Eskişehirli bazı ciftciler, son elektrik faturalarının yaklaşık yuzde 100 zamlı geldiğini, bu durumda gelecek yıl nasıl uretim yapacaklarını kara kara duşunmeye başladıklarını belirttiler.
Eskişehir'de uretim yapan ciftciler, bu ay gelen elektrik faturasının şokunu yaşıyor. Dolar kuru fırsatcılarının perişan ettiği ciftciler, ustune bir de elektrik faturasının zamlı gelmesiyle uretim yapamaz duruma geldi. Gecen ay 32 gunluk gelen fatura bu ay 24 gunde gelirken, odeme miktarının 2 katına cıkması ciftciyi kara kara duşundurdu. Yetkililerden destek bekleyen ciftciler, seneye ekim yapmak ile yapmamak arasında kaldıklarını ifade ettiler.
"Kara kara duşunuyoruz"
Ureticilerden Faruk Doğruparmak, seneye karşılaşacakları masraflar sebebiyle uretim yapmamayı duşunduklerini soyledi. Yaşadıkları sorunlara bir cozumun bulunmasını isteyen Doğruparmak, "Gecen ay gelen fatura ile bu ay gelen fatura arasında 2 kat fark var. Gecen ay 32 gunluk bir fatura gelmiş, bu ay 24 gunluk bir fatura gelmiş. Gecen ay bin lira gelen fatura, bu ay 2 bin kusur gibi bir fatura olmuş. Neden bu kadar zamlı geliyor? Biz bunun acıklamasını istiyoruz. Zaten bizim masrafımız surekli artarak gidiyor. Yalnız sattığımız malda bir değişiklik yok. Bu şekilde olursa bizim ciftciliğimiz bitecek. Biz bu işi yapamayacağız artık. Bu zorluklarla karşılaştıkca, "Bu işi nasıl yapacağız?" diye kara kara duşunuyoruz. Duruma bir an once bir care bulunmasını istiyoruz. Tamam şu an sezon bitti ama, onumuzdeki sezon neyle karşılaşacağız? Biz ne ekeceğiz, ne dikeceğiz, hangi masrafları karşılayacağız? Zaten tohumun ve gubrenin onune gecemiyoruz. Bir de bu şekilde olduğu zaman bir bu işi yapmayacağız" dedi.
"Onumuzdeki sene ekip ekmemek arasında gidip geliyoruz"
Ziraat Muhendisi ve aynı zamanda uretim yapan Ali Turan, yuzde 100'u aşan bir elektrik faturası artışıyla karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Turan, "Şu an dar bir acıdan bakabiliyoruz. Sadece bu duruma bakarsak, ureticilerimiz cok buyuk bir sıkıntı icerisinde. Elektrik faturasının yanında gubre, mazot ve tohum girdileri inanılmaz fazla. Hakikaten onumuzdeki sene ekip ekmemek arasında gidip geliyoruz. Ekmediğimiz noktada ne olacak? İnsanlar ne yiyecek? Bunu biz bilemiyoruz. Eğer bilen birisi varsa lutfen bunu bize izah etsin. Ne şekilde ekebiliriz? Bir acıklama bekliyoruz. Gecen ay gelen 32 gunluk fatura daha duşuktu, mesela 5 bin liraydı. Bu aya bakıyorum 24 gunluk fatura 12 bin lira olmuş. Orana vurduğunuzda bu yuzde 100'u geciyor. Yani yuzde 100'den fazla bir dolar artışı mı oldu? Yoksa bir fırsatcılık mı doğdu? Bunu bir ayırt etmemiz lazım. Pazar garantisi ve uretim girdileriyle ilgili bir calışma yapılmasını istiyoruz. Bunların yapılmadığı takdirde olacak sonucları hep beraber goreceğiz" diye konuştu.
"Ne yuzde 15 ile, ne de yuzde 100 ile olculebilen bir zam"
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Suleyman Buluşan ise, ureticilerin yaşadıkları sorunlara değindi. Butun maliyetlerin yanında gelen zamlı elektrik faturalarının tarımı bitireceğini belirten Başkan Buluşan, "Daha onceden mazotta olduğu gibi yine elektrikte konusunda da ureticiden almak cok kolay. Bu acıdan biz yıllardır mazotlu motorlarla bu tarlaları sulamaktan, adeta uretmez hale gelmiştik. Son 10 yıldır bir sevincimiz vardı. Elektrik ile tarlaları suladığımız icin maliyet duşuyordu. Ama maalesef bu Turkiye'deki dolar oyunu bizim de işimizi bozdu. Her ne hikmetse bir ay onceki fatura 990 bin lira, yeni fatura 1 milyon 900 kusur bin lira. Bu, burada mevcut olan bir ureticimizin faturasıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yuzde 15'lik bir rakam acıklamıştı. Bu ne yuzde 15 ile, ne de yuzde 100 ile olculebilen bir zam. Başta, Tarım ve Orman Bakanımızın bu konuya da el atmasını istiyoruz. Cunku cok buyuk bir sıkıntı ve sorun. Şu anda ureticimiz mesela diyor ki, "Ben bugun 700 liralık bir elektrik yaktım." O gun 700 liralık mal satıldı mı? Bunu da sormak lazım, mumkun değil" şeklide konuştu.
"Uretmişim ve satamadıktan sonra işte bu faturayı odemek zorundayım"
Son olarak ureticinin beklentilerine dikkat ceken Başkan Buluşan, "Fiyatlar yukseldiği vakit kimsenin gozu ureticiyi gormuyor. Ureticiye yine bir pay duşmuyor. İşte goruyorsunuz yine kış geldi. 3-4 ay gibi bir kısa vadede ancak tarlayı sulamak ve gubre atmakla yani zirai girdileri harcamakla vaktimiz geciyor. Bu faturaların yuksek gelmesi de ureticimizi bitiriyor. Acık ve net soyluyorum, bugun sadece sebze ureticisi değil, butun ureticiler uretim yapmamayı duşunmekte. Sebep? İşte gubreye gelen zam, enerjiye gelen zam. Buna bir cozum bulunmalıdır. Bize devletimiz destekler veriyor, biz bu desteklerin peşinde değiliz. Bizim derdimiz destek değil, fiyat. Kesin, garanti, planlı bir pazar ve planlı uretim. Uretmişim ve satamadıktan sonra işte bu faturayı odemek zorundayım. Başka bir carem yok. Bir de bu faturalar aylık geliyor. Uretici bir urunu 60-70 veya 120 gune kadar uretim yapıyor veya hububat, soğan ureticisi yılda bir kez uretim yapabiliyor. Bu uretici bunu her ay nasıl oder? Bu da ayrı bir sıkıntı ve rakamları yukseldikce uretici faturaları odeyemez hale gelecek. Yani bu konuda da ureticimiz her zaman destek bekliyor" dedi.
tarımpusulası