Kur'an Kerim, Sûrelerin İniş Sebepleri Nelerdir
Sûrelerin İniş Sebepleri Hakkında
1-El-FÂTİHA
Muddesir sûresinden sonra Mekke'de inmiştir. 7 (yedi) Ă‚yettir. Kur'an'ın ilk sûresi olduğu icin acış yapan, acan manasına "FĂ‚tiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ummu'l-KitĂ‚p" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-EsĂ‚s", ana hatlarıyla İslĂ‚m'ı anlattığı icin "el-VĂ‚fiye" ve "el-Seb'u'l-MesĂ‚nî", bircok esrarı taşıdığı icin "el-Kenz". Peygamberimiz "FĂ‚tiha'yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun icin, FĂ‚tiha, namazların her rekĂ‚tında okunur. Manası itibariyle FĂ‚tiha, en buyuk dua ve munĂ‚cĂ‚ttır. Kulluğun yalnız Allah'a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah'tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah'ın iradesine dayandığı, cunku hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur'an, insanlığa doğru yolu gostermek icin indirilmiştir. Kur'an'ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile FĂ‚tiha'da vardır. Zira FĂ‚tiha'da, ovguye, ta'zime ve ibadete lĂ‚yık bir tek Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, O'ndan başka dayanılacak bir guc bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur.
2-el-BAKARA
Medine'de inmiştir. 286 (ikiyuzseksenaltı) Ă‚yettir. Kur'an'ın en uzun sûresidir. Adını, 67-71. Ă‚yetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281. Ă‚yeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlĂ‚ka ve hayat nizamına dair hukumlerin onemli bir kısmı bu sûrede yer almıştır.
3-ÂL-İ İMRÂN
Medine'de nĂ‚zil olmuştur. 200 (İki yuz) Ă‚yettir. 34-37. Ă‚yetlerde Hz. Meryem'in babasının mensup olduğu İmrĂ‚n ailesinden soz edildiği icin sûre bu adı almıştır.
4-en-NİSÂ
Hicretten sonra Medine'de nĂ‚zil olmuştur, 176 (yuzyetmişaltı) Ă‚yettir. "NisĂ‚" kadınlar demektir. Bu sûrede daha cok kadından, cemiyet icinde kadınların hukukî ve ictimaî yer ve değerlerinden bahsedildiği icin adına "NisĂ‚" denmiştir.
5-el-MÂİDE
Ucuncu Ă‚yetin dışında sûrenin butunu Medine'de, hicrî altıncı yılda nĂ‚zil olmuştur. 120 (yuzyirmi) Ă‚yettir. BuhĂ‚rî ve Muslim'de, Hz. Omer'den rivayet edildiğine gore "Bugun size dininizi ikmal ettim..." ifadesinin yer aldığı Ă‚yet Mekke'de, vedĂ‚ haccında, cuma gunu, Arafe akşamı nĂ‚zil olmuştur. "MĂ‚ide" sofra demektir. 112 ve 114. Ă‚yetlerde, Hz. İsa zamanında, gokten indirilmesi istenen bir sofradan bahsedildiği icin sûreye bu isim verilmiştir. Bundan onceki sûrede dinî zumreler icinden munafıklar ağırlıkla soz konusu edilmişti. Bu sûrede ise yine munafıklardan bahsedilmekle beraber ağırlık ehl-i kitapta ve ozellikle hristiyanlardadır. Bunun dışında sûrede hac farizası, abdest, gusul, teyemmum ile ilgili bazı bilgiler, icki ve kumar yasağı, ahitlere ve soze bağlılık, ictimaî ve ahlĂ‚kî munasebetler, haram ve helĂ‚l yiyecekler gibi bilgi ve hukumlere temas edilmiºtir.
6-el-EN'ÂM
En'Ă‚m sûresi, 165 (yuzaltmışbeş) Ă‚yettir. 91, 92, 93 ve 151, 152, 153. Ă‚yetler Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. Sûrenin bazı Ă‚yetlerinde Arapların, kurban edilen hayvanlarla ilgili birtakım gelenekleri kınandığı icin sûreye En'Ă‚m sûresi denmiştir. En'Ă‚m; koyun, keci, deve, sığır ve manda cinslerini bir arada ifade eden bir kelimedir.
