Hz. Aişe Kac Yaşında Evlendi
Hz. Aişe Ne Zaman Evlenmiştir
Bir ilim ve irfan abidesi olan Hz. Aişe validemiz soz konusu olduğunda genel kanı onun Efendimizle 67 yaşlarında nişanlandığı ve 910 yaşlarında ise evlendiği yonundedir. Bu kadar kucuk yaşta evlenmesine yapılan itirazlara ise savunmacı bir uslup ile bolgeye has iklim şartlarının kız cocuklarının erken yaşta buluğa ermesi olarak gosterilir. Savunmaya ve gizlemeye ihtiyac duymadan kaynaklarımıza muracaat ettiğimizde, Aişe validemizin gercek yaşını bulmamız acısından elimizin altında onlarca delil olduğunu goruruz.
Hz. Aişe validemiz Efendimiz ile nişanlanmadan once, Allah Resulunu Taif donuşu himayesine alan Mekkenin sayılı tuccarlarından biri olan Mutim ibn Adiyyin oğlu Cubeyr ibn Mutim ile nişanlıydı. Eğer Hz. Aişenin 9 yaşında Efendimiz ile evlendiğini kabul edersek, 6-7 yaşında Efendimiz ile nişanlanmış olduğunu ve bu olaydan birkac sene once de Cubeyr ile nişanı bozduğunu soylemiş oluruz. Boyle bir iddia ise Hz. Aişenin Cubeyr ile nişanlandığında 56 yaşlarında olduğunu kabul etmek anlamına gelir ki, bununda acıklanacak hicbir tarafı olmaz. Ama biz biliyoruz ki, İslamı davetin yankıları Mekkede yayılmaya başladığında Mutim: Ben Muhammede inanan bir adamın kızını evime gelin olarak almam diyerek nişanı geri atmış ve bu olaydan birkac sene sonra da Efendimiz, Hz. Aişe ile nişanlanmıştır.
Diri diri kız cocuklarını toprağa gomen cahiliye Arapları genel itibari ile kız cocuklarının yaşlarını tutmazlardı. Toplumun tum kınamasına rağmen kızlarını gommeyip onları buyutenler, cocukları buluğa erdiklerinde Darun-Nedvede bir toren duzenler ve kızlarının artık buyuduğunu halka ilan ederlerdi. Eğer bu uygulamayı esas alırsak, Hz. Aişenin 9 yaşında evlendiği iddiasını, 9 yıldır ay hali goruyordu şeklinde anlamak gerekecektir. 9 yıldır ay hali gormesi ve bir 9 yılda cocukluk donemini dikkate alınca, Hz. Aişe validemiz evlendiğinde 18 yaşlarında bir genc kız olduğu anlaşılacaktır.
Hz. Aişe validemiz yıllar sonra Mekkenin ilk donemlerinde inen bir sûre olan, Kıyamet Sûresinin iniş zamanı sorulduğu zaman: Ben Mekkede sokaklarda oynayan bir cocuk iken Kıyamet Sûresinden şu ayetler nazil oldu diye cevap vermesi, onun yaşını tespit etmemiz acısından onemli bir işarettir. Bu sûrenin Nubuvvetin 3. yada 4. yılında nazil olduğunu hatırlarsak, Aişe validemizin de oyun oynayacak ve dile getirilen sûreyi aklında tutacak bir yaşta olması gerektiğini de dikkate alırsak; o gunlerde en az 67 yaşlarında olması icap edecektir. Hz. Aişenin Efendimiz ile evliliğinin Nubuvvetin 13. yılında gercekleştiğini hatırlarsak , demek ki; bu evlilik Kıyamet Sûresinin nazil olmasından yaklaşık 10 yıl sonra olduğunu kabul etmek zorunda kalacağız. Boyle olunca da Aişe validemizin evlendiği zaman yaşının en az 17 yada 18 olduğu anlaşılacaktır.
Hz. Aişe Ne Zaman Evlendi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hz. Aişe Ne Zaman Evlendi
-
13-09-2019, 07:15:13