YALOVA Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, bir donem İstanbul’u besleyen Yalova’da tarım sektorunun,yukselen fiyatlar ve tarım alanlarının giderek yok olması nedeniyle bitme noktasına geldiğini soyledi. Beşli, “Bir ulke, uretmediği surece yok olmaya mahkûmdur” dedi.

Ulke genelinde olduğu gibi Yalova’da da tarımsal uretimin giderek duştuğunu dile getiren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova’nın eski gunlerini mumla arar hale geldiklerini soyledi. Beşli, “Yalova’da tarım her gecen azalıyor. Tarımcılıkta sıkıntılar diz boyu değil insan boyunu gecti” şeklinde konuştu.

“TARIMDA KENDİNE YETEMEYEN BİR ULKEYİZ”

Beşli, “Bir ulke uretim yapmadığı surece, uretmediği surece yok olmaya mahkûmdur. Ozellikle tarımda ureten bir ulke olmazsak, yok olmaya mahkûmuz. Bu oyle bir boyut ki, insanlar icin yaşam bir şekilde devam eder ama bu yaşamı refah ve huzurlu bir şekilde surdurmek uretime bağlıdır. Onumuzdeki gunlerde sırf bu tarımsal fiyatlar nedeniyle suc oranı da artacak. Asgari ucret ortada. Domatesin kilogramının 8 lira olduğu bir yer olduk. Her gecen gun bizi zor gunler bekliyor. Bu zor gunler nasıl oluşuyor? 2002-2003 yılında kendi kendine yetebilen bir ulkeydik tarım platformunda. Şu an ise en son sıralardayız. Kendine yetemeyen bir ulkeyiz maalesef. Et, hububat, tohum hep yurt dışından geliyor” diye konuştu.

“TARIMDAKİ SIKINTI İNSAN BOYUNU GECTİ”

Tarımda yaşanan sıkıntıların her gecen gun arttığını soyleyen Beşli, “Şu anda butun ureticilerimiz bankalara borclu. Devlet bankaları kredi vermiyor. Ozel bankalara borclanıyoruz. Yalova’da ciftci sayısı her gecen gun azalıyor buna paralel tarım alanları da azalıyor. Bire bir şahit olduğum insanlar var. Senelerdir borcun altından kalkamıyorlar, bu kez yerlerini satıyorlar, borclarını bu şekilde odemeye calışıyorlar. Bu işin altından kalkamıyoruz. Nereye kadar boyle gidecek? Bir donem patates soğan pahalılaştı. Şimdi de patates ve soğan cok ekildi, onların fiyatı duştu. Onların planlamasını yapmazsan olacağı bu. Kimse bize bir şey anlatmasın. Her gecen gun tarımda yaşanan sıkıntılar buyuyor. Zenginlerin yatlarında sırf zevkleri icin kullandıkları mazottan alınan ucret, ciftciden alınan ucretin 4’te 1’i. Asıl devletin ucreti onlardan daha yuksek alması lazım. Ama maalesef ciftcinin feryadını duyan yok. Gun gelir o guvenilen dağlara kar yağar. İnsanlar da sabır taşı. Tarımda yaşanan sıkıntı diz boyu falan değil, insan boyunu gecti. İnsanların nefes alacak halleri yok. Her yere borc var. İnsanlar tarlaya cıkmak dahi istemiyorlar” diye konuştu.

YALOVA’YA DENETLEME CAĞRISI!

Adana’da bir ilce belediye başkanının pazarı denetlediği gibi Yalova’da da denetimin yapılması gerektiğini soyleyen Beşli, “Ekonomik durumu bahane ederek fırsatcılık yapanlar da var. Ciftciden domatesin kilosu 1 liraya 2 liraya cıkıyor. Ancak aracılar 1’e 10 katıyor. Pazarda vatandaşlar 7-8 liraya domates yiyor. Adana’da yapılan denetim gibi Yalova’da da yapılmalı. Birileri bu işi fırsat biliyor. Bir şekilde uretimi kontrol altında tutmak lazım. Planlama yapılırsa bu furyanın onune gecilmiş olur. Bunu devlet denetleyecek. Niye domates yukseldi? Cunku ciftci domates ekmiyor. Hani mazota yuzde 50 destek vardı nerede bu destek? Ciftcinin feryadını duyan yok. Bu insanlar bir yerde sabır taşı” dedi.


tarımpusulası
__________________