Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, stokta 2 milyon ton un bulunduğunu, un ithalatı icin ihaleye cıkılacağını ve boylece fiyatlarda duşme olacağını soyledi.
Milliyet Gazetesi'nin haberine gore Pakdemirli, TBMM’deki sohbetinde ozetle şu mesajları verdi:
UNCULARLA GORUŞECEĞİZ: Fırınların denetimi Ticaret Bakanlığı’nın konusu ama biz un tarafından cok yakın takipteyiz. Birtakım neticeler aldık. Yeterli değil. Uncular Federasyonu ile uncularla onumuzdeki gunlerde yeniden konuşacağız.
BUĞDAYDA SIKINTI YOK: TMO olarak 1100 TL’den piyasaya un veriyoruz. 2 milyon tonun uzerinde stoğumuz var. İhale actık yurtdışından da urun getiriyoruz. Buğdayla ilgili bir sıkıntı yok. İhaleye cıktığımız duyulduğunda buğdayla ilgili fiyatlar duşmeye başladı. Şimdi un fiyatlarında da bir iyileşme bekliyoruz.
ZAM ETİK DEĞİL: Ticaret Bakanımızı destekliyorum, cunku, fırıncılarımıza yuzde 20-25 gizli bir zam yaptı, satış noktalarındaki kÂr marjlarını sınırladı. Ama hemen ertesi gunu fırıncıların da cıkıp ‘Biz zam yapıyoruz’ demesini olumlu karşılamıyorum, etik de karşılamıyorum. Gıdadaki kÂr marjları ortalamanın altındadır diğer ticari sektorlere gore, işletmecilerde o yuzden boyle donemlerde biraz daha kÂr edeyim teamulu hepsinde vardır.
25 URUNE TAKİP MASASI: Urun takip masaları kurduk. Ozellikle enflasyon sepeti icinde payı yuksek olan 25 urunu cok sıkı izlemeye aldık. Bunların tohumdan catala kadar olan surecte ekimi, dikimi, hasatı, rekolte tahminleri, ilerideki fiyatlarının ne olabileceği, zincirde nerede kayıplar var, ithalatla ilgili bir duzenleme gerekiyor mu kısmında cok sıkı bir takibe başladık. Ticaret Bakanlığı ile cok koordineli şekilde calışıyoruz.
İHRACATA KISITLAMA: Gıda masalarında her urunun bir sahibi var. Diyelim ki patateste rekolte duşuk cıkacak. Ne yapılması gerekiyor? Uretim planlamasından tutun arz talep dengelenmesine kadar calışılacak. Eğer ihracatın kısıtlanması gerekiyorsa o zaman arkadaşlar, Ticaret Bakanlığı’na, ‘ihracatını durduralım, en azından teşvik vermeyelim’ diyecek.
URETİM PLANLANACAK: Temmuzdaki hava sıcaklığı, eyluldeki yağış, kasımdaki don, marttaki patatesin fiyatını yuzde 95 oranında belirliyor. Eğer ileriye donuk bazı fiyatları biliyor olursak, ciftcimiz de cok rahat bunun ekimini yapar diyebiliriz. Bunun fiyatı bu olacak. Gerekirse Tarsim ile destekleyerek ihtiyac olan urunlerin uretilmesini sağlayabiliriz.
tarımpusulası