Hz. Muhammedin guzel isim ve sıfatları
Kur'Ân-ı Kerim'deki guzel isimleri: Ahmed, Emin, Beşîr, Burhan, HÂtem, DÂî, Rauf, Rahim, Rasûlu'r-Rahme, SirÂc, Munîr, SırÂt-ı Mustakim, TÂ-HÂ, YÂ-Sîn, HÂ-Mîm, Abd, Urvetu'l-VuskÂ, Kademu's-Sıdk, Muhammed, Muddesir, Muzzemmil, Mustafa, MuctebÂ, Nebiyyu'l-Ummî, Nezîr, Nimetullah, HÂdî.
Diğer kitap ve sayfalardaki isimleri:
1. İncil'de; Ahmed, Baraklit, (veya Faraklit), HanbatÂ, Rûhu'l-HÂk, Rûhu'l-Kuds, SÂhîbu'l-KÂdîb, SÂhîbu'n-Naleyn.
2. Tevrat'ta; Ahyed, Bidbid, Dahûk, Mutevekkil, Muhtar.
3. Zebur'da; İklîl, Cebbar, HamyÂtÂ, HÂthÂt, Kayyim, Mukîmu's-Sunne.
4. Diğer peygamberlere indirilen suhufta; EhûnÂh, TÂbtÂb, Muşeffih, Ecîr, HÂtem, MÂzmÂz, MunhaminnÂ'.
Hadislerde belirtilen isimleri: Ahmed, Ahyed, Emîn, İmÂmu'l Muttakîn, Haşir, HabîbullÂh, RÂkibul-Burak, Rasulu'r-Rahme, Rasûlu'r-RÂhe, Rasûlu'l-MelÂhim, Seyyidu'l-Murselîn, Seyyid-i Veled-i Adem, Sabık, Şeff, ŞÃ‚fı', Muşeffa', SÂhîbu'l-HÂtem, TÂ-HÂ, Zahir, Âkıb, Abdullah, KÂidu'l Gurri'l-Muhaccelîn, Kuşem, MÂhî, Muhammed, Muddessir, Muzzemmil, Muktefî, Mukaffa, Nebiyyu't-Tevbe, Nebiyyu'r-Rahme, Nebiyyu'l-Melhame, YÂ-Sîn.
EsmÂ-i Husna ile ortak olan isimleri: Evvel, Âhir, Cebbar, HÂmid, Hamîd, HÂk, Habîr, Ra'ûf, Rahim, ŞÃ‚hid, Şehîd, Şekûr, SÂdık, Azız, Azîm, Afuvv, Alîm, FettÂh, Kuddûs, Kavı, Zû-Kuvve, Kerim, Ekrem, Mubeşşir, Mubîn, Mahmûd, Mumin, Muheymin, Nûr, Velî, MevlÂ, HÂdî, YÂ-Sîn.
Hz. Peygamber'in diğer Peygamber ve Din buyukleriyle ortak olan isimleri: Yuce Peygamber'in Ahmed, Muhammed, Âkıb, Haşir, Mukaffa, Nebiyyu'l-Melhame gibi isimleri yalnızca kendisine hastır. Ancak Rasûlullah, Nebiyyullah, Abdullah, ŞÃ‚hid, Mubeşşir, Nezîr, Nebiyyu'r-Rahme, Nebiyyu't-Tevbe gibi isimleri diğer peygamberlere de verilmiştir. Bu arada Hz. Adem'in SafıyyullÂh, Hz. İbrahim'in HalîlullÂh, Hz. Musa'nın KelîmullÂh, Hz. İsa'nın Rûhu'l-Kuds, Hz. Ali'nin Murtez ve MuctebÂ, İmam Gazzali'nin Huccetu'l-İslam isimleri aynı zamanda Hz. Peygamber'in de ismidir.
Yalnızca Hz. Peygamber icin kullanılan tabirler: Dinî ve edebî metinlerde gecen Fahr-i Kainat, Fahr-i Adem, Mefhar-ı Âlem, Ebu'l-Muminîn, Hayru'l-Murselin, KÂn-ı Şefaat, Mahbûb-ı HÂk, Muîn-i Beşer, Rasûlu's-Sakaleyn, Seyyidu's-SÂdÂt, Seyyidu'l-Murselîn, SultÂnı Enbiy gibi terkipler doğrudan Hz. Peygamber'e işaret eden tabirlerdir. Bu sebeple kulturumuzde ve edebiyatımızda Yuce Peygamber icin kullanılan bu tabirlerin, sıfat manası dikkate alınmadan birer ozel isim olarak telakki edilmeleri ve imlada da buyuk harflerle yazılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz.
Hz. Muhammedin isimleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hz. Muhammedin isimleri
-
13-09-2019, 06:26:30