Eskişehir'de meraların orman alanına donuşturulmesi hayvan uretimini azalttı.

Seyitgazi ilcesinde bulunan bircok meranın orman alanına cevrilmesi, ciftciyi derinden etkiledi. Koy sınırlarında bulunan meraların ağaclandırılması sonucu bircok ciftci, uretimini azaltmak zorunda kaldı. Soğulcak Koyu meraların ormana cevrilmesinden en fazla etkilenen koylerin başında geliyor. Meraların ormana cevrilmesinden once koyde 10 binden fazla hayvan bulunurken, şimdilerde 3 bin hayvan ile ciftci gecimini sağlamaya calışıyor.

"Lutfen yetkililer bizimle ilgilensin"

Ciftcilerden Ergun Ozdemir, hayvan uretiminde alanlarının kısıtlandığını soyledi. Uretimin giderek azaldığını kaydeden Ozdemir, "Biz burada ciftcilik de yapıyoruz. Ama hayvancılık konusunda daha duşkunluğumuz var. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz. Burada bizim meralarımızın genişletilmesi lazım. Meramız kısıtlı olduğu icin uretim yok. Eskiden burada 10 bin hayvan varmış. Şu anda ancak 3 bin hayvan vardır. Mera olmadığı icim uretim duştu. Orman alanına donuşturuldu her yer. Turkiye yurt dışından ithal getiriyor. O maliyeti bana yatırım yapsalar, ben daha cok uretirim. Benim alanım kısıtlandığı icin yuzde 30'dan fazla duşuş var. Lutfen yetkililer bizimle ilgilensin" dedi.

"Gecimimiz zaten hayvancılık ve biraz da tarım"

Yıllardır gecimini hayvancılık ile sağlayan 64 yaşındaki Mustafa Ozdemir ise, "Eskiden mera alanımız coktu. Sonra orman buraları surdu. Ekeceklerini ve sonrasında alanı tekrar acacaklarını soylediler. Sonrasında sozlerinde durmadılar. Zaten koyun cevresinde hep doğal ağaclar var. Ama yukarılarda meralara sonradan ağaclar dikildi. Bu bizi olumsuz etkiledi cunku meralarımız kayboldu. Hayvan uretiminde kısıtlandık. Gecimimiz zaten hayvancılık ve biraz da tarım. Bu yuzden de sıkıntıya girdik. Cozum olarak ormanı kecilere değil ama koyunlara acarlarsa, cok iyi olur. Uretimi arttırırız" diye konuştu.

tarımpusulası