Sabah Namazı Nasıl Kılınır Cemaatle


Cemaatle Sabah Namazı


Sabah namazı dort rek'attir. İki rek'at sunnet, iki rek'at farzdır.

"Sabah namazının sunneti" şoyle kılınır:

1- Once kıbleye karşı donulur. Ayaklar birbirinden dort parmak kadar acık olarak paralel tutulur. Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuc icleri kıble istikÂmetine acılır. “Niyet ettim. Allah rızÂsı icin bu gunun sabah namazının sunnetini kılmaya, dondum kıbleye diye kalbden gecirildikten sonra, “Allahu ekber diyerek, gobek altında, sağ el sol elin uzerine bağlanır.

Kadınlar tekbîr alırken; ellerinin ici kıbleye karşı, parmak araları normal acıklıkta ve parmak ucları omuz hizÂsına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar. Sağ el sol elin uzerinde olacak şekilde ellerini goğus ustune koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.

2- Gozleri, secde edilecek yerden ayırmaksızın:

a) SubhÂneke, okunur.

b) Eûzu Besmeleden sonra FÂtiha, okunur.

c) FÂtihadan sonra Besmele okunmaksızın bir zamm-ı sûre (meselÂ; Elem terakeyfe..) okunur.

3- Zamm-ı sûreden sonra "Allahu ekber" diyerek rukua eğilinir. El parmaklarını acıp dizler uzerine konur, bel duz tutulur ve gozleri ayaklardan ayırmayarak, en az uc defa "SubhÂne Rabbiyel-azîm" (5 veya 7 de olur) denir.

Kadınlar rukûda, sırtını ve başını, bacaklarını, kollarını dik tutmaz. Sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini parmaklarını acmayarak dizleri uzerine koyarlar ve dizlerini biraz bukuk bulundururlar.

4- "Semiallahu limen hamideh" diyerek doğrulunur. Doğrulurken, pantolon cekilmez ve gozler secde yerinden ayrılmaz. Tam dik durunca, (Rabben lekel hamd) denir.

5- Ayakta fazla durulmadan "Allahu ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdeye giderken sırası ile;

a) Sağ diz, sonra sol diz, sağ el, sonra sol el, burun ve alın yere konur.

b) Ayak parmakları kıble istikÂmetinde bukulur.

c) Baş iki elin arasına konur,

d) Elin parmakları bitişik tutulur,

e) Avuc icleri yere yapıştırılır. Dirsekler yere yapıştırılmaz.

Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hÂlde bulundururlar.

f) Bu vaziyette iken en az uc defa "SubhÂne rabbiyel-alÂ" denir.

6- Sonra, “Allahu ekber diyerek sol ayak yere yayılır, sağ ayağın parmakları kıble istikÂmetinde bukulur, uylukların uzerinde oturulur. Avuclar, dizin uzerine konur ve parmaklar kendi hÂline bırakılır.

Kadınlar ise, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına cıkarır ve oylece otururlar.

7- Uyluklar uzerinde subhÂnallah diyecek kadar oturduktan sonra, "Allahu ekber" diyerek, tekrar secdeye varılır.

8- Secdede, yine en az uc defa "SubhÂne rabbiyel alÂ" dedikten sonra “Allahu ekber diyerek ayağa kalkılır. Ayağa kalkarken, ellerle yerden kuvvet alınmaz ve ayaklar yerinden oynatılmaz. Secdeden kalkarken once alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılmalıdır.

9- Ayakta iken Besmeleden sonra FÂtiha ve bundan sonra bir zamm-ı sûre okunup, "Allahu ekber" diyerek rukua eğilinir.

10- İkinci rekat de, birinci rekatte tÂrif edilen şekilde tamamlanır. Yalnız ikinci secdeden sonra, "Allahu ekber" deyince, ayağa kalkmayıp uyluklar uzerine oturulur ve:

a) "EttehiyyÂtu", "Allahumme salli", "Allahumme bÂrik"ve "Rabben Âtina" duÂlarını okuduktan sonra, once sağa, "EsselÂmu aleykum ve rahmetullah", sonra sola "EsselÂmu aleykum ve rahmetullah" diye selÂm verilir.

b) SelÂm verdikten sonra, "Allahumme entesselÂm ve minkesselÂm tebÂrakte y zel-celÂli vel-ikrÂm" denir ve hic konuşmadan sabah namazının farzını kılmaya kalkılır. Cunku, sunnet ile farz arasında konuşmak namazı bozmaz ise de sevÂbına azaltır.

Sabah namazının sunneti ile farzı arasında kılınış bakımından bir fark yoktur. Aynı şekilde farz da kılınır.

Bundan sonra, uc kere "Estagfirullah" denir, sonra, "Âyet-el-kursî" okunur ve tesbih cekilir. Yani, otuzuc defa, SubhÂnellah, otuzuc defa Elhamdulillah, otuzuc defa Allahu ekber denir. Sonra, L ilÂhe illallahu vahdehu l şerîkeleh, lehulmulku ve lehul hamdu ve huve al kulli şey'in kadîr, denir. Bunları sessizce okumalıdır. Yuksek sesle okumak bidattır.

Daha sonra du edilir. Du ederken, eller goğus hizÂsına kaldırılır. Eller goğe doğru acılarak avucların ici yuze doğru biraz meyilli tutulur ve iki elin arası acık bulundurlur. Dirsekler yanlara yapışık olmaz. Sabah namazını tablo hÂlinde gormek icin burayı tıklayınız.

Cemaatle kılarken

İmÂmla birlikte kılarken, ayakta iken imÂm icinden okusa da, yuksek sesle okusa da, cemaat bir şey okumaz. Yalnız, birinci rek'atte, SubhÂneke okur. İmÂm, yuksek sesle FÂtihayı bitirince, cemaat yavaşca "Âmîn" der.

Bunu yuksek sesle soylememelidir. Rukudan kalkarken, imÂm "Semiallahu limen hamideh" deyince, cemaat yalnız, "Rabben lekel hamd" der. Sonra eğilirken "Allahu ekber" diyerek, imÂmla birlikte cemaat de secdeye gider. Rukuda, secdelerde ve otururken yalnız kılar gibi cemaat de okur.