Ummu HÂni (ra) hayatı
Ummu HÂni (ra) kimdir
Ummu HÂni (ra) hakkında bilgi
Kadın sahabeler Ummu HÂni (ra)

Ummu HÂnî radıyallahu anh Rasûlullah sallallahu aleyhî vesellem efendimizin amca kızı. Hz. Ali (r.a)’ın kızkardeşi...

İsmi Mevlid-i Nebevî’nin MirÂc bolmununde devamlı yÂd olunan bir bahtiyar. HÂnesi, mîrac ışığıyla aydınlanma şerefine eren bir hanımefendi.

O Mekke’de doğup buyudu. Babası Ebû TÂlib, annesi FÂtıma binti Esed’dir. Hz. Ali, Âkil ve Ca’fer (r.anhûm) ile anne baba bir oz kardeşdir. Asıl adı FÂhite olup oğlu HÂnî’den dolayı Ummu HÂni kunyesiyle meşhur olmuştur.

Ummu HÂnî, mert, cesûr ve durust ahlÂklı bir hanımdı. Resûl-i Ekrem (s.a.) efendimiz sekiz yaşından sonra amcası Ebû TÂlib’in evinde kaldığı icin onu iyi tanırdı. Ozkardeşi gibi severdi. O da İki Cihan Guneşi efendimize cok hurmet ederdi. Onu muşriklere karşı gizli gizli korumağa calışırdı. Kendisi İslÂm’a gelememişti. Zira kocası muşriklerdendi. Buna rağmen sevgili peygamberimize kol-kanat gererdi. Onu arkadan da olsa korumağa calışırdı. Onun bu samimi gayreti şu hadisede acıkca gorulmektedir.

Biz kamumuz kullarız sen şÃ‚hsın

Gonlumuz icinde rûşen mÂhsın

Ummetin olduğumuz devlet yeter.

Hizmetin kıldığımız izzet yeter.”

Ummu HÂnî (r.anhÂ) kardeşi Hz. Ali (r.a.)’dan sonra 40 h. / 661 m. senede vefat etti. CenÂb-ı Hak şefaatlerine mazhar buyursun. Amin. nrasûlûne karşı boylesine buyuk saygı beslemekteydi. Onu gıyÂbî koruma gayreti icerisindeydi.

O Mekke’nin ileri gelen muşriklerinden Hubeyre İbni Amr ile evlenmişti. Ondan Amr, HÂnî, Yusûf ve Ca’de adında dort cocuğu oldu. Kocası Hubeyre azılı bir İslÂm duşmanı idi. İslÂm’ın nurundan hep kactı. Muşriklerin safında savaştı. Mekke Fethi gunu collere duştu ve Necran taraflarına giderek izini kaybettirdi.

Ummu HÂnî’nin İslÂm’la şereflenişi Mekke Fethi gunu oldu. O kocasının firÂrını fırsat bildi ve Rasûlullah (s.a.)’in huzûruna gelerek kelime-i şehÂdet getirdi. Gonlunu İslÂm’ın nûrû ile doldurdu. SahÂbelik şerefine nÂil oldu. Sevgi dolu gonlunu İslÂm’ın nurlu ufuklarına actı. Fahr-i KÂinat (s.a.) Efendimize tam teslim olmuştu. Hayatının geri kalan kısmını itaatkÂr, muhabbetli bir İslÂm hanımefendisi olarak gecirdi.

Ummu HÂnî (r.anhÂ) kendini ibadete vermişti. Cokca namaz kılar ve oruc tutardı. NÂfile oruc tutmayı cok severdi. İki Cihan Guneşi Efendimiz de ona cok iltifatlarda bulunur ve fırsat buldukca ziyaret ederdi. Birgun Ummu HÂnî (r.anhÂ) nafile oruca niyet etmişti. Efendimiz ziyaretine geldi. O da bir kÂse bal şerbeti ikram etti. Resûl-i Ekrem (s.a.) ictikten sonra artanını ona uzattı. Oruclu olmasına rağmen Ummu HÂni (r.anhÂ) derhal kÂseyi aldı ve icti. Efendimize olan sevgi ve hurmetini bu şekilde gosterdi.

O, Efendimizin kendisine yaptığı iltifatlar konusunda şunları soyler: “Mekke’nin fethi gunu, evimi şereflendiren Hz. Peygamber (s.a.) bana: “Yiyecek bir şeyiniz var mı?” diye sordu. Ben de: “Hayır ya Rasûlallah sÂdece kuru ekmek ile sirke var.” dedim. “Getir onu!” buyurdu ve: “Ey Ummu HÂni! Sirke ne iyi katıktır. Sirke bulunan ev, katık sıkıntısı cekmez!” buyurarak iltifatta bulundu.

Ummu HÂnî (r.anhÂ) Resûl-i Ekrem (s.a.) Efendimizden az miktarda hadis de rivayet etmiştir. Naklettiği hadislerin bir tanesi şudur:

Ummu HÂni (Fahite Binti Ebû Talib) radıyallahu anh şoyle dedi: (Mekke’nin Fethi gunu) Nebi sallahu aleyhi vesellem’e gelmiştim. Resûl-i Ekrem (s.a.) yıkanıyor, FÂtıma da onu insanların gozunden perdeliyordu. (Ben selÂmımı verdim.) Peygamberimiz: “Kim o?” dedi. Ben: “Ummu HÂnî’yim”, diye cevap verdim. Muslim’in rivayetinde bu hadisin devamında;

Ummu HÂnî gelip kendisine selam verdiğinde Efendimiz: “Bu kadın kimdir?” diye sormuş, o da: “Ben Ebû TÂlib’in kızı Ummu HÂnî’yim” diye cevap verince sevgili Peygamberimiz “Hoş geldin Ummu HÂnî” dedi ve yıkanmasını tamamladı, rivÂyeti gecmektedir. (Riyazussalihîn Terceme ve şerhi, c.4, s.444, 465)

Ummu HÂnî (r.anhÂ) mevlid-i nebî menkıbelerinin MîrÂc bolumunde devamlı ismi anılan bir bahtiyar hanım sahÂbidir. Suleyman Celebi hazretleri Mîrac bolumunde onun ismini şoyle zikreder:

“Tarfutu’l-ayn icre ol Fahr-i Cihan

Ummu HÂnî evine geldi heman

Her ne vÂkî oldu ise serteser

Cumlesin ashÂbına verdi haber

Dediler ey kıble-i İslÂm’ı dîn

Kutlu olsu sana MîrÂc’ı guzîn

Biz kamumuz kullarız sen şÃ‚hsın

Gonlumuz icinde rûşen mÂhsın

Ummetin olduğumuz devlet yeter.

Hizmetin kıldığımız izzet yeter.”
Ummu HÂnî (r.anhÂ) kardeşi Hz. Ali (r.a.)’dan sonra 40 h. / 661 m. senede vefat etti. CenÂb-ı Hak şefaatlerine mazhar buyursun