Huleyde Binti Kays,Huleyde Binti Kays kimdir,Huleyde Binti Kays ın hayatı,Huleyde Binti Kays hakkında bilgi
Huleyde Binti Kays (ra)
Huleyde binti Kays radıyallahu anh Ensar hanımlarının ilklerinden... Kocası ile birlikte Mekke’ye gelerek ikinci Akabe goruşmesinde Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize biat etme şerefine nÂil olan bir hanım sahÂbî... Ummu Bişr adıyla da anılır.
O, Medine’lidir. Babası Kays İbni SÂbit’tir. Kocası Ber İbni Ma’rur (r.a)’dır.
Huleyde (r.anhÂ) akıllı, zekî bir hanımdı. HÂdiseleri, hÂtıraları zihninde iyi muhafaza ederdi. Allah Rasûlune biat icin cıktığı Mekke yolculuğunda kocasının bir hÂtırasını şoyle nakleder.
Yesrib’de İslÂm yayılmaya başlayınca bir grub Ensarlı Rasûlullah (s.a) efendimizi ziyaret etmeye karar verdiler. Ber İbni Ma’rur ile birlikte ben de kafileye katıldım. Yolda namaz kılmaya kalkıldığında Ber (r.a)’ın gonlune bir his geldi. Kendi kendine:
“Ben KÂbe’yi arkama almak istemiyorum. Ona doğru namaz kılmak istiyorum” demeye başladı.
Ashabtan Ka’b İbni MÂlik, Es’ad İbni ZurÂre ve diğer ileri gelenler:
“Vallahi, biz Peygamberimizin sadece Şam tarafına doğru namaz kıldığını duyduk. Ona muhalefet etmek istemiyoruz.” dediler.
Ber (r.a) fikrinden vazgecmedi ve: “Ben KÂbe’ye doğru namaz kılacağım.” dedi.
Mekke’ye geldiklerinde Ber (r.a) Resûl-i Ekrem (s.a) efendimize yolculukta gecen hÂdiseyi nakletti:
“Ya Rasûlallah! Ben bu yolculuğa, Allah beni İslÂm nimetine kavuşturduktan sonra cıktım. KÂbe’yi arkama almak bana ağır geldi. Ona doğru namaz kılmak gonlume daha sıcak geldi. Bu konuda arkadaşlarım bana karşı cıktı. Bundan dolayı icime şuphe duştu. Sizin goruşunuz nedir?” dedi.
Fahr-i KÂinat (s.a) Ber İbni Ma’rur (r.a)’a tebessum ederek: “Sen zaten bir kıble uzerindeydin. Keşke o konuda sabretseydin.” buyurdu.
Ber (r.a) bu cevap uzerine tekrar Şam tarafına doğru donerek namaz kılmaya başladı. Fakat o, KÂbe’ye doğru ilk namaz kılan olarak tarihe gecmiş oldu.
Huleyde (r. anhÂ)’nın Ber İbni Ma’rur (r.a) ile evliliğinden Bişr adında bir oğlu olmuştu. Cocuğunu İslÂmî guzelliklerle buyutebilmek icin cok gayret sarfetti. Cocuğun eğitimine dikkat etti. Onun gonlunun Allah ve Resûlu sevgisiyle dolması icin cırpındı. Yavrusunun bir İslÂm mucÂhidi olarak yetişmesini istedi.
Huleyde binti Kays (r. anhÂ) oğlunun adından dolayı Ummu Bişr b. Ber diye de anılır oldu. Allah ve Resûlune teslimiyeti tam olan oğlu Bişr, kahramanlık ruhuyla kalbi dolu olarak yetişti. Genc yaşta o, İslÂm’ın bir mucÂhidi oldu.
O, İki Cihan Guneşi efendimizle birlikte Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber savaşlarına katıldı. Buyuk kahramanlıklar gosterdi. Sonunda Hayber’de Fahr-i KÂinat (s.a) efendimize hediye olarak ikram edilen zehirli kebabtan yiyerek şehadet şerbetini icti.
Huleyde binti Kays (r. anhÂ) şehid annesi olmuş ve hayatta yalnız kalmıştı. Kocası da hicretten bir ay kadar once vefat etmişti. Resûl-i Ekrem (s.a) efendimiz Yesrib’e hicret edince kocasının kabrini gostermek uzere başına geldi ve: “Ya Rasûlallah! Bu biat edenlerin ilki, KÂbe’ye yonelenlerin ilki, malının ucte birini vasiyet edenlerin ilki ve nakîblerden biri olan Ber İbni Ma’rûr (r.a)’ın kabridir.” dedi.
Rasûlullah (s.a) efendimiz ashabıyla birlikte Ber (r.a)’ın cenÂze namazını kıldı ve şoyle dua etti: “Allahım! Ona mağfiret et, ona acı ve ondan hoşnut ol.”
