Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınmayı teşvik amacıyla başlattığı Genc Ciftciler Projesi'nden faydalanarak aldığı hibelerle iş kuran ciftcilerle Kızılcahamam'ın Bedirler mahallesinde bir araya gelen Dr. Pakdemirli, verilen desteklerle oluşturulan ekili alanları gezdi.
Dr. Pakdemirli, Bakanlığın ozellikle genc ciftcilere yonelik olarak yaptığı projeleri, doğrudan insana dokunduğu icin cok onemsediklerini belirterek; "İnsanımızın toprağından ayrılmaması Turkiye'nin ve dahası dunyanın gıda guvenliği, arz guvenliği acısından cok onemli. Birilerinin mutlaka bu sektorde olması lazım, cunku tarım cok onemli ve stratejik bir konu." dedi.
Destekler sonucu yapılan tarımsal calışmaları yerinde gormenin ve ciftcilerin mutluluğunu hissetmenin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Dr. Pakdemirli, devletin her zaman ciftcinin yanında olduğunu vurguladı.
Dr. Bekir Pakdemirli, tarımsal faaliyetlerde kadın emeğinin de ayrıca cok onemli olduğuna işaret ederek, "Kadınlarımızın iş gucunun icerisinde olması gerekiyor. Eğer buyuk devlet olacaksak, 21. yuzyılda bolgesel guc olacaksak kadınlarımızın iş gucune katılımı oranını arttırmamız gerekiyor. Turkiye'de kadınların iş gucune katılım oranı yuzde 30'larda, Avrupa ulkelerinde bu oran yuzde 68-70'ler seviyesinde. Bizim daha ileriye gitmemiz icin bu anlamda cok yonlu calışmalar yapılması lazım." diye konuştu.
Onemli olan diğer bir noktanın da insanları doğduğu yerde doyurabilmek olduğuna dikkati ceken Dr. Pakdemirli, şoyle konuştu:
"İnsanlarımızın topraklarından, koylerinden ayrılmamasını istiyoruz. Genclerimiz ozellikle şehirlerin cazibesine kapılıyorlar, dinamik hayat hoşlarına gidiyor ama koyun dingin ve temiz hayatını sonra tekrar arıyorlar. İnsanımızın toprağından ayrılmaması Turkiye'nin ve dahası dunyanın gıda guvenliği, arz guvenliği acısından cok onemli. Birilerinin mutlaka bu sektorde olması lazım, cunku tarım cok onemli ve stratejik bir konu. Doymadığımız surece arabamızın mulkumuzun hicbir onemi yok. Bu nedenle toprağı işleyene, ekene cok değer veriyoruz."
"Asgari ucretlinin bir ayda aldığını bir haftada kazanıyorum"
Proje desteklerinden yararlanarak iş kuran veya mevcut işlerini buyuten ciftciler de memnuniyetlerini dile getirdi.
İnceyağız Mahallesi Muhtarı İbrahim Sutcu, mahallesindeki pek cok ciftci gibi kırsal kalkınma desteklerinden faydalandığını soyledi.
Devletin destekleriyle hayata tutunduğunu ifade eden Sutcu, 2001 yılındaki ekonomik krizde konfeksiyon dukkanını kapattığını ve tum malını kaybettiğini anlattı. Şehirde ayakta kalamayacağını anlayarak koyune donduğunu ve ailecek ciftcilik yapmaya başladıklarını belirten Sutcu, "Gun gectikce kendimize geldik, para kazanmaya başladık. İlk olarak 2014 yılında traktor aldım, devletimiz sağ olsun kredi desteği verdi. Ardından eşimin uzerine Genc Ciftci Projesi'ne başvurduk ve yuzde 100 hibe alarak 504 metrekare sera kurduk." dedi.
Sutcu, aldığı traktorle 10 işcinin 1 haftada yapacağı işi bir gunde yaptığına işaret ederek, kurduğu serayla da bir yılda 3 urun aldığını bildirdi. Devletin sağladığı imkÂnlar olmasa bu denli rahat bir hayat suremeyeceğini vurgulayan Sutcu, "Param olsa da şehirde boyle rahat yaşayamam. Koyu, toprağı olan gencler şehirlerde asgari ucrete durmasın. Ben şu an asgari ucretlinin bir ayda aldığını bir haftada kazanıyorum ve burada hayat pahalı değil. Ustune sağlıklı bir hayat yaşıyoruz, her urunumuz organik." değerlendirmesinde bulundu.
"Devletimizin desteği sayesinde hayata tutundum"
Genc kadın ciftcilerden İlknur Bostancı ise 8 yıl once eşinden boşandığını ve 10 yaşındaki kızıyla koyune, ailesinin yanına Kızılcahamam'a yerleştiğini dile getirdi.
Gecen seneye kadar kucuk caplı tarla işleriyle gecimini sağladıklarını ve bu donemin kendileri icin cok zor gectiğini aktaran Bostancı, şunları kaydetti:
"Gecen sene devletin genc ciftcilere destek verdiğini oğrendim ve başvuruda bulundum. Başvurum kabul edildi ve 6 buyukbaş hayvan aldım. Şu an sadece bakımlarını yapıyorum ama ileriye yonelik işimi buyutmeyi ve mandıra kurmayı duşunuyorum. Devletimizin desteği sayesinde hayata yeniden tutundum, şimdi aileme bakabiliyorum, kızım ve geleceğim icin planlar yapabiliyorum, cok mutluyum."
tarımpusulası