Peygamber Efendimizin Ornek Davranışları
Hz.Muhammed S.A.V. in Ornek Davranışları Nelerdir?

Herkese selam verirdi "Allah katında insanların en değerlisi karşılaştıklarında once selam vermek icin harekete gecendir." buyurmuştur.

Evine selam vererek girerdi.

Her işe besmeleyle başlardı. "BESMELE ile başlamayan işin hayrı ve bereketi buyurmuştur.

Boş sozlerden kacınırdı. "Malayani şeyleri terk etmesi bir kişinin muslumanlığının guzel olmasındandır. " buyurmuştur.

Cocuklarla şakalaşırdı.

Bir evin kapısını en fazla 3 kez calardı.

İsteyeni reddetmezdi. "Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi. " buyurmuştur.
Karnı acıkmadan yemezdi. "Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın. " buyurmuştur.

Elbisesini sağdan giyerdi.

Alışverişte sağ elini kullanırdı.

Olmuş kişileri hayırla yad ederdi.

Yemeğin sonunda şukrederdi.

İnsanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi.

İnsanların en guler yuzlusu idi.

İnsanlara latife (espri) yapardı.

Ondan asla kaba bir soz duyulmamıştı.

Temizliğe cok onem verirdi.

İşcinin emeğinin karşılığını hemen verirdi. " İşcinin ucretini alnının teri kurumadan veriniz." buyurmuştur.

Esnaflara durust olmayı tavsiye ederdi.

Komşu ilişkilerinde cok hassastı.

Evleneceklere yardım ederdi. Evlenenleride tebrik ederdi.

Hz. Omer (RA) adaleti ONDAN oğrenmişti.

Karşısında titreyen bir adama, " Korkma ! Ben kral değilim Kureyşten kuru ekmek yiyen kadının oğluyum." demişti.

Hayvanlara iyi bakılmasını ister aşırı yuk yuklemeyi yasaklardı.

İyilikleri asla unutmazdı, ayıpları da yuze vurmazdı.

Aksi bilinmedikce husnuzan yapardı. " Başkası hakkında bana kotu bilgi getirmeyin; ben yanınıza hakkınızda iyi duşunerek serin bir kalple gelmek isterim." buyurarak husnuzannın esas olduğunu belirtmişti.

Allah RASULUNUN hayatında istikrar onemli bir yer tutar. " İbadetlerin en hayırlısı azda olsa devamlı olanıdır." buyurmuştu.

Hasta ziyaretini ihmal etmezdi.

Cenaze namazlarına katılırdı.

Irkcılık yapanları sevmezdi.

Hep hayrı tavsiye ederdi.

Yemekten once ve sonra ellerini yıkardı.

Her konuda guvenilir bir insandı. " Durust ve guvenilir tuccar kıyamette peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber olarak diriltilecektir."

Ashabının hal ve hatrını sorardı, cok nazikti kimseyi rahatsız etmezdi.

Herkese iltifat ederdi.

Dişlerin bakımına onem verirdi.

" İşkenceye hicbir mazeret olamaz." derdi. Allah Rasulu savaş halinde dahi kadın ve cocukların oldurulmesine hatta olunun cesedine dahi eziyeti yasaklamıştı.

Allah Rasulu, yatmadan once avuclarını biribirine birleştirir, İHLAS, FELAK, NAS surelerini okur, sonra da başından mubarek vucudunu mesh ederdi.

Ashabıyla tokalaştığında karşısındaki elini cekmedikce, kendisi cekmezdi.

Hapşırdığında eliyle ağzını kapatırdı.

Sohbetleri insanları usandıracak kadar uzun değildi.