Namaz sureleri nelerdir,
Namaz duaları nelerdir,
Namaz sure ve duaları oku
Fatiha Suresi
-OKUNUŞU-
Elhamdu lillĂ‚hi rabbil'Ă‚lemîn ErrahmĂ‚nirrahîm MĂ‚liki yevmiddîn IyyĂ‚ke na'budu ve iyyĂ‚ke nesta'în Ihdinas-sirĂ‚tal mustakîm SirĂ‚tallezîne en'amte aleyhim gayrilmagdûbi aleyhim ve leddĂ‚llîn
(Amin)
MÂNÂSI
Hamd (ovmek, ovulmek); O, Ă‚lemlerin Rabbi, O RahmĂ‚n, Rahîm, O, Ă‚hiret gununun mĂ‚liki AllĂ‚h'in (hakki) dir O'na mahsustur IlĂ‚hi! Yalniz Sana ibĂ‚det ve kulluk ederiz, sade Sen'den yardim dileriz Bizi dogru yola hidĂ‚yet eyle Kendilerine bol bol nîmet verdigin bahtiyarlarin yoluna, ki onlar ne azip sapmis, ne de gazabina ugramislardir (DuĂ‚mizi kabul eyle AllĂ‚h'im!)
ACIKLAMA
Fatiha Suresi,Mekke'de inmistir 7 ayettir Kur'an'in ilk suresi oldugu icin acis yapan, acan manasinda "Fatiha" denilmistir
Fil Suresi
-OKUNUŞU-
Elem tera keyfe fe'ale rabbuke bieshĂ‚bilfîl Elem yec'al keydehum fî tadlîl Ve ersele aleyhim tayran ebĂ‚bîl Termîhim bihicĂ‚ratin min siccîl Fece'alehum ke'asfin me'kûl
MÂNÂSI
Gormedin mi, nasil etti Rabbin Fil sahiplerine? Fendlerini, tedbirlerini (kotu dusuncelerini) bozup busbutun perisan kilmadi mi? Uzerlerine sert taslarla atis eden, suru suru ebÂbil kuslari saldi da, hemen onlari bir yenik hasil (guve yiyip tanesiz kalmis ekin yapragi, saman) gibi kiliverdi
ACIKLAMA
Fil Sûresi,Mekke'de nazil olmustur 5 ayettir KĂ‚be'yi yikmak isteyen Ebrehe'nin fillerle hucumunu konu edindigi icin bu adi almistir~
Kureyş Suresi
-OKUNUŞU-
LiîlĂ‚fi Kureyşin ÎlĂ‚fihim rihleteşşitĂ‚i vessayf Felya'budû rabbe hĂ‚zelbeyt Ellezî et'amehum min cû'in ve Ă‚menehum min havf
MÂNÂSI
Kureyş'in birbirleriyle veya başkalariyle andlasmasi, anlaşmasi icin; hele yaz ve kiş seferlerine (faydalandiklari) andlasmasi icin, onlar (Kureys) bundan boyle bu evin (KĂ‚be'nin) sahibine (AllĂ‚h'a) ibĂ‚det etsinler; - O (sahip) ki, onlari buyuk bir acliktan kurtardi ve muthis bir korkudan emin kildi
Maûn Suresi
-OKUNUŞU-
Era eytellezî yukezzibu biddîn FezĂ‚likellezî, yedu'ulyetîm ve lĂ‚ yehuddu alĂ‚ ta'Ă‚milmiskîn Feveylun lilmusallîn Ellezîne hum an salĂ‚tihim sĂ‚hûn El-lezîne hum yurĂ‚ûne Ve yemne'ûnelmĂ‚ûn
MÂNÂSI
Gordun mu o, dîne (ceza gunune ve Ă‚hirete) inanmayani? Iste hak dîne ve ceza gunune inanmayan, o kimsedir ki: Oksuzu itip kakar, cĂ‚resizin ve yoksulun yiyecegine dair tesvikte bulunmaz; ne kendisi doyurur, ne de baskalarinin doyurmasi icin kayirir Vay o namaz kilanlarin haline ki, onlar namazlarini geregi gibi ciddî bir vazife olarak yapmazlar Onlar ki gosteris icin yaparlar ve yardimligi sakinirlar (kimseye bir damla sey vermek istemezler)
Kevser Suresi
-OKUNUŞU-
InnĂ‚ e'taynĂ‚kelkevser Fesalli lirabbike venhar Inne şĂ‚nieke huvel'ebter
MÂNÂSI
Biz verdik sana (YĂ‚ Muhammed) hakikatte Kevser Sen de Rabbin icin namaz kil ve kurban da kesiver Dogrusu, asil ebter sana bugz eden (hinc besleyen, diş bileyen) in kendisidir
KÂfirun Suresi
-OKUNUŞU-