Huleyde binti Kays (r. anhÂ) devamlı Kur’Ân okumayı ve ilim meclislerinde bulunmayı severdi. Hz. Aişe annemiz musluman hanımlara hadis rivayet ederdi. O da bu derslere katılırdı.
Bir kuşluk vakti Huleyde (r. anhÂ) Medine sokaklarında FÂtiha sûresini okuyarak yuruyordu. Karşısına Hz. Ali, İmran İbn Husayn ve Enes İbni MÂlik (r. anhum) cıktı. Hz. Ali (r.a) ona: “Ummu Bişr! Mırıldandığın nedir?” dedi. O da: “FÂtiha sûresini” okuyordum diye cevap verdi. Hz. Ali (r.a) onun gonlunu hoş edecek, ve yaptığı işin Rabbimizin rızasına vesîle olduğunu bildirecek şu mujdeyi verdi. Ben, Resûl-i Ekrem (s.a) efendimizin şoyle dediğini duydum. “FÂtih sûresi Arşın altındaki hazineden indirilmiştir.”
İmran İbn Husayn (r.a) da şoyle dedi: Ben de Rasûlullah (s.a)’in şoyle dediğini duydum. “FÂtiha ve Âyetu’l-Kursî’yi kullar bir evde okusun da o gun onlara insan ve cin gozu dokunsun, bu mumkun değildir.”
Enes İbni MÂlik (r.a)’da Kur’Ân’ın en faziletli sûresidir diye duyduğunu soyleyerek onu sevindirmişlerdir.
Huleyde (r. anha) Rasûlullah (s.a) efendimiz’in huzurunda rahat konuşurdu. Birgun “Ya Rasûlallah! Oluler birbirlerini tanırlar mı?” diye sordu. Fahr-i KÂinat (s.a) efendimiz tebessum ederek: “A iki eli bol olası, iyi ruhlar cennet icinde yeşil kuşlar gibi dolaşırlar. Ağac uzerindeki kuşlar birbirlerini tanıdığı gibi temiz ruhlar da birbirleriyle tanışırlar.” buyurdu.
Huleyde binti Kays (r. anhÂ) Resûl-i Ekrem (s.a) efendimizin rahatsızlığının arttığı son anlarında yapmış olduğu bir ziyaretini kendisi şoyle anlatır: Efendimiz’in yanına vardım. Onu sıtma nobeti gecirirken gordum. Mubarek alnına elimi koydum. Şimdiye kadar gormediğim bir ateşle karşılaştım. Yureğim dayanamadı ve:
“Ya Rasûlallah! Seni hicbir kimsenin tutulmadığı bir hastalığa, sıtmaya tutulmuş goruyorum.” dedim. İki Cihan Guneşi Efendimiz de bana: “Bize verilecek ecir ve mukÂfat kat kat olduğu gibi, ibtilÂlar, musîbetler de boyle kat kat olur.” buyurdu. Sonra “Halk benim hastalığıma ne diyor?” diye sordu. Ben de:
“Halk Rasûlullah’taki hastalık “zÂtulcenp”tir diyorlar” dedim. Bunun uzerine Efendimiz: “Allah, Resûlune boyle bir hastalık vermiş değildir. O sadece şeytanın bir vesvesesidir.” buyurdu. Ben tekrar: “Ya Rasûlallah! Sen bu hastalığın neden ileri geldiğini sanıyorsun? dedim. Sonra oğlum Bişr’in Âteşli hÂli gozumun onune geldi de; oğlumun olumunun ancak Hayber’de yemiş olduğu zehirli kebabdan ileri geldiğini sanıyorum!” dedim. İki Cihan Guneşi efendimiz de:
“Ey Ummû Bişr! Ben de bu hastalığımın ancak ondan ileri geldiğini sanıyorum! Hayber’de onunla birlikte tatmış olduğum zehirli etin acısından şu anda kalb damarımın koptuğunu duymaktayım.” buyurdu.
Huleyde (r. anhÂ) İki Cihan Guneşi efendimizin cektiği bu ateşli hastalığa dayanamadı ve: “Anam babam sana feda olsun Ya Rasûlallah!” diyerek gozyaşları icerisinde huzurundan ayrıldı.
Huleyde (r. anhÂ) butun omrunu Rasûlullah (s.a)’e sadakat, sevgi uzere gecirerek ebedi aleme goc eyledi.
Allah kendisinden razı olsun. Kabri purnur, rûhu şÃ‚d olsun. Rabbimiz bizleri şefaatlerine nÂil eylesin. Amin.
Huleyde Binti Kays (ra) kimdir hayatı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Huleyde Binti Kays (ra) kimdir hayatı
-
13-09-2019, 07:24:37