Peygamber Efendimizin Hicret Donemi Hakkında Bilgi
Hz. Muhammedin Hicret Donemi
Hicret kelime anlamı olarak; Bir yerden baska bir yere goc etmek demektir.Muşriklerin zulumleri yuzunden Mekke'de Muslumanlar barınamaz hÂle gelmişlerdi. Bu sebeple 2'inci Akabe Bîatinde Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Muslumanların Medine'ye hicretleri de kararlaştırılmıştı. Peygamberimiz "Sizin hicret edeceğiniz yerin iki kara taşlık arasında hurmalık bir yer olduğu bana gosterildi..." diyerek Muslumanların Medine'ye hicretlerine izin verdi. İkinci Akabe Bîati, Peygamberliğin onikinci yılının son ayı olan Zilhicce'de yapılmıştı. onucuncu yılın ilk ayı Muharrem'de (Temmuz 622) Medine'ye hicret başladı.
Mekke'nin fethine kadar gecen sure icinde, dini uğruna, evini-barkını, malını-mulkunu, Âilesini, kabîlesini, akrabasını, butun varlığını Mekke'de bırakarak Peygamberimizin izniyle Medine'ye goc eden Mekke'li Muslumanlara "MuhÂcirler" adı verilmiştir.
Medine'de muhÂcirleri misÂfir eden, onlara butun imkÂnları ile yardımcı olan Medine'li Muslumanlara da "EnsÂr" denilmiştir. MuhÂcirler ve EnsÂr, Kur'Ân-ı Kerîm'de bir cok konuda ovulmuşlerdir.
Muharrem ve Safer aylarında Muslumanlar, Âileleri ile birlikte hicret ettiler. Birer, ikişer, gizlice Mekke'den ayrılıp Medine'ye gittiler. EnsÂr tarafından Medine civÂrındaki "AvÂlî" denilen koylere yerleştirildiler.
Hz. Omer Mekke'den gizli ayrılmadı. Kılıcını kuşandı, KÂbe'yi tavÂf etti. Butun muşriklere meydan okuyarak:
İşte ben Medine'ye gidiyorum. Analarını ağlatmak, karılarını dul, cocuklarını yetim bırakmak isteyenler peşime duşsun... dedi. Omer'in hicreti Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hicretinden 15 gun kadar once olmuştu.
Kısa zamanda, Mekke'li Muslumanların hemen hepsi Medine'ye goc etti. Yalnızca Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ali'yi Rasûlullah (s.a.s.) Mekke'de alıkoymuştu.(123) Ebû Bekir hicret icin izin istediğinde, Rasûlullah (s.a.s.):
"Acele etme, Allah sana hayırlı bir arkadaş verecek..." diyerek hicretini geciktirmiştil(124). Mekke'de Muslumanlıkları yuzunden Âileleri tarafından hapsedilmiş olanlar ile kole ve cÂriyelerden başka Musluman kalmamıştı. Peygamberimiz, duşmanları arasında, en buyuk tehlike karşısında yapayalnız bulunuyordu.
Peygamber Efendimizin Hicret Donemi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimizin Hicret Donemi
-
13-09-2019, 07:12:12