Kul yĂ‚ eyyuhelkĂ‚firûn LĂ‚ a'budu mĂ‚ ta'budûn Ve lĂ‚ entum Ă‚bidûne mĂ‚ a'bud Ve lĂ‚ ene Ă‚bidun mĂ‚ abedtum Ve lĂ‚ entum Ă‚bidûne mĂ‚ a'bud Lekum dînukum veliye dîn
MÂNÂSI
De ki: Ey kĂ‚firler! Tapmam o taptiklariniza Siz de tapanlardan degilsiniz benim Mabudum (Allah)'a Hem ben tapici degilim sizin taptiklariniza Hem de siz tapici degilsiniz benim ibĂ‚det ettigim (Allah)'a Size dîniniz, bana da dînim
ACIKLAMA
Kafirun Suresi, Mekke'de nazil olmustur 6 ayettir Kafirlerden soz ettigi icin bu adi almistir
Nasr Suresi
-OKUNUŞU-
IzĂ‚ cĂ‚e nasrullahi velfeth Ve raeytennĂ‚se yedhulûne fî dînillĂ‚hi efvĂ‚cĂ‚ Fesebbih bihamdi rabbike vestagfirh, Innehu kĂ‚ne tevvĂ‚bĂ‚
MÂNÂSI
AllĂ‚h'in (vaad eyledigi) yardimi geldigi ve zafer kazanildigi (Mekke'nin fethi ile IslĂ‚m'a futûhat kapilarinin acildigi); ve insanlarin fevc fevc, kume kume AllĂ‚h'in dînine girdiklerini gordugun zaman artik Rabbini overek sanini yucelt ve AllĂ‚h'tan magfiret iste Cunku O, tovbe ile kendisine donenleri kabul eder
ACIKLAMA
Nasr Suresi, Mekke'nin fethi sirasinda inmis olmakla beraber hicretten sonra indigi icin Medeni sûrelerdendir 3 ayettir Nasr yardim demektir Sure de Allah'in Hz Peygamber'e yardim ederek fetihlere kavusturdugu ifade edildigi icin bu adi almistir Islam zaferini haber verir Ibni Omer'e gore bu sûre indikten sonra peygamberimiz seksen gun yasamistir
Tebbet Suresi
-OKUNUŞU-
Tebbet yedĂ‚ ebî lehebin ve tebbe MĂ‚ agnĂ‚ anhu mĂ‚luhû ve mĂ‚ keseb SeyaslĂ‚ nĂ‚ren zĂ‚te leheb Vemraetuhû hammĂ‚letelhatab Fî cîdihĂ‚ hablun min mesed
MÂNÂSI
Ebû Leheb'in iki eli kurudu, kendisi de (helĂ‚k oldu!) Ne mali fayda verdi ona, ne de kazandigi O, (dunyada benzeri gorulmemis) bir alevli atese yaslanacak Gerdaninda hurma liflerinden bukulmus bir iple odun tasiyan karisi da!
İhlas Suresi
-OKUNUŞU-
Kul huvallĂ‚hu ehad AllĂ‚hussamed Lem yelid ve lem yûled Ve lem yekun lehû kufuven ehad
MÂNÂSI
De ki: O, Allah, birdir Allah, her yonden eksiksizdir ve her dilegin merciidir, her sey kendisine muhtÂc olan Sanli, Uludur O, dogurmadi ve dogurulmadi O'na hicbir sey denk de olmadi
Felak Suresi
-OKUNUŞU-
Kul e'ûzu birabbilfelak Min şerri mĂ‚ halak Ve min şerri ğĂ‚sikin izĂ‚ vekab Ve min şerrinneffĂ‚sĂ‚ti fil'ukad Ve min şerri hĂ‚sidin izĂ‚ hased
MÂNÂSI
De ki: Yaratilmislarin serrinden, karanlik coktugu zaman gecenin serrinden, dugumlere ufleyenlerin serrinden ve haset edenin, icindeki hasedini disariya vurdugu vakit, serrinden; safak aydinliginin Rabbine (AllÂh'a) siginirim
ACIKLAMA
Felak Suresi, Mekke'de nazil olmustur 5 ayettir Felak, sabah manasina geldigi gibi yarmak manasina da gelir Bundan sonra gelen NÂs suresiyle birlikte ikisine "iki koruyucu" anlamina "muavvizeteyn" denir Bu surelerin sifa maksadiyla okunduguna dair hadisler vardir
Nas Suresi
-OKUNUŞU-
Kul e'uzu birabbinnĂ‚si MelikinnĂ‚si İlĂ‚hinnĂ‚s Min serrilvesvĂ‚silhannĂ‚s Ellezî yuvesvisu fî sudûrinnĂ‚si Minelcinneti vennĂ‚s
