Namaz Kılaerken Esnemek
Namaz Esnasında Esnemek namazı Bozar Mı

Namazda esnemek, gerinmek ve boğazı acıyormuş gibi yapmak. Mumkun olduğunca esnemeyi onlemeye calışmalı, esnemek durumunda kalınca sağ el ile ağzı kapatmalıdır. Nezle vb. sebepten burnu akan kişi, burnunu mendille siler. Grip olan kişi de oksurecek olduğunda ağzını eliyle veya mendiliyle kapatmalıdır. Bu durumda olan kişilerin mescide gelmeleri de mekruhtur.

Uyku, yorgunluk veya can sıkıntısı halinde, elde olmadan, ağzın kendiliğinden acılarak, uzunca bir nefes alıp verme hali. Bu hal bir bakıma, dalgınlık ve gaflet haline benzer. Bu ise, muslumana pek yakışır bir durum değildir. Bunun icin Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şoyle buyurmuştur:

"Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "ElhamdulillÂh" derse, bunu işiten muslumanların, "yerhamukellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun icin, esneme ihtiyacı duyan kişi mumkun olduğu kadar buna mani olsun. Cunku biriniz esnediği zaman şeytan ona guler" (BuhÂri, Edeb, 165, 166; Muslim, Zuhd, 54; Tirmizî, Edeb, 1, 4; Nesaî, CenÂiz, 52).

Namazda esnemek cirkin bir davranıştır. Hele bir de esnerken garip sesler cıkarmak daha da cirkindir. İnsan ne yapıyorsa onun hakkını vermeli, kendi anlamına uygun olarak yapmalıdır. Ozellikle namaz kılan bir kişinin esnemesi veya gerinmesi, onun namazdan bir şey anlamadığını ve ne yaptığını bilmediğini gostermeye yeter. Boyle şuursuzca kılınan bir namaz, cevresindekileri rahatsız edeceği gibi, insanı da Kuranda belirtilen, “fuhşiyat ve munkerattan da alıkoymaz. Yani insanın yapabileceği kotuluklerden ve cirkinliklerden engellemez. Bu sebeple, hadisi şeriflerde belirtildiği gibi, vakti girer girmez, ertelenip yorgunluk ve tembellik basmadan o vaktin namazı kılınmalıdır. Nitekim, şeytanın insanı oylayıp namazı ertelettiği hususunu daha once belirtmiştik. Boyle, kendisine gaflet gelmiş ve rehavet cokmuş olarak namaza duran bir kişinin, once kimin huzuruna cıktığını cok iyi bilmesi ve namazını da bir o kadar uyanık ve dinc kılması gerekir.

Binaenaleyh, Peygamberimizi (s.a.v.), insanın boyle, gafilce namaz kılmasını hoş gormediği icin değişik şekillerde ikaz etmiş ve namazda esnemenin şeytandan olduğunu belirtmiştir. Nitekim, Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilen bir hadisi şerifte, normal zamanda bile esnemenin şeytanından olduğunu belirterek şoyle buyurmuştur:

“Esnemek şeytandandır. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz esneyeceği zaman gucu yettiği kadar onu tutsun.(1)

Ebu Saidil-Hudri kanalıyla gelen bir hadiste ise, Rasul-i Ekrem (s.a.v)in; “Biriniz namazda iken esneyeceği zaman gucu yettiği kadar esnemeyi hapsedip tutsun, cunku şeytan girer.(2) buyurduğu rivayet edilmektedir.

Hadisi şeriflere bakıldığı zaman, her iki halde de insanın esnemeyi hapsetmesi, gerek namazda gerekse, icinde bulunduğu toplumda, ağzını sonuna kadar acarak esnemekten kacınması emredilmektedir. Musluman her yerde ÂdÂbı muaşeret kurallarına uyan, nazik ve kibar bir insan olmak durumundadır. Cunku kişinin yaptığı iyi veya kotu (ozellikle kotu olan) bir davranışı, temsil ettiği din ile bağlantılı olarak değerlendirilmektedir. Bu yuzden insanların en nazik davranışlı olanı Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), Muslumanın davranışlarına dikkat etmesi, kendini daima kontrol altında tutmasını ve başkalarına tiksinti verebilecek şekilde ağzının icini gostermemesi gerektiğini vurgulamıştır. Bunun yanı sıra, ağzını alabildiğine acıp yayarak esneyen bir insanın, o anda kısmen mudafaasız kaldığını bildiği icin, iceri girebilecek mikroplara ve diğer istenmeyen şeylere karşı da bu hadisi şerifi ile uyarmıştır.