Kurban Bayramı Ve Teşrik Tekbirleri


Kurban Bayramı Teşrik Tekbiri Nedir

Teşrik tekbiri, Kurban bayramı gunlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gunune yevm-i nahr, diğer uc gune ise eyyÂmu't-teşrîk (teşrîk gunleri) denir. Bayramdan bir gun onceki gune de arefe gunu denir.

Arefe gunu sabah namazından itibaren bayramın dorduncu gununun ikindi namazına kadar, yirmiuc farz namazının arkasından birer defa

Allahu ekber Allahu ekber, LÂ ilÂhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir. Anlamı şoyledir: Allah herşeyden yucedir, Allah herşeyden yucedir. Allah'tan başka ilÂh yoktur. O Allah herşeyden yucedir, Allah herşeyden yucedir. Hamd Allah'a mahsustur". Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhumÂ)'ya dayanır.

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gorduğu sahih ruya uzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir.

Tekbirlerin yirmiuc vakit okunması Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e goredir. Fetv da buna gore verilmiştir. Ebû Hanîfe'ye gore, teşrîk tekbirleri arefe gunu sabah vaktinden, bayramın ilk gunu ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarının arkasından getirilir.

Bir yılın teşrîk gunlerinde kazaya kalan bir namaz, yine o yılın teşrik gunlerinden birinde kaza edilse, sonunda teşrik tekbiri alınır, fakat başka gunlerde veya başka yılın teşrîk gunlerinde kaza edilse, teşrîk tekbiri alınmaz.