Murşid Kime Denir?
Murşid Ne Demektir


Şuphesiz ki kaynağımız Kuran-ı Kerim ve Peygamberimiz (SAV)in hayatıdır . Ancak Murşide gerek yok demek doğru değildir, veballidir, yanlıştır. Cunku Allah-u TeÂl Hazretleri Kur'an-ı Kerim'de buyuruyor ki:
(Ve in min ummetin ill hal fîh nezîr) ''Hic bir ummet, topluluk yoktur ki, Allah oraya bir haberci, bir nezîr, tehlikelerden haber veren bir vazifeli şahıs gondermiş olmasın!''
Vazifeli şahıs demek, murşid demek... Murşidsiz olsaydı, o zaman Allah boyle demezdi. ''Bazı yerler olmayabilir.'' derdi. Demek ki ihtiyac var ki bir murşide, bir yol gostericiye, bir vazifeli kimseye; onun icin gonderiyor. O halde murşidsiz olmaz!..
Murşidler Peygamber Efendimiz'in varisleridir. Peygamber Efendimiz'in sahabesiyle durumu nasılsa, sahabenin Peygamber Efendimiz'e karşı durumu nasılsa, murşidlerle muridler arasındaki durum da aynıdır. Peygamber Efendimiz sahabesinin Allah'la arasına girmiş denilebilir mi?.. Oyle şey olur mu?.. Allah'a goturuyor. Allah'a goturen yolda rehber ve klavuz oluyor. Onun icin, araya girmek diye bir yorum yanlıştır.
Bir murşide bağlanmak şirktir demek de cok buyuk bir hatadır. Şirk, Allah'ın varlığını yanında bir başka varlık tasavvur etmektir. Bir insanın hocasını sevmesi Kur'an'ın emridir, dinimizin gereğidir. Hadis-i şeriflerin gereğidir. Hocasına bağlanması da ondandır. Butun mesele, ciddî bir hocaya, gercek bir murşide bağlanmaktır. Ona bağlandığı zaman zÂten, onun mÂni olmadığını, bil'akis rehber ve klavuz olup, elinden tutup hayra ve hakka goturduğunu gorecektir.
Murşidsiz, ustadsız, hocasız tıp da olmaz, muhendislik de olmaz!.. Marangozluk da olmaz, terzilik de olmaz, berberlik de olmaz!.. Allah insaf versin... Bu dunyevî basit meslekler hocasız olmuyor da, ahiretin yolunu gosteren, binbir turlu tehlikesi olan, binbir turlu aldatmacası olan bir yolun murşidi olması lÂzım değil mi?.. Tehlikesi var... Yalanı var, yanlışı var, sahtesi var, istismarcısı var, somurucusu var... Murşidsiz olur mu?..
Hocasız, murşidsiz hic bir iş olmaz, hic bir meslek olmaz! Tasavvuf da murşid-i kÂmilsiz olmaz!... Murşid-i kÂmiller ayrıca mÂnevî bakımdan vazifeli insanlardır. Olur demekle, olmaz demekle onların keyfine de kalmış bir şey değildir.
Murşide gerek yok demek veballi bir iştir. Bir insanı saptırırlarsa ne olacak?.. Hastalanırsa ne olacak, problemini nasıl cozecekler? Tam insanların doğru yola gelmesini sağlayacak mekanizmaya hucum ediyorlar. Kotu niyet var o zaman...
Sonra Hadis-i şerifte var: Şehidler cennete girecekler. Amma, alimler cennetin kapısındayken, Allah onlara diyecek ki: ''Durun, bekleyin! İstediklerinize şefaat edin, iceri girsinler!''


Alıntıdır.