Peygamberimizin toplumsal barışa yonelik etkinlikleri
Peygamber Efendimizin toplumsal barışa yonelik etkinlikleri nelerdir?
Mekke'li Muslumanlar, dinleri uğrunda butun servet ve varlıklarını Mekke'de bırakmışlar, Medine'ye hicret ederek muhÂcir olmuşlardı. Medineli Muslumanlar, onları kendi nefislerine bile tercih ederek, her turlu yardımı yapmışlar, onların butun ihtiyÂclarını karşılamışlardı. Fakat muhÂcirler, ensÂra yuk oluyoruz, kendi kazancımız yok, diye uzuluyorlardı.
Peygamberimiz muhÂcirlerin bu uzuntusunu gidermek, aradaki sevgi ve samimiyeti guclendirmek, herhangi ayrılık belirtisini onlemek icin Hicretin yedinci ayında muhÂcirlerle ensÂrı, MÂlik oğlu Enes'in evinde topladı. Burada, bir muhÂciri, bir ensÂrla kardeş yaparak 90 (veya 360 kişi asarında kardeşlik bağı kurdu. EnsÂr, muhÂcir kardeşlerini alıp evlerine goturduler. Mallarına ortak ettiler. Peygamberimize başvurarak:
-Ya Rasûlallah, hurmalıklarımızı, muhÂcir kardeşlerimizle aramızda paylaştır... dediler. Rasûlullah (s.a.s.):
-Hayır, mallarınızın mulkiyeti size Âittir. MuhÂcir kardeşlerinizle birlikte calışacak, mahsûlu paylaşacaksınız... buyurdu. İki taraf da buna rÂzı oldu. Kardeşler birbirlerine o derece bağlandılar ki, başlangıcta, kendi akrabalarından once birbirlerine mirÂscı bile oldular.
EnsÂr'dan Rebi oğlu Sa'd, muhÂcirlerden Avf oğlu Abdurrahman'a:
-Ben mal yonunden ensÂrın en zenginiyim. Rasûlullah (s.a.s.) ikimizi kardeş yaptı. Malımın yarısı senindir, dedi. Abdurrahman:
-Allah malını sana mubÂrek kılsın. Benim bunlara ihtiyÂcım yok. Sen bana carşıyı goster... dedi.
Abdurrahman ticÂrete başladı, kısa zamanda zengin oldu. MuhÂcirlerin buyuk kısmı ticÂretle hayatlarını kazandılar.
EnsÂr ve muhÂcirlerden belirli kimseler arasında Hz. Peygamber tarafından yapılan kardeşlik, daha sonra "Mu'minler elbette kardeştir" (HucurÂt Sûresi, 10) Âyetiyle genişledi. Fakat bu kardeşliğin, mirÂsla ilgili hukmu, Bedir Savaşı'ndan sonra kaldırıldı. Cunku muhÂcirler, calışıp ticÂret yaparak ilk sıkıntılı gunlerinden kurtuldular. Bedir Savaşı ganimetlerinden de yararlandıktan sonra, artık ensÂrın yardımına ihtiyacları kalmadı.
Muslumanlarla Yahudiler arasında Vatandaşlık
Rasûlullah (s.a.s.) Mekkeli muhÂcirlerle, Medineli ensÂrı kardeş yaparak birbirlerine bağladıktan sonra, Medine'yi dış duşmanlara karşı muştereken savunmak uzere muhÂcirler, ensÂr ve Medine'deki Yahûdîler arasında yazılı bir "vatandaşlık anlaşması" yaptı.
Bu anlaşmaya gore;
Diyet ve fidyelere ait kurallar, eskiden olduğu şekilde devam edecek:
Yahûdîler kendi dinlerinde serbest olacaklar;
Muslumanlarla Yahûdîler, barış icinde yaşayacaklar,
İki taraftan biri, ucuncu bir tarafla savaşırsa, diğer taraf yardımcı olacak,
Taraflardan biri Kureyş ile dostluk kurmayacak ve onları himÂyesine almayacak,
Dışarıdan bir saldırı olursa, Medine ortak savunulacak,
İki taraftan biri, ucuncu bir tarafla barış anlaşması yaparsa, diğer taraf bu anlaşmayı tanıyacak,
Muslumanlarla Yahûdîler arasında cıkacak her turlu anlaşmazlıkta Hz. Peygamber (s.a.s.) hakem kabûl edilecekti.
Kaynak:dinibil.com
Hz Muhammedin toplumsal barışa yonelik etkinlikleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz Muhammedin toplumsal barışa yonelik etkinlikleri
-
13-09-2019, 06:30:17