Muharrem Ayı Duası Ve Namazı Hakkında Bilgi

Muharrem ayı, hicrî senenin birinci ayıdır.

Muharrem'in birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır:

"YÂ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-i ilÂhîne, rızÂ-i ilÂhîne ve hidÂyet-i ilÂhîne mazhar eyle. Yeni acılan amel defterimi rızÂ-i ilÂhîne muvÂfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilÂhîne dûcÂr olacak amellerden muhÂfaza buyur. AllÂhu Ekber"

Tesbih namazında şunlar okunur:

1'inci rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 Âyetu'l-Kursî,
2'nci rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 "Âmener-resûlu..." (Sûre-i Bakara'nın son iki Âyeti, Sûre-i Âli İmrÂn'ın ilk iki Âyeti de ilÂve edilerek),
3'uncu rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 "HuvallÂhullezî..." (Sûre-i Haşr'ın son uc Âyeti),
4'uncu rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 İhlÂs-ı şerîf.

Namazdan sonra istiğfar edilir, SalevÂt-ı şerîfe getirilir ve arkasından du edilir.

Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yÂni Zilhicce'nin son gununu, Muharrem'in birinci gunune bağlayan gece) Allah rızası icin 2 rek'at namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır:

"YÂ Rabbî, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mubÂrek kılman; afv-ı ilÂhîne, feyz-i ilÂhîne mazhar kılman, dunyevî ve uhrevî saadetlere nÂil eylemen icin; AllÂhu Ekber"

Her iki rek'atte:

7 FÂtiha-i şerîfe,
7 Âyetu'l-Kursî,
7 İhlÂs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra:

11 defa:

"L ilÂhe illallÂhu vahdehû l şerîke leh. Lehul-mulku ve lehul-hamdu yuhyî ve yumît. Ve huve hayyun l yemûtu biyedihil-hayr. Ve huve al kulli şey'in kadîr"
11 İstiğfÂr-ı şerîf,
11 SalevÂt-ı şerîfe

okunup du yapılır. DuÂda, gecmiş senenin gunahlarının afvı ve yeni seneye gunahsız girmek icin iltic edilir.

Muharrem'in birinci gununde her birinde besmele cekerek, bir defada 1000 İhlÂs-ı şerîf okuyanları, CenÂb-ı Hakk lutfuyla, keremiyle huzûruna bu Âlemden kul borcu ile goturmeyecektir.

Bu ay icinde; perşembe, cuma, cumartesi gunleri peşpeşe oruc tutulursa 900 senelik nÂfile oruc sevÂbı verilir.

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak uzere, 2 rek'atte bir selam vererek 6 rek'at namaz kılınır.

Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şoyle niyet edilir:

"Niyet eyledim y Rabbî senin rızÂ-i şerîfin icin namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin veya her hangi bir kimsenin bana hakkı gecmiş ise, bu hakkın odenmesi icin; AllÂhu Ekber"

1'inci rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 Âyetu'l-Kursî, 11 İhlÂs-ı şerîf,
2'nci rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 10 İhlÂs-ı şerîf,
3'uncu rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 "El-hÂkumut-tekÂsur...", 11 İhlÂs-ı şerîf,
4'uncu rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 10 İhlÂs-ı şerîf,
5'inci rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 1 "Kul y eyyuhel-kÂfirûn...", 11 İhlÂs-ı şerîf,
6'ncı rek'atte: 1 FÂtiha-i şerîfe, 10 İhlÂs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra dua edilir.