Havari ne demektir
Hz. İsÂ'nın yardımcıları. Bu kişilerin kassÂr (camaşırcı) veya avcı oldukları soylenir. Bazı bilginlere gore bunlara HavÂri denmesinin sebebi; onların, insanların ruhlarını din ve ilim oğreterek arındırmalarından dolayıdır... Avcı olmaları ise, insanların ruhlarını kararsızlıktan kurtararak Hakka dondurmelerindendir. Nitekim beyaz giydikleri icin bu ismi aldıkları da soylenir. Bunlara, "Hz. İsa'nın, dini yaymak icin secip gonderdiği elcileri" de denilmektedir. HavÂriler Peygamberlerin yakın takipcileri olan seckin kimselerdir. ZeccÂc, "HavÂriler Peygamberlerin hÂlis ve samimi dostlarıdır ve hayırlı kimselerdir" demiştir. Buna delil olarak da Hz. Peygamber'in "Her Peygamberin havÂrisi vardır, benim havÂrim de Zubeyr İbn Avvam'dır" hadisini zikretmiştir. Peygamber Efendimiz: "Zubeyr benim ashabımın seckinlerindendir ve yardımcımdır" demek suretiyle, havÂrilerin peygamberlerin yardımcıları olduklarına işaret etmek istemiştir. Yine ZeccÂc'a gore Hz. Peygamber'in ashabının tamamı havÂridir. HavÂrilerin, Peygamberlerin yakın dostları ve talipcileri olduğuna Kur'an-ı Kerim'de şoyle işaret edilmektedir:
"İsa onların inkarlarını hasredince:
"Allah uğrunda yardımcılarım kimlerdir?" dedi. HavÂriler şoyle dediler,
"Biz Allah'ın yardımcılarıyız, Allah'a inandık, O'na teslim olduğumuza şahid o!", "Rabbimiz! İndirdiğine inandık, Peygambere uyduk; bizi şÃ‚hid olanlarla beraber yaz..." dediler (Alu İmrÂn: 3/52-54).
Diğer bir Âyet-i kerime'de de, mu'minlere hitÂben: "Ey inananlar! Allah'ın dininin yardımcıları olun. Nitekim, Meryem oğlu İsÂ, HavÂriler: "Allah'a giden yolda yardımcılarım kimlerdir?" deyince, HavÂriler: "Allah'ın dininin yardımcıları bizleriz" demişlerdi... (es-Saff: 61/14).
Hz. İsa'nın HavÂrileri'nin sayılarının on iki olduğu bilinmekte olup isimleri şoyledir:
01- Petrus denen Simun;
02- Andreas;
03- Zebedinin oğlu Yakup;
04- Yuhanna;
05- Filipus;
06- Bartolomeus;
07- Tomas;
08- Matta;
09- Alfeus'un oğlu Yakub;
10- Taddeus;
11- Gayyur Simun
12- Yahuda İskariyat.
HavÂriler'in Hz. İsa'dan, Allah'ın gokten bir sofra indirmesini istedikleri Kur'Ân-ı Kerîm'de şoyle ifade edilmektedir:
"HavÂriler: "Ey Meryem oğlu İsa! Rabbin bize gokten bir sofra indirebilir mi?" demişlerdi de, "Înanıyorsanız Allah'tan sakının " demişti. "Ondan yemeyi, kalblerimizin kanmasını ve senin bize doğru soylediğini bilmeyi, ona şÃ‚hid olmayı istiyoruz"dediler... Allah, "Ben onu size indireceğim; bundan sonra icinizden kim inkÂr ederse, dunyalarda kimseye azab etmeyeceğim şekilde ona azab edeceğim" dedi" (el-MÂide: 5/111-115)
Havari ne demektir
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Havari ne demektir
-
13-09-2019, 06:27:02