Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Ozel Vakitleri
Musluman olarak en buyuk vazifelerimizden biri de peygamber efendmizi anmak, ona salavat getirmektir. Salavat getirmenin de belirli ve ozel vakitleri vardır.
İmam SehÂvî mustakil bir başlık altında Allah Resûlune salavat getirmenin belirli ve ozel vakitlerini acıklamıştır.Benzer şeyi ibn Kayyım da yapmıştır. Haşimi de bunları derleyip toparlamıştır:
1-Son teşehhutten sonra.
2-İlk teşehhutten sonra.
3-Kunut duasının sonunda.
4-Cenaze namazında.
5-Hutbelerde Allaha hamdden sonra.
6-Ezan ve kametten sonra: Abdullah b. Omer (r.a) Efendimizden şoyle rivayet etmiştir: Muezzinin sesini duyunca, soylediklerini aynen soyleyin. Sonra da bana salavÂt getirin. Muslim rivayet etmiştir.
7-Dua esnasında: Omer (r.a)dan rivayete gore; dua, peygamberine salavat getirinceye kadar askıdadır. Tirmizinin rivayeti.
8-Mescide girerken ve girildiğinde, yolumuz mescide duştunğunde.
9-Saf ile Mervede.
10-Toplantılarda: Aişe validemiz şoyle buyurmuştur: Meclislerinizi salavat getirerek susleyin. Ve yine, bir meclisten/toplantıdan kalkıldığı zaman.
11-Peygamberimizin (s.a)in adı anılınca: Yanında benim adım anılıp da bana salavat getirmeyenin burnu yerde surtulsun bu hadisi ebu Hureyre nakletmiştir. (Hakim ve Tirmizi)
12-Telbiyeden sonra.
13-el-Hacerul-Esvedi selamladıktan sonra.
14-Carşıya cıkıldığı zaman. İbn Mesud carşıya cıkarken bazı dualar okur ve salavat getirirdi.
15-Ziyafet sırasında.
16-Gece uykusundan kalkınca.
17-Kuran hatminden sonra.
18-Cuma gunu.
19-Sıkıntı ve endişe anlarında.
20-Resulullahın mubarek ismi yazılırken. Bu konuda sağlam rivayetler vardır.
20-İlim, zikir ve dersle meşgul olurken.
21-Sabah ve akşam.
22-Bir hata ve gunah işlendiğinde af ve mağfiret umudu icin.
23-Fakirlik, ihtiyac ve sıkıntı anında.
24-Nikah hutbesinde.
25-Abdest aldıktan sonra.
26-Eve girildiğinde.
27-Zikrullah icin toplanıldığında.
28-Bir şey unutulduğunda: Enes (r.a)den rivayete gore, Efendimiz (sas) şoyle buyurmuştur: Bir şey unuttuğunuzda
29-İhtiyac arzedilirken.
30-Kulak cınladığı zaman.
31-Namazlardan sonra.
32-Namaz kılarken: Hz. Hasan (ra), Nafile namaz kılarken, icinde Resûlullahdan soz edilen bir ayet geldiğinde durur ve salavat getirirdi.
33-Butun onemli konuşmalarda.
34-Uykudan once.
Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Ozel Vakitleri Nelerdir?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Ozel Vakitleri Nelerdir?
-
13-09-2019, 06:48:58