Karabuk'un Bayır Mahallesinde ilk kez Hulusi Saylar isimli girişimci tarafından topraksız tarım denemesi yapıldı. Bu işe ilk kez giren Hulusi Saylar "Kendim hidrolik işi ile ilgileniyorum ve internette hidrolikle ilgili genel araştırmalar yaparken Hydroponic isimli bir şey gordum ve incelerken cok ilgimi cekti. Boylesi bir denemeyi kucuk olcekte başlayıp alınan sonuca gore buyutmek bizim elimizde. Topraksız su icinde marul uretiyoruz ve 1 ay kurulum surecinin ardından şu anda 25. gunumuzdeyiz. Genel verim de ilk urunler umit verici surece gore uretim alanımızı buyutmeyi duşunuyorum" dedi.

Tarım ve Orman İl Muduru Mustafa Şahin "Topraksız tarım ya da hydroponic tarım, toprak olmadan durgun su kulturu icinde uygulanan bir tarım bicimidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri iceren bir besin solusyonundan faydalanırlar. Bundan dolayı, toprağın tamamında mineral aramak yerine, bitkiler besinleri kolay bir şekilde ve direkt olarak besin solusyonundan alabilirler. Bu tarım bicimi ilimizde ilk kez Hulusi Saylar isimli ciftcimiz tarafından denenmiş ve ilk deneme başarı ile sonuclanmıştır. Yaptığımız ziyarette gorduk ki, boylesi kucuk bir ortu altında boyle bir deneme guzel sonuclar vermiştir." dedi.

tarımpusulası