Dinde reform ne demek,
Reform nedir,
Reform
Sual: "Avrupa dinde reform yaparak ilerledi. Bizim de aynı şeyi yapmamız gerekir" deniyor. Dinde reform ne demektir?
CEVAP
Reform, ıslah etmek, bozulmuş bir şeyi duzelterek, eski doğru haline getirmek demektir. Hıristiyanlık bozulduğu icin reform yapıldı. Muslumanlık bozulmadığı icin boyle bir hareket bozmak olur. Bunun icin reform yapmak isteyenlerin, dinimizi icten yıkmak istedikleri anlaşılmaktadır.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Bidat ehli, yapacağı değişikliklerle, dini duzelteceklerini, olgunlaştıracaklarını zannederek bid'at cıkarıyor, bid'atlerin zulmetleri ile sunnetin nurunu ortmeye calışıyorlar. Bunlar, dinin noksanlıklarını tamamladıklarını iddia ediyorlar. Bilmiyorlar ki din noksan değil, kÂmildir. Dini noksan sanıp, tamamlamaya [cağa uydurmaya, ceşitli bidatler cıkarmaya] calışmak, Maide suresinin, (Bugun sizin icin dininizi ikmÂl eyledim. Uzerinize olan nimetimi tamamladım ve size din olarak İslamiyeti vermekle razı oldum) mealindeki 3. Âyetine inanmamak olur. (m.260)
Bugunku anlayışa gore dinde reform uce ayrılır:
Ehl-i sunnet Âlimleri, cahiller ve din duşmanları tarafından dine sokulmak istenen hurafeleri duzelttiler. Ceşitli kıymetli kitaplar hazırladılar. Kendilerinden bir şey ilave etmediler. Eshab-ı kiramın bildirdiklerini naklettiler. Daha sonra gelen Âlimler de bunların kitaplarından naklederek kitap yazdılar. Bunlara reformcu değil, Muceddid denir. Nitekim hadis-i şerifte (Benden sonra, her yuz senede bir Âlim cıkar, dinimi kuvvetlendirir) buyuruldu. İmam-ı a'zam, imam-ı Şafii, imam-ı Gazali, imam-ı Rabbani ve ahir zamanda gelecek Hazret-i Mehdi bu muceddidlerdendir. (Rahmetullahi aleyhim)
Dinde reformun ikinci kısmı, İslam Âlimlerinin bildirdiklerine inanmayıp, Kur'an-ı kerime ve hadis-i şeriflere, kendi anlayışlarına gore mana veren sapıkların tuttuğu yoldur. Bunların İslam Âlimlerinin bildirdiklerinden ayrı soyledikleri şeylere bid'at ve kendilerine de bid'at ehli veya mezhepsiz denir. Peygamber efendimiz (Ummetim 73 fırkaya ayrılacak. Bunlardan 72si Cehenneme gidecek, biri inanışı sebebiyle Cehenneme girmeyecek) buyurdu. Cehenneme girmeyen fırkanın ise (Ehl-i sunnet vel-cemaat) olduğu icma ile bildirilmiştir.
İbadette bid'at, Peygamber efendimizin ve dort halifesinin zamanlarından bulunmayıp, onlardan sonra dinde meydana cıkarılan, ibadet olarak yapılmaya calışılan şeylerdir. İbadetlerde ilave ve cıkarma olmaz. Mesela TVdeki imama uyup namaz kılmak bid'attir.
Dinde değil, Âdetlerde değişiklik ise bid'at ve gunah değildir. Mesela catal kaşıkla yemek yemek, kahve, cay icmek gibi şeyler Âdet olduğu icin bid'at değildir.
Dinde reformun ucuncu kısmı, dini ıslah ediyoruz, duzeltiyoruz diyerek İslamiyeti icten yıkmaya calışma hareketidir. Yakın tarihimizde camilere muzik aleti sokma ve sıra koyma gibi gayretleri olmuştur. Aynı sinsi gaye devam etmektedir. Dikkatli olmak gerekir.
Alıntıdır:
Dinde Reform Nedir?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Dinde Reform Nedir?
-
13-09-2019, 06:56:42