Neredeyse her gun yeni bir tarım urununun daha ithal edildiği haberleri sıradan hale geldi. Ne yazık ki, İkinci Dunya Savaşı sonrasında Avrupa’yı besleyecek kadar buğdayı olan ulkenin tahıl ambarları fare girmişcesine ya boş ya da dunyanın dort bir yanından gelen hububatla doluyor. Turkiye, 2000’li yılların başında bile tarımda hÂl kendine yeten birkac ulkeden biri iken yalnız 15 yılda en onemli kalemlerde bile ithalat yapar hale geldi. Yerli uretim de ithal girdiler nedeniyle ucuzlayamıyor.

Cok ekmek tuketmekle unlu ulkede ozellikle bu yıl buğday ithalatının gittikce artması tarımda olduğu kadar gıdaya erişimde de ileride yaşanacak sorunlara işarete ediyor.

Odaklandığımız tarım istatistikleri ve goruşune başvurduğumuz uzmanların verdiği bilgiye gore durum hic parlak değil.

KRİZ SENEYE

Cumhuriyet'te yer alan habere gore, bu yıl yalnız Turkiye’de değil dunyada da buğday uretimi duştu. Duşuşun en buyuk nedeni kuraklık. Buğdaydaki kuresel duşuş 42 milyon ton. Dunya buğday uretimi 758 milyon tondan 716 milyon tona geriledi. Stoklar devreye girdi. Boylece de fiyatlarda hızlı bir artış gundeme geldi. Bu da ithalatın bedelinin ağırlaşacağı anlamına geliyor.

MAZOT YUZDE 400 ARTTI

Ancak Turkiye, tarihinde gorulmemiş oranda bir uretim duşukluğune imza attıyor. Cunku 2002’den bu yana buğdayın dovize bağlı girdilerinden mazotta yuzde 404, urede yuzde 510, besi yeminde yuzde 539’luk artış gundeme geldi. Su fiyatları bile surekli yukselirken urun fiyatında gostermelik artışlar yaşandı. Zarar eden ciftciler, birer birer buğday ekiminden vazgecmeye başladı.
Ciftci, son 10 yılda 27 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgecti. 500 bin hektarlık bir alanda buğday ekimi yapılmıyor. Oysa ekim alanlarının tamamında uretim yapılsa, buğday sorunu diye bir şey olmayacak.

Bu arada dunya tahıl uretminin dortte ucu gelişmiş ulkeler tarafından uretilirken, en cok tuketenler az gelişmiş ve gelişmekte olan ulkeler. Turkiye buğdayın ana vatanı ve en cok tahıl ureten ulkeler arasında 12. sırada. Makarnalık buğdayın yuzde 8’ini Turkiyeuretiyor.

13.4 MİLYAR DOLAR

Turkiye’nin 2002’den bu yana yılda ortalama 4 milyon 100 bin ton buğday ithal etti. AKP hukumetleri doneminde yani 2003-2018 Ocak-Haziran doneminde toplam 49 milyon 401 bin ton buğday ithal etti, toplam 13 milyar 444 milyon dolar odeme yapıldı.

BUĞDAYDA TEHLİKE BUYUYOR, ARSALAR RANTA ACILIYOR

Ciftci Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu’ya gore, buğdayda uretim alanlarının daha da daralacağı ongoruluyor.

-Buğday alanı 10 yılda 9.3 milyon hektardan 7.5 milyon hektara geriledi. Akdeniz Bolgesi’nde yuzde 10, Guneydoğu Anadolu Bolgesi yuzde 15 ve Ege Bolgesi’nde yuzde 10 daha azalacak.

-Cunku kıyı bolgelerinde mısıra ve pamuğa verilen destek artıyor. Bir de kıyı bolgeleri ranta acılarak turizm, maden ve enerji şirketlerine yer acıldı.

-Kuresel iklim değişikliği de uretimi zorlamaya başladı.


tarımpusulası
__________________