7-el-A'RÂF
A'rĂ‚f sûresi Mekke'de inmiş olup, 206 (ikiyuzaltı) Ă‚yettir. 46. ve 48. Ă‚yetlerde A'rĂ‚f'ta yani cennet ve cehennem ehli arasındaki yuksek bir yerde bulunan insanlardan soz edildiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
8-el-ENFÂL
EnfĂ‚l sûresi, 75 (yetmişbeş) Ă‚yettir. 30 ilĂ‚ 36. Ă‚yetler Mekke'de, diğerleri Medine'de inmiştir. EnfĂ‚l, ziyade manasına gelen "nefl" kelimesinin coğuludur. İslĂ‚m dinini savunmak icin yapılan savaşlarda elde edilen sevaba ek olarak alınan ganimet malına da "nefl" denilmiştir. Sûrenin birinci Ă‚yetinde savaştan elde edilen ganimetlerin Allah ve Resûlune ait olduğu ifade edildiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
9-et-TEVBE
Tevbe sûresi, 129 (yuzyirmidokuz) Ă‚yettir. 128 ve 129. Ă‚yetler Mekke'de, diğerleri Medine'de inmiştir. 104. Ă‚yet tevbe ile ilgili olduğu icin sûreye bu isim verilmiştir. Sûrenin bundan başka bircok ismi olup en meşhuru BerĂ‚e'dir. Bu sûrenin EnfĂ‚l sûresi'nin devamı veya başlı başına bir sûre olup olmadığı hakkında ihtilĂ‚f olduğu icin başında Besmele yazılmamıştır. Hicretin dokuzuncu yılında Hz. Ebu Bekir, hac emîri olarak tayin edilmiş ve muslumanlar hacca gonderilmişti. Bu sûre inince Resûlullah (s. a.) Allah'ın emirlerini hacdaki insanlara tebliğ etmesi icin Hz. Ali'yi gorevlendirdi. Hz. Ali hac kafilesine ulaştığında Hz. Ebu Bekir, "Amir olarak mı geldin, yoksa memur olarak mı?" diye sordu; Hz. Ali, sadece sûreyi Mekke'de hacılara tebliğ ile me'mûr olduğunu bildirdi. Hz. Ali bayramın birinci gunu Akabe Cemresi yanında ayağa kalkarak kendisinin Peygamber tarafından gonderilmiş bir elci olduğunu bildirdi ve bir hutbe okudu, sonra da bu sûrenin başından 30 veya 40 Ă‚yet okuyarak dedi ki: "Dort şeyi tebliğe memurum: 1. Bu yıldan sonra KĂ‚be'ye hicbir muşrik yaklaşmayacak, 2. Hic kimse cıplak olarak KĂ‚be'yi ziyĂ‚ret etmeyecek, 3. Muminden başkası cennete girmeyecek, 4. Muşrik kabileler tarafından bozulmamış antlaşmalar, antlaşma suresinin sonuna kadar yururlukte kalacak."
10-YÛNUS
Yunus sûresi, 109 (yuzdokuz) Ă‚yet olup 40, 94, 95 ve 96. Ă‚yetler Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. 98. Ă‚yette Hz. Yunus'un kavminden bahsedildiği icin sûreye bu ad verilmiştir. Mekke halkı, kendi iclerinden bir adamın peygamber olabileceğine inanamıyorlar ve: "Allah, Ebû TĂ‚lib'in yetimi Muhammed'den başka bir peygamber bulamadı mı?" diyorlardı. Hic olmazsa hatırı sayılır, zengin ve makam sahibi birisinin peygamber olmasını daha uygun goruyorlardı. İşte bunun uzerine bu sûre inmiştir.
11-HÛD
Hûd sûresi, 123 (yuzyirmiuc) Ă‚yet olup 12, 17 ve 114. Ă‚yetler Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. 50 - 60. Ă‚yetlerde Arabistan halkına gonderilmiş peygamberlerden biri olan Hûd (a. s.)'ın hayatından bahsedildiği icin sûreye bu isim verilmiştir. Yunus sûresinden sonra inmiş olup onun devamı niteliğindedir. İtikada ait esasları, Kur'an'ın mucize oluşunu, ahiretle ilgili meseleleri, sevap ve cezayı ve Hz. Hûd'dan başka Nuh, Salih, İbrahim, Lût, Şuayb ve Musa (a. s.) gibi peygamberlerin kıssalarını ihtiva etmektedir.
12-YÛSUF
Yusuf suresi, 111 (yuzonbir) Ă‚yet olup 1,2 ve 3. Ă‚yetler Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. Sûrenin başından sonuna kadar Yusuf Peygamber'den bahsedildiği icin bu adı almıştır.
