İslamiyetten Once Padişahlara Verilen Unvan



İslamiyetten Once Padişahlara Verilen Unvanlar Neler

İslamiyetten Once Turk devletinin başında bulunan kimselere Tanju, Kağan, Han, Yabgu, İlteber gibi ceşitli isimler verilmiştir.

Turk cemiyetinin temeli aile idi. Evlenen kız veya erkek, ailesinden kendi hissesine duşenleri alarak ayrı ev kurardı. Aileden sonraki en buyuk sosyal birlik Uruk (sulÂle) idi. Uruk veya soylar toplamına ise boy denirdi. Boyların kendilerine ait toprakları, başlarında boy beyleri bulunur, boy beylerini ise aile ve uruk temsilcileri secerdi.

Kağanların oğulları, devlet işlerine alışmak uzere, tecrubeli devlet adamlarının yanında yetişirler, sonra devletin sağ veya sol kanadına vali olurlardı. Bunlar han, şad, tigin gibi unvanlar alırlardı.

Hukumdarın ve valilerin emirleri altında, ceşitli gorevler yapan devlet memurları vardı. Sivil idarede devlet meclisi uyeleri, buyruklar (nazır, bakan), ic buyruklar (saray idaresine bakan) yanında inanc, tarkan, apa, boyla, yula, baga, ataman, tudun, yugruş, kulug, babacık vb. unvanları taşıyan ve hicbiri verasete dayanmayan devlet buyukleri bulunurdu. Devletin dış siyaset işlerini idare eden memuruna tangucı, Osmnlılarda "tuğracı hukumdarların başvezir durumundaki baş muşavirlerine ise aygucu" denirdi.