Mekkî ve Medenî Sureler Hakkında Bilgi


Kuran'daki sureler mekki ve medeni olarak ikiye ayrılır:

Mekkî Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem'e Medine'ye hicretinden once inen buyruklara denir.

Medenî ise Rasûlullaha Medine'ye hicretinden sonra inen buyruklara denir.
KurÂn'ın Mekkî Bolumleri Uslûb ve Konu Bakımlarından Medenî Bolumlerden Ayrılmaktadır


A- Uslûb Bakımından Farklılıklar


1. Mekkî buyruklarda coğunlukla gorulen guclu bir uslûb ve sert bir hitaptır. Cunku muhatapların coğunluğu KurÂn'dan yuz ceviren, buyukluk taslayanlardır. O bakımdan onlara ancak boyle hitap etmek yaraşır. MeselÂ, el-Muddessir ve el-Kamer sûrelerini okuyabilirsiniz.

Medenî buyruklarda coğunlukla gorulen ise yumuşak bir uslûb ve kolay bir hitaptır. Cunku muhatapların coğunluğu KurÂn'a yonelen ve boyun eğen kimselerdir. el-MÂide sûresini ornek olarak okuyabilirsiniz.

2. Mekkî surelerde coğunlukla Âyetler kısa, getirilen deliller gucludur. Cunku muhatapların coğunluğu inatcı ve ayrılıkcı kimselerdir. Bundan dolayı durumlarının gereğine uygun olarak onlara hitap edilmiştir. Ornek olarak Tûr suresini okuyabilirsiniz.

Medenî buyruklara gelince, Medenî Âyetler coğunlukla uzun ve herhangi bir delil getirilmeksizin serbest bir şekilde hukumler sozkonusu edilmektedir. Cunku muhatapların durumu bunu gerektirmektedir. Bunun icin el-Bakara suresindeki deyn (borclanma) Âyetini (el-Bakara, 2/282) okuyabilirsiniz.



B. Konu Bakımından


1. Mekkî buyruklarda coğunlukla gorulen, tevhid ve doğru akideye dair acıklamalardır. Ozellikle ulûhiyetin tevhidi ve oldukten sonra dirilişe iman ile alakalı hususlar dile getirilmiştir. Cunku muhatapların coğu bunu inkÂr ediyorlardı.

Medenî buyruklarda coğunlukla gorulen ise ibadetlere ve muamelata dair geniş acıklamalardır. Cunku muhatapların kalplerinde tevhid ve sağlıklı akide, iyiden iyiye yer etmiş bulunuyordu. Onların artık ibadetlerin ve muamelatın etraflı bir şekilde acıklanmasına ihtiyacları vardı.

2. KurÂn'ın Medine'de inen bolumlerinde cihad, cihada dair hukumler, munafıklar ve onların durumlarına dair geniş acıklamalar yer alır. Cunku durum bunu gerektiriyordu. Zira Mekkî buyrukların aksine Medine'de cihad emri teşrî buyurulmuş ve munafıklık ortaya cıkmıştı.