13-er-RA'D
Ra'd Sûresi, 43 (kırkuc) Ă‚yet olup Mekke'de mi, Medine'de mi indiği hakkında ihtilaf vardır. Sûrenin muhtevası goz onune alınırsa Mekke'de indiğini soyleyenlerin goruşu biraz daha ağırlık kazanır. Sûrenin onucuncu Ă‚yetinde gok gurultusu manasına gelen "er-Ra'd" kelimesi zikredildiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
14-İBRÂHİM
İbrahim sûresi, 52 (elliiki) Ă‚yet olup 28 ve 29. Ă‚yetler Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. 35-41. Ă‚yetler Hz. İbrahim'in duasını ihtiva ettiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
15-el-HİCR
Hicr sûresi, 99 (doksandokuz) Ă‚yet olup 87'si Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. Hicr, bir yer adıdır. 80-84. Ă‚yetlerde Hicr'den bahsedildiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
16-en-NAHL
Nahl sûresi 128 (yuzyirmisekiz) Ă‚yet olup, son uc Ă‚yeti Medine'de, diğerleri Mekke'de inmiştir. 68. Ă‚yette bal arısından soz edildiği icin sûreye bu ad verilmiştir.
17-el-İSRÂ
Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Ancak 26, 32, 33 ve 57. Ă‚yetlerle 73 ilĂ‚ 80. Ă‚yetlerin Medine'de indiği rivayet edilmektedir. 111 (yuzonbir) Ă‚yettir. "İsrĂ‚" kelimesi, geceleyin yurumek manasına gelir. Hz. Peygamber'in Mi'rac mucizesinin Mekke'den Kudus'e kadar olan kısmı bu sûrede anlatıldığından, sûre "İsrĂ‚" adını almıştır.
18-el-KEHF
Kehf sûresi 110 (yuzon) Ă‚yettir. Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Ancak, 28. Ă‚yetin Medine'de nĂ‚zil olduğu rivayeti de vardır. Sûre bu adı, icinde soz konusu edilen ve "mağara arkadaşları" demek olan "AshĂ‚b-ı Kehf"den almıştır.
19-MERYEM
Meryem sûresi, 98 (doksansekiz) Ă‚yet olup Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Bazı tefsircilere gore 58. Ă‚yet, bazılarına gore de 71. Ă‚yet Medine'de nĂ‚zil olmuştur. Bu sûre, diğer bahisler yanında, ozellikle Hz. Meryem'den ve onun Hz. İsa'yı dunyaya getirmesinden bahsetmesi sebebiyle "Meryem sûresi" adını almıştır.
20-TÂ-HÂ
135 (yuzotuzbeş) Ă‚yet olup Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Sûre, ismini, başındaki TĂ‚-HĂ‚ harflerinden almıştır. Hz. Omer'in bu sûre vesilesiyle musluman oluşu, İslĂ‚m tarihinin onemli bir hatıra sayfasıdır. Olay, kısaca şoyledir: İslĂ‚m'ın yaman bir duşmanı olan HattĂ‚b oğlu Omer, Resûlullah'ı oldurme vazifesini ustlenmiş ve bu iş icin yola cıkmıştı. Ancak, yolda kız kardeşi Fatıma ile eniştesi Saîd'in musluman olduğunu oğrenince, once onların işini bitirmeye karar verdi. TĂ‚-HĂ‚ sûresini okumakta olan karı-koca, Omer'in geldiğini gorunce Kur'an sayfalarını sakladılarsa da, Omer onları duymuştu. Okuduklarını gormek istediğini soyledi. İnkĂ‚r etmeleri uzerine Saîd'e saldırdı. Kendisine mĂ‚ni olmak isteyen Fatıma'yı tokatladı. Yuzlerinden kanlar akan Fatıma, cesarete gelerek musluman olduklarını acıkca soyledi. Kardeşinin haline acıyan Omer, bu sefer yumuşak bir sesle okuduklarını tekrar istedi. TĂ‚-HĂ‚ sûresinin yazılı bulunduğu sayfaları okuyunca, Kur'an'ın mucizeli tesirinden nasibini alarak Resûlullah'ın huzuruna gitti ve musluman oldu.
21-el-ENBİYÂ
EnbiyĂ‚ sûresi, 112 (yuzoniki) Ă‚yettir ve Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Başka konular yanında bilhassa bazı peygamberler ve onların kavimleriyle olan munasebetlerinden bahsettiği icin EnbiyĂ‚ (Peygamberler) sûresi adını almıştır.
