UC SUAL VE BİR CEVAP
EFENDİM; BANA ALLAH-U TEALAYI GOSTER DE İNANAYIM DEDİ. ŞİMDİ BU FELSEFİCİ, BAŞININ AĞRISINI GOSTERSİN DE GORELİM!
Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye felsefecilerden bir grup geldi. Sual sormak istediğini bildirir. Mevla'na Hazretleri bunları Şems-i Tebrizi'ye havale etti. Bunun uzerine Onun yanına gittiler. Şems-i Tebrizi Hazretleri mescit de, talebelerine bir kerpicle teyemmumun nasıl yapılacağını gosteriyordu. Gelen felsefeciler uc sual sormak istediklerini belirttiler.
Şems-i Tebrizi; "sorun" buyurdu. İclerinden birini sozcu sectiler. Hepsinin adına o soracaktı. Sormaya başladı:
1.Allah var dersiniz. Ama gorunmez, goster de inanalım. Şems-i Tebrizi Hazretleri;
Obur sorunu da sor" buyurdu. O;
2.Şeytanın ateşten yaratıldığını soylersiniz, sonra da ateşle ona azap edilecek dersiniz hic ateş ateşe azap eder mi? dedi.
Şems-i Tebrizi;
Peki oburunu de sor" buyurdu. O;
3.Ahiret'te herkes hakkını alacak, yaptıklarının cezasını cekecek diyorsunuz. Bırakın insanları canları ne istiyorsa yapsınlar, karışmayın" dedi.
Bunun uzerine Şems-i Tebrizi, elindeki kuru kerpici adamın başına vurdu. Soru sormaya gelen felsefeci, derhal zamanın kadısına gidip, davacı oldu. Ve;
Ben, soru sordum, o başıma kerpic vurdu." Dedi. Şems-i Tebrizi;
Ben de sadece cevap verdim.Buyurdu. Kadı bu işin acıklanmasını istedi.
Şems-i Tebrizi şoyle anlattı:
Efendim, bana Allah-u Tealayı goster de inanayım dedi. Şimdi bu felsefeci, başının ağrısını gostersin de gorelim." Dedi. Şems-i Tebrizi; "İşte Allah-u Tealada vardır, fakat gorunmez. Yine bana, şeytana ateşle nasıl azap edileceğini sordu. Ben buna toprakla vurdum. Toprak onun başını acıttı. Halbuki kendi bedeni de topraktan yaratıldı. Yine bana; "Bırakın herkesin canı ne isterse onu yapsın. Bundan dolayı bir hak olmaz." Dedi. Benim canım onun başına kerpici vurmak istedi ve vurdum. Nicin hakkını arıyor? Aramasa ya! Bu dunyada kucuk bir mesele icin hak aranırsa, o sonsuz olan Ahiret hayatında nicin hak aranmasın?" Buyurdu. Felsefeci, bu guzel cevaplar karşısında mahcup olup, soz soyleyemez hale duştu.
Uc Soru Uc Cevap
Dini Bilgiler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Uc Soru Uc Cevap
-
13-09-2019, 06:38:58