Peygamber Efendimizin Gunluk Okuduğu Dualar

Peygamber Efendimizin Yaptığı Gunluk Dualar

Sabahleyin Uykudan Kalkınca Okunacak Dua

Okunuşu: Elhamdulillahillezi ehyana ba'de ma ematena ve ileyhi'n- nuşur.

Anlamı: Bizi oldurdukten sonra dirilten (uyuduktan sonra uyandıran) Allah'a hamdolsun. (kıyamette) O'nun huzurunda toplanılacaktır.

Her Sabah Okunacak Dua

Okunuşu: Allahumme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur.

Anlamı: Allahım! Senin yardımınla sabaha girdik, senin yardımınla akşama kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle oluyoruz ve (kıyamette) varış sanadır.

Her Akşam Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme bike emseyna ve bike esbahna ve bike nahya ve bike nemutu ve ileykel masir."
Anlamı: "Allahım! Senin yardımınla akşama girdik, senin yardımınla sabaha kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle oluyoruz ve donuş yalnız sanadır." (İbn Mace, Dua: 14)

Yemekten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: Elhamdulillahillezi et'amena ve segana ve cealena muslimin.

Anlamı: Bizi nimetleriyle yediren ve iciren ve bizi İslam uzere bulunduran Allah'a hamd olsun.

Camiye Girerken Okunacak Dua

Okunuşu: Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahummeğfir li zunubi veftah li ebvabe rahmetike.

Anlamı: Allah'ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah'ım , gunahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını ac." (Muslim, musafirin:68)

Camiden Cıkarken Okunacak Dua

Okunuşu: Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahumme inni es'eluke min fedlike, allahumme e'sımni mineşşeytanirracim.

Anlamı: Allah'ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah'ım , Senden fazl-u (ihsanını) diliyorum. Allahım, beni rahmetinden uzaklaştırılmış şeytanın şerrinden koru.

Bir Meclisten Sohbet veya bir toplantıdan Kalkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: Subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke.

Anlamı: Allah'ım! Seni her turlu noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hicbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum.

Su İctikten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: Elhamdulillahillezi segana azben furaten birahmetihi ve lem yec'alhu milhen ucacen bizunubina.

Anlamı: "Bize tatlı soğuk su iciren ve gunahlarımız sebebiyle onu icilmez tuzlu su yapmayan Allah'a hamd olsun." (Ebu Nuaym)

Vasıtaya Binerken Okunacak Dua

Once besmele okunur; uc tekbir getirilir. Sonra:

Okunuşu: Subhanellezi sehharalena haza ve ma kunna lehu mugrinine ve inna ila rabbina lemungalibun.

Anlamı: Bunu bizim hizmetimize veren Allah'ın şanı ne yucedir. O'nun ihsanı olmasaydı biz buna guc yetiremezdik. Muhakkak ki biz Rabbimize doneceğiz.

Eve Girerken Okunacak Dua

Okunuşu: "Allahumme inni es'eluke hayral mevleci ve hayral mehraci bismillahi ve lecna ve bismillahi haracna va alallahi rabbina tevekkelna.
Anlamı: "Allahım! Her giriş ve cıkışımda senden hayır diliyorum. Allah'ın adıyla evimize girer, Allah'ın adıyla cıkarız ve Rabbimize dayanıp guveniriz." (Ebu Davud, Edeb: 112)

Evden Cıkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: Bismillahi tevekkeltu alellahi la havle ve la guvvete illa billahil aliyyil azim.

Anlamı: Allah'ın adını anarak (evimden cıkıyorum) ben, Allah'a dayanıp tevekkul ettim. (her turlu) kuvvet ve kudret ancak yuce Allah'ın yardımıyladır .

Gece Uykudan Once Okunacak Dua:

Okunuşu: Bismike Allahumme emutu ve ehya.

Anlamı: Senin adını anarak olur ve dirilirim (uyur ve uyanırım) Allahım

Elbise Giyerken Okunacak Dua:

Okunuşu: Elhamdulillahillezi kesani haza ve razeganihi min ğayri havlin minni ve la guvvetin.

Anlamı: O Allah'a hamd olsun ki, benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve (bunu) bana rızık olarak verdi." (Tirmizi, deavat: 107)