22-el-HACC
Sûre 78 (yetmişsekiz) Ă‚yettir. Mufessirlerin coğunluğuna gore 19. Ă‚yetten itibaren 6 Ă‚yet Medine'de, diğerleri Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Bu sûrede, hac farizasının daha once Hz. İbrahim tarafından başlatıldığından ve Hz. Muhammed (s. a.) tarafından da devam ettirildiğinden bahsedildiği icin sûreye "Hac sûresi" denilmiştir.
23-el-MU'MİNÛN
118 (yuzonsekiz) Ă‚yet olup Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. Ozellikle ilk Ă‚yetlerinde kurtuluşa eren muminlerin ibadetlerinden, ahlĂ‚ki yaşayışlarından ve nĂ‚il olacakları uhrevî nimetlerden bahsedildiği icin sûre "el-Mu'minûn" adını almıştır. Nitekim Abdullah b. Abbas'tan rivayet edilen bir hadiste Hz. Peygamber (s. a.), bu Ă‚yetlerin inzĂ‚lini muteakip, "Bana on Ă‚yet indi ki, durumu bunlara uyan cennete gidecektir" buyurdu ve bu sûrenin ilk on Ă‚yetini okudu.
24-en-NÛR
64 (altmışdort) Ă‚yetten ibaret olan sûrenin tamamı Medine'de nĂ‚zil olmuştur. "Nûr Ă‚yeti" diye bilinen 35. Ă‚yette Allah'ın, gokleri ve yeri aydınlatan nûrundan bahsedildiği icin "Nûr sûresi" adını almıştır.
25-el-FURKAN
Bu sûre Mekke'de nĂ‚zil olmuştur, sadece uc Ă‚yetinin (68, 69, 70) Medine'de nĂ‚zil olduğu hakkında bir rivayet vardır. 77 (yetmişyedi) Ă‚yettir. Sûre, adını ilk Ă‚yetinde gecen "el-furkan" kelimesinden alır. "Furkan", hakkı bĂ‚tıldan ayırdeden demektir ve Kur'an-ı Kerim'in isimlerindendir.
26-eş-ŞUARÂ
Mekke'de nĂ‚zil olan bu sûre, 227 (ikiyuzyirmiyedi) Ă‚yettir. 224, 225, 226, 227. Ă‚yetleri (dort Ă‚yet), Medine'de nĂ‚zil olmuştur. "ŞuarĂ‚", şairler demektir; 224. Ă‚yetinde şairlerden sozedildiği icin, sûre bu ismi almıştır. Muhaliflerin Kur'an'a karşı ileri surdukleri iddialarından biri de, onun bir şair tarafından meydana getirilmiş olduğu idi. İşte Kur'an, Hz. Peygamber'in irşadı ile daha onceki peygamberlerin irşadlarının ozde birleştiğini ve Kur'an'ın bir şair eseri olmadığını isbat ederek, bu iddiayı curutmekte ve reddetmektedir.
27-en-NEML
Bu sûre, Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. 93 (doksanuc) Ă‚yettir. "Neml" karınca demektir. 18. Ă‚yetinde, Suleyman aleyhisselĂ‚mın ordusuna yol veren karıncalardan soz edildiği icin sûre bu ismi almıştır.
28-el-KASAS
Bu sûre Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. 85. Ă‚yetinin hicret esnasında Mekke ile Medine arasında, 52 ilĂ‚ 55. Ă‚yetlerinin ise Medine'de nĂ‚zil olduğu rivayet edilmiştir. 88 (seksensekiz) Ă‚yettir. "Kasas", olaylar, hikĂ‚yeler demektir. İsmini 25. Ă‚yetinden almıştır. Sûrenin başlıca konularını, Hz. Musa'nın cocukluğundan itibaren hayatı, mucadeleleri; tevhid ehlinnin zaferi ve dunya servetine guvenilmemesi teºkil etmektedir.
29-el-ANKEBÛT
Mekke'de nĂ‚zil olan bu sûre 69 (altmışdokuz) Ă‚yettir. "Ankebût", orumcek demektir. 41. Ă‚yetinde kĂ‚firlerin işleri orumcek ağına benzetildiği icin sûre bu ismi almıştır.
30-er-RÛM
17. Ă‚yeti haric, sûrenin tamamı Mekke'de nĂ‚zil olmuştur. 60 (altmış) Ă‚yettir. İranlılarla yapılan savaşta yenilmiş olan Rumların (Bizanslıların) tekrar galip gelecekleri anlatıldığından, sûreye bu isim verilmiştir.
Kur'an Kerim, Sûrelerin İniş Sebepleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kur'an Kerim, Sûrelerin İniş Sebepleri
-
13-09-2019, 06:39:32