Kur'Ân-ı Kerîm'i Ucretli Okumak..
Kur'Ân-ı Kerîm'i tilavet etmek buyuk ibÂdetlerden biridir. CenÂb-ı Hak muhtelif Âyetlerde Kur'Ân-ı Kerîm'i tilavet eden kimseleri medh ve sena ederek buyuk mukafatlarla mukafatlandıracağını vadediyor. Peygamber (sa.) de Kur'Ân-ı Kerîm "in her harfi icin on hasene olduğunu mujdeliyor. Yalnız başkası icin Kur'Ân-ı Kerîm'i tilavet etmek hususunda ihtilÂf vardır. İmam ŞÃ‚fi'î ile bircok ashab; namaz, oruc ve zekÂt gibi ibÂdetler başkası icin caiz olmadığı gibi tilavet de başkası icin caiz olmaz diyorlar. Hanefî ulemÂsı ile Safi'i ulemÂsının bir kısmı duaya kıyas etmek suretiyle başkası icin Kur"Ân-ı Kerîm'i okumak caizdir diyorlar. Ancak Şafiî mezhebine gore kabristanda ve meyyitin yanında Kur'Ân-ı Kerîm'i okumak rahmetin inmesine vesile olduğu gibi birisini kalbden hatırlayıp okunan "Kur'Ân-ı Kerîm "in sevabı kadar filan adama ver" diyerek dua etmek de hatırlanan adamın (kimsenin) rahmete mazhar olmasına vesile olur. Bu takdirde tilavet ucreti alınabilir. Ama Hanefi mezhebinde ise ta'at ve ibÂdet karşılığında ucret almak haram olduğundan Kur"Ân-ı Kerîm'i menfaat karşılığı okumak caiz değildir. Ucret alan da mesul, veren de mesuldur. Peygamber (sa.) şoyle buyuruyor: "Kur'Ân-ı Kerîm'i tilavet ediniz. Fakat karşılığında ucret alıp menfaat sağlamayınız." Ancak Hanefi mezhebinin son Âlimleri ezan, imamet, va'z ve Kur'Ân-ı Kerîm oğretmek mukabilinde ucret almaya cevaz vermişlerdir. Cunku ucret mukabilinde muayyen kimselere bu vazife yaptırılmazsa vazife aksaklığı olacak ve şeair-i İslÂmiyyenin ortadan kalkmasına sebep olacaktır. Peygamber (sa.)'in zamanında olu icin Kur'Ân-ı Kerim okunduğuna dair sahih bir hadîs vÂrid olmamıştır. Ancak yukarda belirttiğim gibi Hanefi ulemÂsı, duaya kıyasla, olmuş olan kimse icin okunur diye hukum etmişledir. Hulasa: Hanefi mezhebinde imamet, ezan ve tedris dahil, her ibÂdet mukabilinde ne ucret alınır, ne de verilir. Ubey bin Ka'b diyor ki: Birisine Kur'Ân-ı Kerîm'i oğrettim. O da bana bir yay hediye etti, durumu Peygamber'e (sa.) naklettim. Bu munasebetle Peygamber (sa.) buyurdu ki: "Almışsan, ateşten bir yay almış olursun." Bunun uzerine yayı geri cevirdim. Peygamber (sa.) bir hadîsinde de şoyle buyurmuştur: "Kur'Ân-ı Kerîm'i okuyunuz ve dileklerinizi Allah'a goturunuz. Sizden sonra oyle kimseler gelecek ki Kur'Ân-ı Kerîm'i okuyacak ve halka el acacaklar". Fakat ulemÂyı mute'ahhirîn, (Hicretten ucyuz yıl sonra gelen ulemÂ) beytu'l-malın (devlet hazinesinin) yardımı kesilip dine bağlılık gevşedikten sonra, imamet, ezan ve tedris gibi İslÂm'ın şi'arı sayılan ibÂdetler mukabilinde ucret verildiği takdirde bunların ihmale uğrayıp ortadan kalkması endişesi ile ucret almaya ve vermeye cevaz vermişlerdir. Ama İslÂm'ın şi'arı değil, şahsi ibÂdet sayılan Kur'Ân-ı Kerîm tilavet etmek gibi bir ibÂdet mukabilinde asla ucret almak ve vermek caiz değildir.
Alıntıdır.
Kur'Ân-ı Kerîm'i Ucretli Okumak..
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kur'Ân-ı Kerîm'i Ucretli Okumak..
-
13-09-2019, 06:25:41