
Marmarabirlik, 2018-2019 urun alım kampanyası oncesi kooperatif mudurleri, eksper, eksper yardımcıları ve calışanları ile bir araya geldi. Toplantıda, rekolte beyanlarının guncel durumu ve urun alımları hakkında değerlendirme yapıldı. Ayrıca gecmiş donemler urun alım kampanyasında yaşanan sıkıntılar, yaklaşan kampanya donemi karşılaşılacak sorunlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Gercekleşen toplantıya, Marmarabirlik Yonetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Genel Mudur İsmail Acar ve birim mudurleri de katıldı.
Başkan Asa, “Bugune kadar, 15.631 ortağımızın rekolte beyanını vermemiştir. Beyanda bulunan 14.081 ortaktan da 43 bin ton rekolte beyanı gelmiştir. Rekolte beyanını vermeyen ortaklarımızın durumunu değerlendirildiğinde 75-80 bin tonlarda rekolte beyanı geleceği tahmin edilmektedir. Goruluyor ki, ortaklarımız verdikleri teslim edecekleri miktardan uzak beyanlarıyla kotayı kendileri koymaktadır. Bugune kadar kooperatifine hic urun teslim etmeyen bu yıl yuksek rekolte beyanı veren ortaklarımız yanlış duşunmektedirler. Halbuki gecmiş yıllarda kooperatifine ne kadar urun teslim ettiyseniz, kota olduğunda o kadar urun verme hakkınız olacaktır.Verdiğiniz beyan gecersiz kalacaktır.”dedi.
Konuşmasında gectiğimiz gunlerde Orhangazi Ziraat Odası’nca teknik ve uzman ekiplere yaptırmış olduğu maliyet hesaplanmasına da değinen Başkan Asa, “Toprak işleme, gubreleme-ilac, işcilik, budama, hasat donemi maliyet ve nakliye olmak uzere, 1 kg zeytinin 3.9 TL’ye malolduğunu gormekteyiz.”derken, kampanya doneminde urun alım fiyatları belirlenirken, yapılan bu maliyet hesaplamasını dikkate alacaklarını bildirdi.
Başkan Asa, “Ortaklarımız ‘ben urunumu teslim edeyim Marmarabirlik ne yaparsa yapsın’ duşuncesinden uzak olmalıdır. Kooperatifcilikte karlılığa ortak olduğunuz gibi, zarar olması durumunda oluşacak zarara da ortaksınızdır.”diye konuştu.
Son aylarda dovizde yaşanan kur farkı nedeniyle ortaklarının uretim maliyetlerinin artmasından dolayı, yuksek fiyat beklentisi icinde olmamaları gerektiğini ifade eden Başkan Asa, “Gectiğimiz yıl ureticimize hem taban fiyat, hem de tavan fiyat olarak ortalama yuzde 35 oranında artış yapılmıştı. Yapılan artışla birlikte ureticimiz memnun kalmış, tuccar da piyasadan cekilmişti. Bu sene, uretim maliyetlerinin arttığı yonundeki beklentilerle ilgili de; aslında hasat edilecek urun 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bakım, gubreleme, ilaclama ve diğer masrafları, gectiğimiz aylarda doviz kurunun artış gosterdiği doneme kadar gercekleştirmiş, ureticimize sadece hasat maliyeti kalmıştı. Bu nedenle de, dovizde yaşanan artış 2019 yılında hasat edilecek olan mahsulun maliyetlerine yansıyacaktır. Ortaklarımızın bu şekilde değerlendirme yapması gerekir.”şeklinde konuştu.
“ORTAĞIMIZIN SİGORTASI MARMARABİRLİK’TİR”
Marmarabirlik Yonetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Gectiğimiz urun alım kampanyasında yaklaşık 26 bin ortağımız urun teslim edeceğini beyan ederken, 5.500 ortağımız 1 kg urun teslim etmemiş ve rekolte beyanının yuzde 50’sini tamamlamamıştır. Ortaklarımız teslim etmeyeceği urunu beyan etmekle, Marmarabirlik’in alım planının duzenli bir şekilde yapılamamasına sebep olmaktadır.”dedi. Başkan Asa, ulkemizde hicbir tarım urununde bir onceki yılın fiyatlarını garanti altına alarak, yeni donemde alınacak urune fiyat artışı yapan başka bir kurumun olmadığını, Marmarabirlik’in zeytin ureticinsin sigortası olduğunu sozlerine ekledi.
tarımpusulası
__________________