Turhal Şeker Fabrikası'nın pancar alım kampanyasını başlatmak uzere Tokat'a giden Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Halkın ihtiyac duyduğu şekerin tamamı yurt icinde uretiliyor" diye konuştu.

Turhal Şeker Fabrikası'nın 85. pancar alım kampanyasını başlatan ve bir konuşma yapan Bakan Dr. Bekir Pakdemirli "Hic şuphesiz ki geleceğin en parlak sektoru tarım olacak. Artık dunyayı doyuran, lider ulke olacak. Bunun yolu da tarımla teknolojiyi buluşturmaktan geciyor. Daha dune kadar tarlasını sabanla suren ciftcimiz, bugun en son teknolojiyi kullanıyor ve kazancına kazanc katıyor. Artık tarlasında otonom traktor, drone ve sensor kullanan ciftcimiz var. Bu durum bizler icin gurur verici" dedi.

"Gubre Fiyatlarını Yaklaşık Olarak Yuzde 15 Oranında Duşurduk"

Ciftcilere gecen gunlerde mujde verdiklerini de ifade eden Bakan Dr. Pakdemirli, "Gubre fiyatlarını yaklaşık olarak yuzde 15 oranında duşurduk. Buğday ve arpa desteği yuzde 100 arttı. Artık dunya fiyatları uzerinden alacağız. Ciftcimizin yukune ortak oluyor, onu hicbir zaman yalnız bırakmıyoruz. Zoru hemen yapıyoruz, imkansız sadece biraz zaman alabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Cevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ortak bir projeyi hayata gecirdi. Tarım arazilerini, ciftcilerimize kiraya verme surecini başlattık. Bu uygulama kapsamında, toplam 218 bin ciftcimize, yaklaşık 125 milyon TL destek veriyoruz. Ciftci kardeşlerimiz artık, kendi arazisini gonul rahatlığı ile ekip bicecek. Ayrıca, ciftcimiz isterse 10 yıl sonra bu arazisini satın alabilecek. CKS'ye kayıtlı ciftcimiz, tarımsal desteklerden de yararlanabilecek. Aslında yapılan destekle, kirası da bedavaya gelmiş olacak. Bir taraftan da tarımsal yatırımlar icin ciftcinin cebinde parası kalmış olacak. Yatırımını; traktorune, gubresine, arazi alt yapısına yapacak" şeklinde konuştu.

"Kozalarına Hapsolmuş Devletler Buyuyemezler"

Buyuk devlet olmanın bedeli bulunduğunu belirten Dr. Pakdemirli, "Kozalarına hapsolmuş devletler buyuyemezler. Sudan'da tarım arazilerini kiraladık ve yakın zamanda buralarda ekim yapmaya başlayacağız. Bize, 'Sudan'da ne işiniz var?' diyorlar. Amerika'nın, Cin'in, Hollanda'nın, Fransa'nın Afrika'da ne işi varsa bizim de o işimiz var. Gıda arz guvenliğimiz icin calışıyoruz. Farklı coğrafyalarda uretim yapabilmek geleceğimizin, uretimimizin sigortasıdır. Sudan bizim gonul coğrafyamızın bir parcası. Bizler kadim, koklu ve kudretli bir milletin evlatlarıyız. Tarih boyunca hep mazlumun, haklının ve gucsuzun yanında olmuş bir milletiz. İşte bugun bize bunun bedelini odetmek isteyen somurgeci bir anlayışa karşı milletce, devletce mucadele veriyoruz. Buradan ozellikle ifade etmek istiyorum. Bu asil ve necip milleti ne Gezi ne FETO ne darbe girişimi ne de dolar uzerinden bir operasyon cekmeye kalkarak yıkabilirsiniz. Bunu yapmaya calışanlar kendi enkazları altında kalacaklardır. Bundan hic kimsenin şuphesi olmasın" acıklamasını yaptı.

"Halkın İhtiyac Duyduğu Şekerin Tamamı Yurt İcinde Uretiliyor"

Şekerin Turkiye icin milli ve stratejik bir urun olduğunu vurgulayan Bakan Dr. Pakdemirli "Bu konuda yapılan spekulatif haberler gerceği yansıtmıyor. Ozellikle altını ciziyorum, halkın ihtiyac duyduğu şekerin tamamı yurt icinde uretiliyor. Ulke olarak şeker uretiminde cok onemli mesafe kaydettik. Hatta Suriye ve Irak'a şeker ihrac ediyoruz." ifadesini kullandı.

Şeker Kotası 2 Milyon 700 Bin Ton Olarak Belirlendi

Tokat Niksar'da, bir ciftci ailesinin cocuğu olan bir dostunun kendisine anlattığı anıyı da konuşmasında aktaran Bakan Dr. Bekir Pakdemirli "'Bir paket kucuk cay ve 1 kilo şekerle eve geldiğimde, beş kız kardeşimin tamamı, 'Zengin olduk' diye evden cıkıp, bağırarak beni karşıladılar. İlce merkezinde, beş gun cıraklık yapıp kazandığım paranın tamamıyla, bu iki şeyi alabilmiştim.' Değerli dostlar, bu ulke 1970'lerde boyle bir manzarayla karşı karşıyaydı. Şeker kuyruklarını hala dun gibi hatırlıyoruz. Bakınız, nereden nereye gelmişiz. 2002 yılında 16,5 milyon ton olan pancar uretimimiz, 2017 yılında yuzde 28 artış ile 21 milyon tonun uzerine cıkmıştır. Aynı donemde uyguladığımız başarılı politikalar ile birim alandan elde edilen pancar verimi, yuzde 50 oranında artmış. 2018 yılında şeker kotaları Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenmişti. Bu donemde, nişasta bazlı şeker kotaları, yarı yarıya azaltılmıştı. Daha once toplam şeker icerisinde yuzde 10 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker kotası, yuzde 5'e cekilmiş ve oluşan kota farkı, pancara tahsis edilmişti. 2018/2019 pazarlama yılına ilişkin şeker kotaları, 2 milyon 700 bin ton olarak belirlenmiştir. Bu miktarın 2 milyon 565 bin tonu pancar şekerine tahsis edilmiştir. Boylece halkımızın tukettiği şekerin tamamı yerli uretimle ve bu uretimin yuzde 95'i de pancar şekeri ile karşılanmaktadır. Şeker sektorunun sevk ve idaresi Bakanlığımızdadır" dedi.

Dr. Pakdemirli, konuşmasının ardından şeker pancarını ilk teslim eden 3 ciftciye ceşitli hediyeler verdikten sonra 2018 yılı pancar alım kampanyasını başlattı.


tarımpusulası
__________________