Dinimizde Yas Tutmak
Dinimizde Yas Tutmak Yasak mıdır
Dinimizde Yas Tutmak Var mıdır



İslamiyet kotuleme ve yas tutma dini değildir. Yas tutmanın caiz olduğunu gosteren hicbir Âyet ve hadis yoktur. Aksine yasaklandığı bildirildi. 10 Muharremde kendilerine eziyet etmek haramdır. Yas tutmanın muslumanlıkla hic ilgisi yoktur. Dinimizde, yas tutmak gunah olduğundan, vefat eden veya şehid olan mubarek zatların hic birisi icin matem tutmak caiz olmaz.

Ancak, olu icin sessiz ağlamak caizdir. Zira (Muminin olumune gokler ağlar) buyuruldu. (Şerh-us-sudûr)

Olu icin yuksek sesle ağlamak, matem tutmak, siyah elbise giymek, siyah perdeler ve rozetler, işaretler asmak, matem işaretleri, resmini taşımak caiz değildir. (S. Ebediyye)

Cenazeye ve cenaze cıkan yere siyah ortmek ve siyah giyinmek caiz değildir. (HazÂnet-ur-rivÂyÂt)

Ebu Selemenin kızı Hazret-i Zeynep anlatır:
Resulullahın zevcesi Ummi Habibe validemizin babası olunce başsağlığı dilemek icin yanına gittiğim zaman dedi ki: “Resulullahın, (Allaha ve ahiret gunune inanan bir kadının, olen yakını icin uc gunden fazla yas tutması helal değildir) dediğini duydum. Cahş kızı Zeynebin kardeşi şehid olunca, o da aynı şeyleri soyledi. (Buhari)

Dinimiz, nimetlere şukretmeyi, musibetlere de sabır ve susmayı emrediyor. Cocuk olunca, akika kesmeyi bildiriyor. Olunce, hayvan kesmeyi veya başka bir şey yapmayı emretmiyor. Bağırıp cağırmayı, yas tutmayı yasak ediyor. (Es-Siret-uş-Şamiyye)

Dinimize gore, hem sevinc, hem de uzuntu bulunan bir gunun yıl donumlerinde, uzulmeyip, sevinmek,
o gundeki sevincli şeyleri hatırlayıp, uzuntulu şeyleri duşunmemek gerekir. Cunku İslÂmiyette yas tutmak yoktur. Butun hadis kitapları, Peygamber efendimizin olu icin yuksek sesle ağlamanın oluye sıkıntı vereceğini bildirmektedir. Bu hadis-i şeriflerden bazıları şoyledir:

(Oluyu overek ağlamak cahiliyet Âdetidir.) [Buhari]

(Olu, yakınlarının kendisine bağırarak ağlamasından sıkılır.) [Buhari]

(Yas tutan, olmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap gorur.) [Muslim]

(Olu icin yas tutmak insanı kufre surukler.) [Muslim]

(Olu icin ağlayana da, onu dinleyene de lanet olsun.) [Ebu Davud]

(Uzulunce, elbisesini yırtan ve bağırıp cağıran bizden değildir.) [Buhari]

Matem yapmak, bağırıp cağırmak, ilk olarak Muhtar-ı Sekafi tarafından ortaya cıkarıldı. Bu bid'at, zamanla bir ibadetmiş gibi yayıldı. Halbuki Muhtar-ı Sekafi, bunu Kufe halkını aldatıp, onları Emevilerle harbe suruklemek, boylece hukumeti ele gecirmek icin bir hile olarak yapmıştı.

Peygamberlerden Hazret-i Zekeriya ile Hazret-i Yahyayı keserek şehid etmişlerdi. İlk İslam şehidi Hazret-i Yaser ve hanımı Sumeyye hatun idi. Resulullah efendimizin sevgili amcası Hazret-i Hamza da feci şekilde şehid olmuştu. Peygamber efendimiz, şehid olan Peygamberlerin, Hazret-i Yaser ile hanımının ve Hazret-i Hamzanın şehid edildiği gunun yıldonumlerinde matem tutmadı. Matem tutmayı yasakladı. Dinimizde Yas Tutmak

bunu bilmiyordm paylasim icn tskrler