MÂNÂSI
1 De ki: Siginirim ben insanlarin Rabbine,
2 Insanlarin Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3 Insanlarin IlÂhina
4 O sinsi vesvesenin serrinden,
5 O ki insanlarin goguslerine (kotu dusunceler)fisildar
6 Gerek cinlerden,gerek insanlardan(olan butun vesvesecilerin serrinden Allah'a siginirim!
ACIKLAMA
Nas Suresi, Mekke'de nazil olmustur 6 ayettir Nas insan demektir Namaz sure ve duaları nelerdir
Namazda Okunan Dualar ve Âyet'ul Kursî
Allahu lĂ‚ ilĂ‚he illĂ‚ huvel hayyul kayyûm LĂ‚ te'huzuhû sinetun ve lĂ‚ nevm Lehû mĂ‚ fis-semĂ‚vĂ‚ti vemĂ‚ fil erd Menzellezî yesfeu indehû illĂ‚ biiznihi ya'lemu mĂ‚ beyne eydîhim vemĂ‚ halfehum velĂ‚ yuhîtûne bisey'in min ilmihî illĂ‚ bimĂ‚ sĂ‚e vesia kursiyyuhussemĂ‚vĂ‚ti vel erd VelĂ‚ yeûduhu hifzuhumĂ‚ ve huvel aliyyul azîm
KISACA MÂNÂSI
AllÂh, O AllÂh'dir O yegÂne hak mÂbuddur ki O'ndan baska IlÂh yok, yalniz O; daima yasayan, duran, tutan, her an butun hilkat uzerinde hÂkim, Hayy u Kayyum ancak O'dur
Ne gaflet basar O'nu, ne uyku Goklerde, yerde ne varsa hepsi O'nundur
Kimin haddine ki izni olmaksizin O'nun yaninda sefaat edebilsin? Allah yarattiklarinin islediklerini, isleyenlerini, gecmislerini, geleceklerini bilir
Onlar ise O'nun bildiklerinden yalniz diledigi kadarini kavrayabilir; baska bir sey bilemezler
O'nun kursusu, ilmi butun gokleri ve yeri kucaklamistir ve bunlarin koruyuculugu, bunlari gorup gozetmek kendisine bir agirlik da vermez
O, oyle Ulu, oyle buyuk ve yucedir
SubhÂneke
SubhÂnekellÂhumme ve bi hamdik ve tebÂrakesmuk ve teÂl cedduk (ve celle senÂuk) ve l ilÂhe gayruk
NOT: Parantez icinde yazili olan kisim sadece cenaze namazi kilarken okunacak
MÂNÂSI
"AllĂ‚h'im! Sen eksik sifatlardan pĂ‚k ve uzaksin Sen'i dĂ‚ima boyle takdîs eder ve overim; Sen'in adin mubarektir, azamet ve celĂ‚lin yuksektir Sen'i ogmek yucedir ve Sen'den gayri IlĂ‚h yoktur"
EttehiyyÂtu
EttehiyyĂ‚tu lillĂ‚hi vessalevĂ‚tu vettayyibĂ‚t EsselĂ‚mu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullĂ‚hi ve berekĂ‚tuh, EsselĂ‚mu aleynĂ‚ ve alĂ‚ ibĂ‚dillĂ‚his-SĂ‚lihîn Eşhedu en lĂ‚ ilĂ‚he illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve Resûluh
KISACA MANASI
Dil ile, beden ve mal ile olan ibÂdetlerin hepsi yalniz AllÂhu TeÂlÂ'yadir Ondan baskasina ibÂdet olmaz
Ey mertebesi yuce olan Nebî "Muhammed"! Allah'in rahmeti ve bereketleri ile selĂ‚m ve selĂ‚metlik Sana olsun!
