Kuran'da Hz. Salih ve Semud Kavmi Hakkında Bilgiler
Kuran'da Semud Kavmini uyarıp korkutması icin Hz. Salih'in gonderildiğinden bahsedilir. Hz. Salih, Semud halkı icinde tanınan bir kişidir. Onun hak dini tebliğ etmesini ummayan kavim ise, kendilerini icinde bulundukları sapkınlıktan uzaklaşmaya cağırması karşısında şaşkınlığa duşmuştur. İlk tepki, yadırgama ve kınamadır:
Semud (halkına da) kardeşleri Salih'i (gonderdik). Dedi ki: "Ey kavmim, Allah'a ibadet edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur. O sizi yerden (topraktan) yarattı ve onda omur gecirenler kıldı. Oyleyse O'ndan bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin. Şuphesiz benim Rabbim, yakın olandır, (duaları) kabul edendir." Dediler ki: "Ey Salih, bundan once sen icimizde kendisinden (iyilikler ve yararlılıklar) umulan biriydin. Atalarımızın taptığı şeylere tapmaktan sen bizi engelleyecek misin? Doğrusu biz, senin bizi davet ettiğin şeyden kuşku verici bir tereddut icindeyiz." (Hud Suresi, 61-62)
Hz. Salih, Allahın vahyi uzerine, kavminin Allah'ın emirlerine uyup uymayacaklarını belirlemek icin son bir deneme olarak onlara dişi bir deve gosterdi. Kendisine itaat edip etmeyeceklerini denemek icin kavmine, sahip oldukları suyu bu dişi deve ile paylaşmalarını ve ona zarar vermemelerini soyledi. Boylece kavim bir denemeden gecirildi. Kavminin Hz. Salih'e cevabı ise, bu deveyi oldurmek oldu. Şuara Suresi'nde, bu olayların gelişimi şoyle anlatılır:
Semud (kavmi) de, gonderilen (elci)leri yalanladı.
Kuran'da verilen bilgilerden, Semud Kavminin Ad Kavminin torunları olduğu anlaşılır. Nitekim arkeolojik bulgular da, Arap Yarımadasının kuzeyinde yaşayan Semudların kokenlerinin, Ad Kavminin de yaşadığı Guney Arabistan'da olduğunu gostermektedir.
Hani onlara kardeşleri Salih: "Sakınmaz mısınız? demişti. "Gercek şu ki, ben size gonderilmiş guvenilir bir elciyim. Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin. Buna karşılık ben sizden bir ucret istemiyorum; Siz burada guvenlik icinde mi bırakılacaksınız? Bahcelerin, pınarların icinde, ekinler ve yumuşak tomurcuklu gozalıcı hurmalıklar arasında? Dağlardan ustalıkla zevkli evler yontuyorsunuz. Artık Allah'tan sakının ve bana itaat edin. Ve olcusuzce davrananların emrine itaat etmeyin. Ki onlar, yeryuzunde bozgunculuk cıkarıyor ve dirlik-duzenlik kurmuyorlar (ıslah etmiyorlar)." Dediler ki: "Sen ancak buyulenmişlerdensin. Sen yalnızca bizim benzerimiz olan bir beşerden başkası değilsin; eğer doğru sozlu isen, bu durumda bir ayet (mucize) getir-gorelim." Dedi ki: "İşte, bu bir dişi devedir; su icme hakkı (bir gun) onun, belli bir gunun su icme hakkı da sizindir. Ona bir kotulukle dokunmayın, sonra buyuk bir gunun azabı sizi yakalar." Sonunda onu (yine de) kestiler, ancak pişman oldular. (Şuara Suresi, 141-157)
Hz. Salih ile kavmi arasındaki mucadele Kamer Suresi'nde ise şoyle bildirilir:
Semud (kavmi) de uyarıları yalanladı. Dediler ki: "Bizden biri olan bir beşere mi uyacağız? Bu durumda gercekten biz bir sapıklık (delalet) ve cılgınlık icinde kalmış oluruz. Zikr (vahy) icimizden ona mı bırakıldı? Hayır, o cok yalan soyleyen, kendini beğenmiş bir şımarıktır." Onlar yarın, kimin cok yalan soyleyen, kendini beğenmiş bir şımarık olduğunu bilip-oğreneceklerdir. Gercek şu ki Biz, bir fitne (imtihan ve deneme konusu) olarak o dişi deveyi kendilerine gondereniz. Şu halde sen onları gozleyip-bekle ve sabret. Ve onlara, suyun aralarında kesin olarak pay edildiğini haber ver. Su alış sırası (kiminse, o) hazır bulunsun. Derken arkadaşlarını cağırdılar, o da bıcağını kapıp 'hayvanı ayağından bicip yere devirdi. (Kamer Suresi, 23-29)
Allah, inkar edenlerin kurdukları hileli duzenleri boşa cıkarttı ve Hz. Salih'i kotuluk yapmak isteyenlerin ellerinden kurtardı. Bu olaydan sonra artık kavme her turlu tebliği yaptığını ve hic kimsenin oğut almadığını goren Hz. Salih, kavmine kendilerinin uc gun icinde helak olacaklarını bildirdi:
...(Salih) Dedi ki: 'Yurdunuzda uc gun daha yararlanın. Bu, yalanlanmayacak bir vaattir'." (Hud Suresi, 65)
Nitekim uc gun sonra Hz. Salih'in uyarısı gercekleşti ve Semud Kavmi helak edildi:
O zulmedenleri dayanılmaz bir ses sarıverdi de kendi yurtlarında dizustu cokmuş olarak sabahladılar. Sanki orada hic refah icinde yaşamamışlar gibi. Haberiniz olsun; Semud (halkı) gercekten Rablerine (karşı) inkÂr etmişlerdi. Haberiniz olsun; Semud (halkına Allah'ın rahmetinden) uzaklık (verildi.) (Hud Suresi, 67-68)
Kuran'da Hz. Salih ve Semud Kavmi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kuran'da Hz. Salih ve Semud Kavmi
-
13-09-2019, 06:44:04