Maide Suresi Okumanın Fazileti

Maide Suresi Kur'anın en onemli surelerindendir. Bu surenin faziletleri cok buyuktur. Maide suresini okumak her turlu kaza ve beladan korur. Bu faziletler hadislerle desteklenmiştir:

AmmÂr bin Yasîr radiyallahu anh'dan: (Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu
"Gokten ekmek ve et ihtiva eden bir sofra (Kur'Ân'da zikri gecen mÂide) indirildi. Hıyaneî etmemeleri ve (yiyecekten) yarına saklamamaları emredildi. (Buna rağmen) Hıyanet edip, ertesi gune sakladılar. Bunun uzerine ceza olarak onlar maymun ve domuzlar kılığına sokuldular." [Tirmizî]

İbn Amr bin el-Âs radiyallahu anh'-dan:
"Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, devesinin ustundeyken, kendisine MÂide sûresi nazil oldu. Deve onu taşıyamaz oldu ve bunun uzerine hemen o deveden indi."

Diğer rivayet:
"Şayet sana gelirlerse aralarında hukmet..." "Allah adaletle hukmedenleri sever"e kadar Âyeti. (MÂide, 42)
Nadîr oğulları Kurayza'dan birini oldurduklerinde diyetin yansını verirlerdi. Kurayza oldurduğu zaman diyetin tamamını verirdi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bunların karşılıklı olarak aralarını eşit kıldı.

İbn AbbÂs radiyallahu anh'dan: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulu! El yediğim zaman, kadınlara karşı ilgim artıyor, şehvete kapılıyorum, bu yuzden kendime eti yasak ettim. "dedi.
Bunun uzerine Allah şu Âyeti inzal buyurdu: "Ey iman edenler! Allah'ın size helÂl kıldığı guzel şeyleri haram etmeyin..." "HelÂl olarak" a kadar. (MÂide, 87-88)

Tirmizî'nin rivayeti:
Bir adam dedi ki: "Ey Allah'ın Resulu! Benim babam kimdir?" "Senin baban fu'lan-dır" buyurdu. Bunun uzerine: "Ey iman edenler! Size acıklandığında hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın!" mealindeki Âyet (MÂide, 101) nazil oldu.

İbn AbbÂs radiyallahu anh'dan: Temîm (ed-DÂr&#238 dedi ki: "Ben ve Adiyy bin BeddÂ'dan başka herkes bu Âyetin hukmunden uzaktırlar. İslamdan once (o ikisi), Şam'a gidip gelen iki hıristiyaıi idiler. Sehmo-ğullarının bir azatlısı, beraberinde bir gumuş bardağı olduğu halde bunların yanına geldi. Adam ona cok değer veriyor ve krala satmak istiyordu. En buyuk ticareti o idi. Adam hastalandı şayet olurse, bıraktıklarını ailesine goturup teslim etmelerini vasiyyet etti.