SelÂm ve selÂmetlik bizim uzerimize ve AllÂh'in iyi kullarina olsun!
Sahadet ederim ki: AllĂ‚h'tan baska IlĂ‚h yoktur; yine sahadet ederim ki; Muhammed O'nun kulu ve rasûlu "elcisi" dir
Allahumme Salli
Allahumme salli alĂ‚ Muhammedin ve alĂ‚ Ă‚li Muhammed KemĂ‚ salleyte alĂ‚ IbrĂ‚hime ve alĂ‚ Ă‚li IbrĂ‚him Inneke hamîdun mecîd
KISACA MÂNÂSI
AllÂh'im: Muhammed'e ve O'nun evlÂt ve etbaina (yakinlarina), Ibrahim'e ve Âline rahmet ettigin gibi, rahmet et Muhakkak ki Sen ogulmus, ogulmeye lÂyik ve sanlisin
Allahumme BÂrik
Allahumme bĂ‚rik alĂ‚ Muhammedin ve alĂ‚ Ă‚li Muhammed KemĂ‚ bĂ‚rekte alĂ‚ IbrĂ‚hime ve alĂ‚ Ă‚li IbrĂ‚him Inneke hamîdun mecîd
KISACA MÂNÂSI
AllÂh'im: Muhammed'i ve Âlini, Ibrahim'i ve etbaini mubarek kildigin gibi mubarek kil Suphe yok ki, ogulmus yalniz Sen'sin, gercekten san ve seref sahibi de Sen'sin!
KUNUT DUALARI
(Allahumme innĂ‚ nesteînuke)
Allahumme innĂ‚ nesteînuke ve nestagfiruke ve nestehdîke ve nu'minu bike ve netûbu ileyk Ve netevekkelu aleyke ve nusnî aleykel-hayra kullehu neskuruke ve lĂ‚ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk
KISACA MÂNÂSI
AllÂh'im: Biz Sen'den yardim isteriz, gunahlarimizi orterek bizi rusvay etmemeni isteriz; rÂzi oldugun seylere bizi hidÂyet etmeni isteriz
AllĂ‚h'im, Sana îman ederiz, tovbe edip Sana doneriz islerimizde Sana dayanir ve Sana guveniriz; Seni overiz, butun hayirlarin Sen'de oldugunu ikrar ederiz; verdigin bunca nîmetlerden dolayi Sana sukrederiz ve nankorluk yapmayiz
Sana karsi nankorluk eden fÂcirleri birakir ve ondan ayriliriz, onunla olan rabitamizi keseriz
(Allahumme iyyÂke na'budu)
Allahumme iyyĂ‚ke na'budu ve leke nusallî ve nescudu ve ileyke nes'Ă‚ ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşĂ‚ azĂ‚beke inne azĂ‚beke bilkuffĂ‚ri mulhik
KISACA MÂNÂSI
AllÂh'im! Biz ancak Sana ibÂdet ve kulluk ederiz, ancak Senin icin namaz kilariz ve Sana yalvaririz, yalniz Sana secde eder, yalniz Sana kosar ve Sana yaklastiracak seyleri kazanmaya calisiriz
IbÂdetini sevincle yapariz, rahmetini ve ihsaninin devamini ve cok olmasini dileri
Yasak ettiklerini yapamaz ve azabindan korkariz Suphe yok ki, azabin kÂfirlere ulasir
RABBENA
Rabben Âtin fid'duny haseneten ve fil'Âhireti haseneten ve kin azÂbennÂr
KISACA MÂNÂSI
Ey bizim Rabbimiz! Bize dunyada da iyilik ve guzellik, Âhirette de iyilik, guzellik ver ve bizi, ey merhameti cok bol olan AllÂh'im, rahmetinle ates azabindan koru
Rabbenagfirli velivalideyye velil muminine yevme yegumul hisab
KISACA MÂNÂSI
Ey bizim Rabbimiz! Herkesin hesabina bakildigi gun beni, anami ve babami ve mu'minleri yarliga; gunahlarimizi affet Namaz sure ve duaları nelerdir
Namazda Okunan Dualar:
1)Subaneke
2)Etteyahtu
3)Fatiha
4)Rabbena
5)Ayetel Kursi
6)Kunut Duaları
7)Allahumme Barik
8)Allahumme Salli
Namaz sure ve duaları nelerdir
Dini Bilgiler0 Mesaj
●32 Görüntüleme