Din ve ahlak arasındaki ilişki nedir kısaca
İslam’ın emir ve yasakları da ahlakı guzelleştirmeye yoneliktir. Peygamberimiz, “Ben guzel ahlakı tamamlamak icin gonderildim.” (Ahmet b. Hanbel, Musned, c II, s. 381.) buyurmuştur. İslam’ın ahlak ilkeleri arasında, Allah’ın yarattığı butun canlılara karşı merhametli, durust, guvenilir, iyi niyetli olmak, karşılıksız iyilik yapmak gibi davranışlar yer almaktadır. İslam ahlakının asıl kaynağı Kur’an ve peygamberimizin sunnetidir. peygamberimiz, getirdiği
dini, insanlara tebliğ etmenin yanında guzel ahlakı en iyi şekilde gosteren bir ornektir.
Hz. Aişe de bir soru uzerine peygamberimizin ahlakının Kur’an ahlakı olduğunu belirtmiştir. (Sahih-i Muslim, Musafirin, 139.)
Dinin amacı insanı, iyiye doğruya yonlendirip kotuluklerden uzak tutmaktır. Kişiyi dunya ve ahiret mutluluğuna ulaştırmaktır. Din bunun icin insana; hayırseverlik, comertlik, doğru soyleme, durust davranma gibi davranışları emreder. Yalancılık, kıskanclık, cimrilik, gecimsizlik gibi davranışları da yasaklamar. Yuce Allah Kur’an’da muminlerin vasıflarını anlatırken onların bağışlama, affetme, alcakgonullu olma gibi ahlaki ozelliklerine vurgu yapmakta ve “Allah’tan korkan kimseler, …ofkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever.” (Âl-i İmrÂn suresi, 134. ayet.) buyurmaktadır. Bu şekilde emir ve yasaklarına uyanları guzel ahlaklı olarak isimlendirmektedir. Ahlaki değerler, insanı kotu hÂl ve hareketlerden uzak tutup iyiliğe yonlendirir. Gorulduğu uzere, dinî buyruklar ile ahlaki değerler arasında yakın bir ilişki vardır. Ahlakın şekillenmesinde din onemli bir yere sahiptir.
Din ile ahlak arasında nasıl bir ilişki vardır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Din ile ahlak arasında nasıl bir ilişki vardır
-
13-09-2019, 07:01:50