
Giresun Veteriner Hekimleri Odası (GİVHO) başkanı Huseyin Ozkaya ‘4 Ekim Hayvanları Koruma Gunu” munasebetiyle basına yaptığı acıklamada şunları soyledi:
“Toplumların gelişmişlik duzeyi hayvanlara yapılan muameleyle olculur. Kimi gelişmemiş ulkelerde hayvanlar ilkel varlık ya da mal muamelesi gorurken AB ulkeleri 1996 da yayınladığı direktifle hayvanları mal statusunden cıkartıp hissedebilir varlıklar olarak kabul etmiştir.
Ulkemiz de ise toplumun bir kesimi hayvanları yaşamın bir parcası olarak değerlendirirken başka bir kesimi onları barınaklarda bakılması gereken varlıklar olarak goruyor. Toplumdaki bu farklı bakış acısının acısını en fazla sokak kopekleri cekmektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sokak kopeklerinin kısırlaştırılıp alındığı yere bırakılması hukmunu iceriyor, ancak aynı kanun alt yapısı kurulmadan, plansız ve programsız şekilde uygulanıyor olması aslında hem hayvan, hem insan refahını ve hem de halk sağlığını tehdit ediyor. Ulkemizde kanunun uygulamasından sorumlu olan kurumlar; merkez ve taşrada yapılanma eksikliği, butce ve personel yetersizliği gibi nedenlerden oturu istenilen duzeyde etkili olamamaktadır. Sonucta ne kent halkı, ne hayvan seven insanlar ne de hayvanların sorunları cozuluyor.
Sokak hayvanlarının daha etkili korunması amacıyla 5199 sayılı kanununda değişiklik yapılarak cezai mueyyidelerin artırılması gundemdedir. Bu olumlu bir gelişme olmakla birlikte sorunu kokten cozmeyecektir. Cunku mevzuat duzenlemesine ilave olarak; yuz binlerce sahipsiz sokak hayvanının bakımı, rehabilitasyonu ve temel sağlık hizmetlerinin verilebilmesi icin belediyelerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı bunyesinde merkez ve taşrada mustakil bir teşkilat kurulmalı, yeterli butce, teknik altyapı (modern şartlara sahip bolgesel hayvan barınakları, hastaneler) ve personelle (veteriner hekim, yardımcı sağlık personeli, hayvan koruma memuru ve işci) techis edilmelidir. Ayrıca serbest veteriner hekim kliniklerinden de kısırlaştırma ve tedavi icin hizmet satın alınmalıdır. İlkoğretim oğrencilerine yonelik olarak hayvan sevgisini aşılayan dersler konulmalıdır. Vatandaşlarımız pet mağazalarından satın almak yerine, barınaklardan ucretsiz olarak kedi-kopek sahiplenmelidirler” dedi.
Ozkaya “Hayvan sağlığı, refahı ve hakları icin emek veren ve yetersiz koşullara rağmen ozveriyle calışan veteriner hekimler ile yardımcı personellere, calışmalara destek veren sivil toplum orgutlerine ve hayvan severlere 4 Ekim Hayvanları Koruma Gunu vesilesiyle bir kez daha teşekkur ettiğini” ifade etti.
tarımpusulası
__________________