım.
Bunu duyan Zatı Saadetleri gulumsediler.

Vefatı

Hz.Sude Hz.Omer r.a.’ın hilafetinin son yıllarına doğru vefat eder.
Bir gun Resulullah huzurunda mubarek zevceleri sorar:
- Ya Resulullah, bizden hangimiz en evvel size kavuşur, dersiniz?
Resulullah buyururlar:
- Hanginizin eli en buyuk ise…
Bunun icin Resulullah’ın vefatından sonra hatunlar ellerini olcer, Hz.Sude’nin eli hepsinden buyuk cıkar. Fakat aralarında ilk once Hz.Zeynep vefat edince mesele anlaşılır. Eli buyukden maksat cok sadaka ve hayrat veren, eli acık olan demekmiş. Aralarında bu vasfı en cok taşıyan Hz.Zeynep idi.